Tampere
30 May, Thursday
20° C

Proakatemian esseepankki

Proakatemia on ponnahduslautaKirjoittanut: Marika Tuominen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita kirjoittajia
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Matkani Proakatemialla

Syksyllä 2015 törmäsin Proakatemiaan ensimmäistä kertaa juuri Proakatemialla opiskelunsa aloittaneen puolituttuni Instagram-kuvan kautta. Eksyin selailemaan TAMKin sivuja ja asia jäi ilmeisesti kutkuttelemaan alitajuntaani, sillä seuraavana keväänä hainkin Proakatemialle. Syynä oli tunne siitä, että jotain pitäisi tehdä omalle elämälle. Olin valmistunut muutamaa kuukautta aiemmin graafiseksi suunnittelijaksi ammattikoulusta ja takana oli työllistymisen kannalta synkeä alkutalvi, kun töitä omalta alalta ei noin vain ollutkaan saatavilla. Kesällä ennen opiskelujen aloittamista tein kahta työtä samaan aikaan: olin päivät lehtitalossa tekemässä mainoksia, illat ja viikonloput Lidlin kassalla.

Hakiessani Proakatemialle en tiennyt oikeastaan lainkaan mihin olin ryhtymässä. En oikeastaan tiennyt vielä ensimmäisten parin opiskeluvuodenkaan aikana. Ensimmäinen vuosi kului pääkampuksella liiketalouden linjalla odottaen kuumeisesti Proakatemialle siirtymistä ja kun sitten vihdoin opiskelut Proakatemialla alkoivat, menikin lähes koko ensimmäinen akatemiavuosi uuteen opiskelutapaan ja -ympäristöön sopeutuessa. Ensimmäisenä syksynä akatemialla aloin nopeasti täyttää kalenteriani graafisen suunnittelun töillä, joita sain lähestulkoon tarjottimella verkostojeni kautta tehtäväkseni. Hain ja pääsin myös Proakatemian markkinointitiimiin, joka imaisi vahvasti mukaansa. Olisin kovasti halunnut tehdä asioita enemmän yhdessä tiimin kanssa, mutta alkuvaiheessa tiimin kehitys oli melko hidasta ja yhteinen tekeminen ei oikein ottanut tuulta siipiensä alle. Suunnittelimme kuitenkin yhdessä muutaman tiimikaverini kanssa mainostoimiston perustamista ja pidimme viikoittaisia palavereja Mediapanda -työnimellä kulkeneesta mainostoimistosta. Vuoden vaihteessa projekti kuitenkin kuoppaantui.

Alkuvuonna 2018 tiimissäni Valuessa pidettiin projektipaja, jossa jokainen sai tuoda esiin omia liikeideoitaan. Tuolloin uskaltauduin puhumaan ensimmäistä kertaa omasta ideastani, joka oli syntynyt arkeni pitkään täyttäneen twerk-harrastukseni innoittamana. Tanssin kilpatasolla Suomen ensimmäisessä ja tunnetuimmassa twerk-tanssiryhmässä ja laji oli kovassa nosteessa niin kotimaassa kuin sen ulkopuolellakin. Olin harrastukseni myötä törmännyt haasteeseen lajiin soveltuvien varusteiden löytämisessä, sillä lajiin suunniteltuja varusteita ei ollut vielä lainkaan tarjolla. Aloin unelmoida twerk-varusteiden ja -vaatteiden suunnittelemisesta ja tuomisesta kaikkien harrastajien saataville verkkokaupan välityksellä.

