Tampere
25 May, Saturday
21° C

Proakatemian esseepankki

Projektin suunnitteluKirjoittanut: Sampo Sarkaniemi - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto 

Esseessä kerron meidän oman projektimme suunnittelusta ja sen vaiheista, sekä opeista jota olemme saaneet suunnitteluvaiheessa. Moni asia yllätti, kuten suunnittelun kesto ja laajuus.  

 

Idean saanti 

Projekti-idea syntyi pajassa tiimikaverin kanssa, että alamme tekemään autojen sisäpesuja. Idea vaikutti hyvältä ja helpolta tavalta kerätä pääomaa. Moni muu tiimiläinen innostui myös meidän ideasta ja halusivat mukaan. Näin meille syntyi kuuden hengen porukka projektia varten. Tiimimme oli loistava toetutusta ja suunnittelua varten, sillä kaikki olivat todella innostuneita ja motivoituneita. Olimme myös kaikki kovia työntekijöitä, joten homma sopisi meille hyvin. Puhuimme lisää ideasta ja kilpailusta kyseisellä alalla. Meillä oli paljon kysymyksiä, kuten mistä asiakkaat, millä hinnalla ja kuinka erottua.  

 

Suunnittelua 

Meillä oli paljon suunniteltavaa. Meillä oli hyvin suosittu yritys kilpailijana Tampereen alueella ja muita pienempiä kilpailijoita. Meidän tulisia erottua heistä suuresti, jotta saisimme mahdollisimman paljon asiakkaita. Saimme idean, että menemme asiakkaan luokse tekemään auton sisäpesun. Emme olleet kuulleet Tampereella olevan toista samanlaista. Kyselimme muilta tiimiläisiltä ja akatemialaisilta miltä idea kuulostaisi ja käyttäisivätkö sellaista palvelua.  

Tiesimme kuinka kontaktoida yrityksiä, sillä meillä oli valmiit liidilistat ja kontaktit. Ongelmana oli henkilöasiakkaiden kontaktointi. Ei ollut numeroita eikä mainoksia. Ajattelimme tehdä mainoslappusia ja jakaa niitä, mutta hommaa ei toteutettu. Saimme henkilöasiakashankintaan hyvän ratkaisun. Meidän kummitiimillämme on OneStop renkaan vaihto yritys. He vaihtavat renkaita prismojen parkkihalleissa. Tämä oli meille loistava mahdollisuus mainostaa itseämme. Sovimme, että saamme heiltä oman autosisäpesulinjan heidän pisteensä viereen parkkihallissa. Tekisimme sinne mainos banderollin F&JS kuvalla ja nimellä, sekä putsaisimme mahdollisten asiakkaiden autoja. Paikka olisi meille hyvä, sillä siellä käy todella paljon asiakkaita päivän aikana. Saisimme haluttua näkyvyyttä ja mahdollisesti asiakkaita.  

Seuraava asiamme oli hinnoittelu. Katsoimme internetistä muita sisäpesuyrityksiä ja heidän hinnastoja. Huomasimme hinnan olevan kaikilla sama. Katsoimme mitä pesuaineita ja muita tarvikkeita tarvitsisimme toiminnassamme. Laskimme ne yhteen ja tiesin itse kuinka paljon aineita kuluu arviolta, joten palvelun hinnassa tuli ottaa se huomioon. Pystyimme hyvin kilpailemaan sisäpesun hinnalla, sillä olimme ainoat jotka menivät asiakkaan luokse pesemään autot.  

 

Pohdintaa 

Projektia suunnitellessa huomasin kuinka paljon asiaan tuli perehtyä ja selvittää tietoa. Perehtyminen muihin yrityksiin ja heidän palveluihin vei aikaa todella paljon. Soitelumme yrityksiin vei aikaa. Meidän oli kartoitettava ongelma ja tarve hyvin, jotta tietäisimme, onko meidän kannattavaa lähteä toteuttamaan projektia. Kysyntä oli olemassa ainakin joissain yrityksissä, mutta emme tiedä onko kysyntää henkilöasiakkailla. Tämän takia meidän on hyvä päästä OneStop renkaan vaihdon mukaan, jotta selvitämme kysynnän. Kuten nettisivulla mcs.fi sanotaan: 

“Jokaisella projektilla on oma taustansa. Projektin käynnistämisen taustalla on joku tarve, joka osaltaan rajaa ja määrittää projektin kohdistumisen ja laajuuden.” 

Meidän suunnitteluun vaikutti myös hyvin paljon se, että osuuskuntamme ei oltu vielä perustettu. Meidän täytyi päästä jonkin yrityksen alaiseksi. Pyysimme OneStop osakeyhtiöltä, että pääsisimmekö heidän yrityksen alaiseksi. Mietimme pystymmekö siirtämään F&JS pesun osuuskuntamme alaiseksi sen valmistuessa. Meidän tuli sopia paljon asioita OneStop:in kanssa. Saimme selville, että pystymme siirtämään F&JS toiminnan oman osuuskuntamme alaiseksi sen perustuessa. Käytimme apuna vero.fi nettisivua jossa selvisi, että sen pitäisi olla mahdollista, jos teemme sopimuksemme oikein.(vero.fi) 

Saimme osuuskuntamme onneksemme perustettua, joten meidän ei tarvitse miettiä asiaa. Pääsemme helpommalla nyt projektin aloittamisen kanssa. Laitoimme HUBS:ille hakemukset apurahasta, jonka toivottavasti saamme. Raha tulisi toiminnassamme tärkeäksi. 

 

Lähteet: 

Mcs.fi. 15.6.20. Projektin vaiheet ja elinkaari. Mcs.fi. Viitattu 1.4.2024. https://mcs.fi/projektin-vaiheet-ja-elinkaari/ 

 

Verohallinto. 15.8.2023. Yritysjärjestelyt ja verotus –liiketoimintasiirto. Vero.fi. Viitattu 7.4.2024. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48196/yritysjarjestelyt-ja-verotus-liiketoimintasiirto2/ 

Kommentoi