Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Puhutaanko hetki vahvuuksistaKirjoittanut: Nelly Lähteenmäki - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Toimiva johtaminen käytännössä
Fredmund Malik
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuinka ihana onkaan se tunne, kun otat uuden kirjan käteen ja joku asia kolahtaa toden teolla. Olen nyt lukenut muutaman kirja johtajuudesta, en siksi, että olisin itse ne valinnut vaan sen takia että Tiimimestari koulutuksen seuraava aihe on johtajuus ja koulutuksen lukusuunnitelma suositeltiin muodostamaa tulevia aiheita silmällä pitäen. Olen luonteeltani johtajatyyppiä, aihe kiinnostaa ja tahdon siinä kehittyä, joten varmasti olisin johtajuuteen keskittynyt jossain kohtaa opiskeluiden aikana mutta en osannut nähdä kuinka tärkeä tuo aihe olisi juuri tähän ajankohtaan Revenassa.

Lukukausi rupeaa lähenemään loppuaan ja Revenan viimeisimmät pajat käsittelevät palautetta, tavoitteita ja rooleja. Syksyn alussa muodostimme tiimiimme kolme pienenpää tiimiä, joiden tavoitteet muodostettiin viemään Revenaa kohti yhteisiä tavoitteita. Kuitenkaan kaikki pienemmät tiimit eivät suoriutuneet niin hyvin syksystä kuin toiset. Kyse ei kuitenkaan ole ihmisten osaamisesta vaan motivaatiosta. Mietinkin paljon, että kuinka saamme motivoitua ihmiset omien pikkutiimien toimintaan enkä keksinyt tähän ratkaisua ennen kuin sain käsiini Fredmun Malikin Toimiva johtaminen käytänössä -kirjan. Ratkaisu on meissä itsessämme ja siinä kuinka hyvin tunnemme itsemme. Kirja itsessään on aika raskasta luettavaa sillä kirjassa ei ole mitään visuaalista sisältöä ja vaan pelkkää asiaa 330 sivun edestä. Olisinkin saattanut aiemmin jättää kirjan lukematta mutta onneksi valmentajamme Elina piti meille lukutekniikka pajan ennen, kun tämän kirjan käsiini nostin. Kiitos siis siitä. Ei lukutekniikoista tässä sen enempää vaan mennä asiaan, haluan nostaa kaksi aihetta kirjasta, joiden koen auttavan Revenan eteenpäin viemistä vahvuudet ja tavoitteet.

 

Vahvuuksien hyödyntäminen ja tunnistaminen työkaluna viedä tiimiä eteenpäin

 

Malik kertoo kirjassaan, vahvuuksien hyödyntämisestä. Malikin mukaan johtajan tulisi miettiä mitkä ovat hänen alaistensa vahvuudet ja mitä he jo osaavat. Näiden perusteella tulisi suunnitella työtehtävät siten, että osaaminen ja vahvuudet vastaa työtehtäviä. Asia itsessään ei ole käytännössä yksinkertaista toteuttaa mutta jos sinne päästää kuitenkin se on tehokasta.

 

“Vahvuuksiin suuntautunut työtehtävä suunnittelu ei koskaan ole 100% mahdollista, mutta siinä määrin kun kuin vahvuudet ja tehtävät onnistutaan saattamaan toisiaan vastaan saadaan kaksi tulosta: huippusuorituksia ja motivaatio ongelmien katoaminen” Malik,F. s.110

 

Tästä inspiroituneena rupesin miettimään sitä, että mitä minulla on yksilönä annettavaa tiimilleni. Vahvuuksien tunnistaminen onkin kaikille tärkeää sillä vahvuudet ovat ne, jotka meitä vie eteenpäin. Sanoisin omiksi vahvuuksiini organisointi kyvyn, kokonaisuuden hahmottamisen sekä paineensiedon. Tämän lisäksi nostan aina spesiaali osaamisenani Excelin käytön ja toivottavasti voin myös tulevaisuudessa sanoa olevani tiimityöskentelyn ammattilainen.

 

Malikin mukaan, kun keskityn näihin vahvuuksiini, on minulla mahdollisuus yltää huippusuorituksiin sekä motivaationi pysyisi korkealla. Minkälaisia rooleja minun siis kannattaisi lähteä itselleni etsimään Revenassa vahvuuksieni pohjalta.