Projektipaja olikin käänteentekevä hetki. Aloin rahaprojektien sijaan keskittyä tekemään töitä oman unelmani eteen. Twerk Empire -projektin ympärille muodostui itseni mukaan lukien kolmen hengen muodostama projektitiimi, ja teimmekin paljon pohjatöitä unelmani konkretisoitumisen eteen. Sinä aikana projekti eteni epävarmuudesta ja uusien asioiden jatkuvasta opettelusta johtuen hapuillen, mutta kuitenkin määrätietoisesti eteenpäin. Sen sijaan Valuessa elettiin tiiminä vaikeita aikoja. Alkuvuosi keskityttiin Twerk Empiren kaltaisten unelmaprojektien työstämiseen pienissä projektitiimeissä, mutta oikeastaan emme tiiminä edenneet mihinkään. Luottamusta ei ollut, rahaa ei tullut ja koko tiimi hajoili pahemman kerran.

Aika oli raskasta myös ihmissuhderintamalla, ja tuntui, että elin henkilökohtaisessa elämässäni draamasta ja kriisistä toiseen. Olin koko kevättä edeltäneen syksyn paennut pahaa oloani graffahommien rutiininomaiseen suorittamiseen, ja keväällä pakka alkoi lopulta hajoilla. Treenasimme myös intensiivisesti kisoihin twerk-ryhmäni kanssa. Loppukeväästä olin todella lopussa jaksamiseni kanssa, ja läpimurto tilanteeseen tapahtui, kun uskalsin pajassa näyttää tiimilleni oman uupumukseni. Sain niin paljon tukea ja konkreettisia ehdotuksia tilanteeni parantamiseksi, että sen jälkeen asiat alkoivatkin hiljalleen parantua ja oloni kohentua.

Seuraavana kesänä Twerk Empiren projektitiimi alkoi tehdä hidasta hajoamista. Kesällä meistä itse kunkin oli pakko tehdä projekteja myös toimeentulon takia, koska Twerk Empirestä sitä ei ollut vielä saatavilla. Teinkin kesän ajan digimarkkinointia, raitiotietyömaan opasteiden kiinnittelyä ja muuta pikkusälää, joista sai kerättyä riittävästi rahaa elämiseen. Kesän alussa otin hoitaakseni myös Valuen markkinointipäällikön tehtävän ja yhdessä johtoryhmän kanssa suunnittelimme seuraavalle syksylle mittavia muutoksia, joilla oli tarkoitus saada Value tiiminä vihdoinkin uuteen nousuun.

Twerk Empiren projektitiimi alkoi syksyllä hajota lopullisesti, kun yksi projektitiimin jäsenistä jäi pitkälle sairauslomalle. Yksin en uskaltanut lähteä yrittämään, ja projekti oli helppo kuopata kaiken kiireen alle. Kalenteri täyttyi markkinointipäällikön tehtävästä, graafisen suunnittelun projekteista, siskoni Valuelle suorittaman työharjoittelun ohjaamisesta ja tiimiin liittyvistä toimenpiteistä. Olimme asettaneet tiimissä yksilöille kovat tavoitteet liikevaihdon tuottamisen ja opiskeluissa etenemisen suhteen, ja tein kaikkeni kantaakseni oman korteni kekoon. Yritin parhaani antaakseni tiimille kaikkeni, ja ensimmäistä kertaa akatemiataipaleeni aikana tiimi meni oikeasti kaiken muun edelle.

Vaikka Twerk Empire elikin hiljaiseloa, tuotekehitysprosessi eteni hitaasti mutta varmasti. Syksyn aikana valmistuivat ensimmäiset tuotteiden prototyypit. Alkuvuodesta 2019 päätin laittaa projektiin uutta pökköä pesään, ja tiimin yhteisten projektien lisäksi vietin illat akatemialla työskennellen oman unelmani eteen. Sain paljon apua siskoltani, joka oli ollut projektissa tukena alusta alkaen. Yhdessä teimme töitä visuaalisen ilmeen luomiseksi, markkinoinnin suunnittelemiseksi ja markkinointimateriaalien toteuttamiseksi.

