Tampere
17 Jun, Monday
20° C

Proakatemian esseepankki

ProkrastinaatioKirjoittanut: Iida Koskinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Prokrastinaatio

 

Johdanto

 

Elämässä puhututtaa aika. Sitä on kaikilla rajallisesti ja osa saa silti asioita enemmän aikaan kuin toiset. Ajanhallinnan puutetta esiintyy varmasti, jonka johdosta ihmiset eivät saa hoidettua kaikkea määräaikoihin mennessä. Useammin syy on kuitenkin tunteiden säätelyssä. Annamme itsellemme luvan vetkutella ja vitkutella sekä kehitymme siinä niin, ettemme enää edes kiinnitä aiheeseen huomiota. Edistynyt vetkuttelija tekee kaikkea sellaista, mikä näyttää työltä ja voi jopa ollakin, mutta ei sitä mitä hänen kuuluisi tehdä.

 

Mitä on prokrastinaatio?

 

Prokrastinaatio on lyhykäisyydessään asioiden lykkäämistä. Ongelma on hyvin yleinen ja se johtuu yleensä hankalien tunteiden kanssa pärjäämisestä. Hankalia tunteita ovat esimerkiksi tylsistymisen, epävarmuuden, turhautuneisuuden ja riittämättömyyden tunne. Asioiden välttely auttaa meitä lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmän päälle stressi ja ahdistus ottavat vallan.

 

Työelämän sirpaleisuus lisää prokrastinaatiota, sillä keskeytyksiä ja viestejä sataa jatkuvasti. Huomio hapuilee ja mielenkiintoinenkin tehtävä painetaan sivuun odottamaan parempaa ajankohtaa. Ongelmaa löytyy eritasoisen ja vaikeimmassa päässä henkilö voi lykätä tehtävän tekoa kuukausi tolkulla ja lamaantua edes pohtimaan sitä. Prokrastinaatioon liittyy olennaisesti ihmisen kärsimys, tuska ja ahdistus tekemättömästä tehtävästä.

 

Kuinka päästä eroon?

 

Proknastinaatiosta voi päästä hiljakseltaan myös eroon. On tärkeää ymmärtää, mikä tunne saa välttelemään tehtävää. Vetkuttelun tunnesyitä voi olla:

  • Täydellisyyden tavoittelu
  • Epävarmuus omasta osaamisesta
  • Epäonnistumisen pelko
  • Tarve kontrolloida kaikkea
  • Turhaituneisuus
  • Tylsistyneisyys

 

Kun tunne/tunteet ovat löytyneet, on aika muuttaa ajattelutapaa. Hyväksy itsesi kaikkina epätäydellisyyksinä ja kuuntele itseäsi – mitä tarvitset juuri nyt? Älä anna tunteiden säätelyn enää pilata ajanhallintaasi.

 

Tehtävien aloituksessa kannattaa huomioida, että tekee monimutkaiset ja ikävimmät tehtävät heti aamusta. Aseta itsellesi myös välitavoite, jotta saat tehtävän suorituksen aikana onnistumisen tunteita sekä muista palkinto, joka lopussa häämöttää.

 

 

Lähteitä:

https://www.evermind.fi/prokrastinaatio-on-vetkuttelua-ja-asioiden-lykkaamista/

https://www.nyyti.fi/uutinen/asioiden-lykkaaminen-eli-prokrastinaatio/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/karsitko-sinakin-siita-ala-huolestu-se-on-yllattavan-yleista-prokrastinaatio-vaivaa-yha-useampaa-tyoelamassa/b4efbca2-7b01-4d6e-819e-d1e43c534abd

 

Kommentoi