Tällä hetkellä tuntuu, että haluaisin kovasti olla Revenan Business leader, omat vahvuuteni pääsisi tässä roolissa hyvin esille, koen kuitenkin jonkun pidättelevän minua siihen hakemasta. Syy on varmasti siinä, että oma luottamukseni tiimiin horjui viime keväänä Revenan ollessa myrskyvaiheessa. Kuitenkin tämä on jo ollutta ja mennyttä ja tänä päivänä luottamukseni tiimiin on vahvimmillaan mitä se on koskaan aiemmin ollut. Olemme tiiminä kasvaneet ja mennyt eteenpäin hurjaa vauhtia, joten ehkä minun pitäisi uskaltaa ottaa vain riski ja lähteä kehittämään itseäni johtajana. Jos ei nyt niin milloin sitten? Toisaalta voi olla, että tiimini ei pidä minua tähän hetkeen sopivana johtajana enkä saa paikkaa. Sekin on riski mikä pitää uskaltaa ottaa, torjutuksi tuleminen. Onneksi kuitenkin tiimissäni on paljon osaamista ja kuka tahansa BL rooliin päätyykin, niin tiedän voivani luottaa hänen johtamiseensa.

Olen myös löytänyt intohimoni tiimioppimisesta ja tahtoisin jäädä Revenan oppimistiimiin kehittämään Revenaa sillä saralla. Syksyn olinkin tässä pikkutiimissä ja kyllähän se niin oli, kun mielenkiintoni ja vahvuuteni kohtaisivat ei työnteko tässä tiimissä tuntunut koskaan raskaalta. Kuitenkin vahvuuteni näyttäytyivät parhaiten johtoroolissa niin ehkä minun olisi fiksua hakea oppimistiimin päällikön paikkaa. Koska koen hahmottavani kokonaisuudet helposti ja omaan hyvän excelin käytön on tavoitteiden seuranta minulle helppoa ja melkeimpä arkipäivää. Vahvuuteni siis varmasti veisi oppimistiimiä myös eteenpäin.

 

Tavoitteiden vähyys

 

Malik puhuu myös siitä kuinka tärkeässä roolissa ovat tavoitteet, niin yksilön kun yrityksien yhteisetkin. Kuitenkin on tavanomaista, että omalle lautaselle kerätään hurjan paljon erilaisia tavoitteita, tehdään vähän siellä täällä kaikenlaista. Tämä aiheuttaa sen, että päätöksien kanssa kompuroidaan ja on vaikea priorisoida aikaansa eikä oikein mihinkään pystytä keskittymään. Onkin siis tärkeää muistaa, että tavoitteiden määrä ei ole yhtä kuin tehokkuus vaan toisin päin. Kun keskitymme vain muutamaan tiettyyn aisaan, saamme aikatauluongelmatkin ratkottua, riittää kun kysymme ”onko tämä todella olennaista tavoitteeseen pääsyn kannalta”.

 

Itse ajattelen tämän asian niin, että, minä olen kiinnostunut tiimioppimisesta ja johtamisesta, siispä niitä minä ensi kevään teen. Pikkutiimi, johon osallistun tulisi olla linkittynyt tavoitteeseeni samoin projektit johon osallistun. En tee tapahtuma tuotantoa, vaikka haluaisin olla järjestämässä yhteisön tapahtumia enkä taloustiimillemme uutta ressua, vaikka excel kovasti minua huutelee. Vaan keskityn tavoitteisiini. Totta kai autan, sparraan ja osallistun aikani sallimissa rajoissa mutta en voi antaa panostani kaikkeen. Jos minulle tulee aikataulu ongelma, kysyn itseltäni ”onko tämä todella olennaista tavoitteeseen pääsyn kannalta”.

Toimiiko tämä kuitenkaan käytännössä? Uskon, että pystymme Revenssa muodostamaan pienemmät tiimit niin, että ne palvelevat myös yksilöiden tavoitteita. Ensimmäinen askel on kuitenkin se, että tunnistamme omat vahvuutemme ja tavoitteemme ja sen jälkeen ratkomme asiaa yhdessä. Vaikka 100% onnistuminen tässä ei toteutuisi olisi mielestäni tärkeää edes yrittää.

Kommentoi