Alkuvuonna Valuen tiimi päätettiin jakaa kahteen pääliiketoiminta-alueeseen, jotka olivat koulutusvienti sekä videotuotanto. Liityin itse videotuotannon tiimiin. Koin tiimin ja tekemämme työn merkitykselliseksi ja unelmoin liiketoiminnan jatkamisesta Proakatemian jälkeen yhdessä. Muistan hetken, kun päätimme, että videotuotantoyrityksemme nimeksi tulisi Heimo Films. Nimi oli itse asiassa oma ehdotukseni, ja kun nimi valittiin yrityksen nimeksi, koin ensimmäistä kertaa olevani vahvasti osa videotuotannon perhettämme. Vaikka Heimo tuntui tärkeältä ja motivoivalta, painin jatkuvasti pienen ahdistuksen kanssa, joka liittyi ajan tasapainottamiseen Twerk Empiren ja Heimon välillä. Molemmat projektit olivat niin rakkaita, että en voinut luopua kummastakaan. Koin Heimon olevan yhteinen unelma ja Twerk Empiren olevan oma unelmani. Kevään ajan arkeni jakautuikin vahvasti Heimon ja Twerk Empiren välillä. Niiden lisäksi tein yksittäisiä graafisen suunnittelun ja markkinoinnin projekteja. Illat ja viikonloput kuluivat esiintyessä ja kisatessa twerk-ryhmän kanssa. Oravanpyörä alkoi taas kevättä kohden kiihtyä, ja jossain vaiheessa tajusin loppuunpalamisen olevan taas kerran pelottavan lähellä. Kesäkuun alussa pakenin viikoksi Madeiralle yhdessä siskoni kanssa, ja loma tuli enemmän kuin tarpeeseen hullunmyllyn jälkeen.

Opinnäytetyöni tekemisen aloitin tosissani loppukeväästä 2019. Työskentelyyn tuli kuitenkin kesän aikana reilun kuukauden tauko, kun Twerk Empire lähti hieman odottamattomastikin rullaamaan vauhdilla eteenpäin ja laitoin yhtäkkiä kaiken aikani Twerk Empiren markkinointiin ja myyntiin. Päätin kesän jälkeen vaihtaa opinnäytetyöni aihetta läheisemmin Twerk Empireen liittyväksi, sillä kesä oli osoittanut, että oikea hetki Twerk Empirelle oli vihdoin koittanut. Projekti lähti lentoon odotettua paremmin, kohderyhmä otti brändin nopeasti omakseen ja rauta tuntui kuumalta takoa. Vauhtia riitti syyskuuhun saakka, kunnes tajusin, että aikaa olisi pakko alkaa priorisoida myös opinnäytetyöhön ja valmistumisen edellyttävien opintojen loppuun saattamiseen. Samalla päätin myös luopua Heimosta. Tajusin, että jos haluan valmistua aikataulussa, se vaatii kaikkien muiden asioiden syrjään laittamista hetkeksi. Päätös Heimosta luopumisesta oli vaikea, mutta syvällä sydämessäni tiesin sen olevan ainoa oikea ratkaisu. Olin miettinyt asiaa pitkään jo kesän aikana. Fokukseni oli niin vahvasti Twerk Empiressä, että en olisi voinut antaa Heimolle sen ansaitsemaa huomiota ja toisaalta kahteen tärkeään asiaan keskittyminen olisi tarkoittanut, että kumpikaan tärkeistä asioista ei olisi saanut osakseen täyttä energiaani. Päätin keskittyä sataprosenttisesti Twerk Empireen ja opinnäytetyöhön, jonka ensimmäiseen deadlineen oli aikaa kolme viikkoa opparini sisältäessä otsikon muodostamat kolme sanaa ja kaksi riviä johdantoa. Deadlinen kolkuttaessa takaraivossa hautauduin kirjastoon liki 12 tunniksi päivittäin. Homma lähti niin sanotusti lapasesta, sillä jossain vaiheessa huomasin, että opparissani oli pelkkää teoriaa lähes sadan sivun edestä. Siitä alkoikin armoton tiivistäminen ja hiominen. Sain kuin sainkin puristettuani opinnäytetyöni kokonaisuudessaan reilun sadan sivun mittaan. Opinnäytetyö on loistava esimerkki persoonastani: kun jotain teen, teen sen 110 %. Alkuun pääseminen saattaa olla hidasta, koska epävarmuus ja tietyn varmuuden hakeminen tekemisen taustalle hidastaa aloittamista, mutta sitten kun pääsen vauhtiin, mikään ei ole esteenä. Samoin on käynyt Twerk Empiren kanssa: alkuun pelot estivät pääsemästä tosissaan liikkeelle, mutta nyt kun liikkeelle on lähdetty, on peto irti ja kaasu pohjassa.

