23 May, Thursday

Projekti The Night of Padel

Kirjoittanut: Emmi Salminen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

Projekti The Night of Padel

Vuosi 2023 lähti vauhdilla käyntiin. Tämän esseen avulla pysähdyn miettimään järjestämämme The Night of Padel -tapahtuman oppeja ja koppeja. Itselleni kyseinen projekti ja siinä projektipäällikkönä toimiminen antoi todella paljon, nimittäin olisin voinut toimia useassa eri tilanteessa paremmin. Jotta en toista samoja virheitä jatkossa, koen erittäin tarpeelliseksi kirjoittaa näistä asioista. Käyn läpi hyvin vapaamuotoisesti läpi projektin alusta loppuun, joten koittakaa pysyä mukana!

Vuoden alussa teimme päätöksen, että järjestämme helmikuun aikana Padel Tampereen uudella Hervannan hallilla padeltapahtuman. Halusimme tehdä tästä vuoden ensimmäisen tiimin yhteisen projektin, joten ryhdyimme heti hommiin. Ilmaisin kiinnostukseni projektipäälliköksi ja lähdimme jakamaan vastuualueita halukkaille. Minun onnekseni tiimi ymmärsi jaksamisen tilanteeni, kun olin vasta palannut takaisin kouluun saikun jälkeen, joten jaoimme vastuuta niin, ettei harteilleni jäänyt liikaa kuormaa.

Ajatuksena oli järjestää hauska, monen tasoisille pelaajille soveltuva tapahtuma. Tapahtuman ajankohdan päättämiseen saa kulumaan todella paljon aikaa, mutta meidän kohdallamme palaset alkoivat loksahdella paikoilleen heti sen jälkeen, kun olimme saaneet idean uudenlaisesta, myöhään illalla järjestettävästä tapahtumasta. Täytyi vain varmistaa, ettei samana iltana ollut esimerkiksi mitään suosittua opiskelijatapahtumaa, joka olisi rajoittanut joitain osallistujia pääsemästä paikalle. Suunnittelu lähti hyvin käyntiin ja etenimme kutakuinkin sovitussa aikataulussa, joten ei siitä sen enempää. Törmäsin itse projektipäällikkönä kuitenkin hyvin pian erääseen ajatukseen, josta puhun lisää seuraavaksi.

Kyseessä on siis ajatus liittyen koko tiimin projekteihin, koska meillä niitä on ollut jo useampi. Meille koko tiimin projekti on tarkoittanut sitä, että projektin tuotot menevät yhteiseen kassaan ja jokainen tiimin jäsen osallistuu projektiin jollain tapaa. Ideana tällainen kuulostaa varmasti monen korvaan kivalta, tiimihenkeä kasvattavalta kokemukselta ja sitä se onkin, mutta siitä löytyy tietenkin myös kääntöpuoli. Emme nimittäin keskustelleet juuri ollenkaan siitä, mitä ’projektiin jollain tapaa osallistuminen’ kenellekin tarkoittaa. Eli ajatuksissani oli siis sitoutuminen. Suosittelen jokaista tiimiä keskustelemaan sitoutumisesta, koska se voi tosiaan tarkoittaa jokaiselle vähän eri asiaa. Meidän onneksemme jokainen kuitenkin kantoi kortensa kekoon Padel tapahtuman onnistumiseksi, mutta selkeät pelisäännöt myös sitoutumisen osalta ennaltaehkäisevät aina mahdollista turhautumista ja muuta hämmennystä. Tehtyjen työtuntien määrissä oli paljon hajontaa, joka oli siis täysin odotettavissa, mutta tästä heräsikin hyvä keskustelu projektin motorolassa:

Oli mahdotonta osallistaa jokaista tiimin jäsentä tasavertaisesti, varsinkin itse tapahtumapäivänä. Tätäkin on siis syytä miettiä jatkossa, kun jotain tiimin yhteistä projektia suunnitellaan, että tarvitaanko siihen jokaista tiimiläistä? Voiko tiimin yhteinen projekti olla tiimin yhteinen projekti, jos kaikki eivät osallistu? Meneekö kaikki tuotot yhteiseen kassaan vai voisiko joillekin maksaa korvausta tehdystä työstä?

Mielestäni olemme nyt siinä vaiheessa akatemia-aikaamme, että yhteisien projektien aloittamiseen täytyy suhtautua kriittisemmintiimin, sillä tiimimme sisällä pyörii useita projekteja, jotka vievät paljon aikaa eri ihmisiltä. Totta kai vielä ennen Final Camp -matkaa tulemme varmasti tekemään erilaisia yhteisiä hommia kassan kerryttämiseksi, mutta niissä tehtävien töiden määrä jakautuu varmasti tasaisesti kaikkien tiimiläisten kesken, koska päämäärä on selkeä, yhteinen matka. Muutoin esimerkiksi Padel tapahtuman kaltaisessa projektissa voisi jatkossa toimia paremmin pienempi porukka itse projektitiiminä. Koko tiimin apua tietenkin saa tilanteen mukaan pyytäessä!

Voisin vielä tähän nostaa tärkeimmät opit ja kopit projektipäällikön näkökulmasta:

1. Kartoita projektitiimiläisten sitoutuminen. Kuinka paljon he voivat osallistua? Mistä sellaisista asioista heidän kalenterinsa koostuu, jotka voivat estää osallistumista projektiin? Mikä heidän tavoitteensa on projektin suhteen?
  2. Hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty. Usein varmasti tuntuu siltä, että nyt täytyy päästä vaan tekemään, mutta ei, malttakaa suunnitella rauhassa!
  3. Selkeä työnjako on mukavampi kaikille osapuolille. Keskustelkaa projektin eri osa-alueista ja niiden vaatimista rooleista.

Neljäs asia on tärkeä muistutus kaikille: Voisin väittää, että jokainen päällikkö ja työkaveri arvostaa oma-aloitteisuutta, joten älkää odottako, että joku sanoo teille seuraavan homman vaan kysykää itse reippaasti! Helposti saattaa olettaa, että ’’kyllä minulle sanotaan, jos jotain tarvitsee tehdä’’, mutta se ei aina kuitenkaan mene niin.

Tähän loppuun vielä se, että tapahtumamme oli erittäin onnistunut eikä se oikeastaan olisi voinut mennä paremmin, joten hyvä me, hyvä Empiria!