Tällä hetkellä elän viimeistä tavallista viikkoani Proakatemialla. Tämän jälkeen jäljellä on enää 24H loppunäyttö ja final camp. On uskomatonta katsoa matkaa taaksepäin ja miettiä kaikkia sen vaiheita. Aika on mennyt hujauksessa. Pian kahden ja puolen vuoden akatemiataival tuntuu parilta kuukaudelta, mutta silti siihen on mahtunut hurja määrä huippuhetkiä ja toisaalta pohjamudissa rypemistä. Tällä hetkellä koen, että olen vahvempi kuin koskaan. Olen oppinut tasapainottamaan elämääni ja löytänyt rohkeutta toteuttaa pelottavimmatkin unelmani. Oman yrityksen lisäksi Proakatemialta käteen jää joukko upeita ihmisiä, jotka ovat minulle kuin yksi iso perhe. Tällä hetkellä suunnitelmiini kuuluu Twerk Empiren jatkaminen yhteisissä liiketiloissa Heimon kanssa. Se tuntuu uskomattomalta, innostavalta ja yhden ison haaveen toteutumiselta, sillä yhteisissä liiketiloissa voin yhdistää kaksi minulle tärkeää asiaa: tiimin ja oman unelmani. Yhteisen tilan jakaminen mahdollistaa molemminpuolisen auttamisen ja sparraamisen yli yritysten rajojen. Voimme Valuen sloganin mukaisesti kasvaa ja kehittyä yhdessä.

Olen tiimille loputtoman kiitollinen kaikesta tuesta ja avusta, jota olen saanut sekä henkilökohtaisesta että Twerk Empiren näkökulmasta. Avun merkitys on korostunut tänä syksynä, kun Twerk Empire on lähtenyt tosissaan lentoon. Joka ikinen Valuelainen on jollain konkreettisella tavalla keventänyt kuormaani. Olen saanut apua tuotekehitykseen, ideointiin, tuotteiden pakkaamiseen, postitukseen, laskutukseen, talouden hallintaan ja budjetointiin.

En olisi ennen Proakatemiaa osannut kuvitellakaan, miten paljon tulen näiden vuosien aikana kasvamaan. Olen muuttunut ihmisenä armollisemmaksi sekä itseäni että muita kohtaan. Ennakkoluuloni ovat murtuneet, kun olen oppinut aidosti tekemään töitä yhdessä erilaisten ihmisten kanssa ja saanut läheisiä ystäviä heistäkin, joita aluksi hieman pelkäsin. Armollisuuden lisäksi olen toisaalta oppinut laittamaan itseni likoon enemmän kuin koskaan aiemmin. Olen muuttunut rohkeammaksi ja en enää jätä asioita tekemättä siksi, että pelottaa. Tällä hetkellä tulevaisuus tuntuu mahdollisuudelta. Olen varma, etten tulevaisuudessa tule ”vain pärjäämään”, vaan tulen menestymään.

Näen Proakatemian ponnahduslautana, joka tarjoaa parhaan mahdollisen startin siihen hyppyyn, jonka aion pian ottaa kohti tuntematonta. Ennen Proakatemiaa en olisi koskaan uskaltanut edes suunnitella tällaista hyppyä. Vaikka tuntemattomaan hyppääminen tuntuu jännittävältä, pelko ei enää ole tekemisen esteenä.

Kommentoi