Tampere
23 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Proakatemia – minun matkaniKirjoittanut: Veera Hauta-aho - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Proakatemia – minun matkani

 

Nopeasi ovat menneet puolitoistavuotta Proakatemialla. On koettu huippuja ja kuoppia, mutta ennen kaikkea on tullut opittua paljon. Akatemia antoi suuren lisän fysioterapiaopintoihin yrittäjyyspuolesta ja kaupallisesta näkökulmasta. Koen tämän puolentoista vuoden antaneen minulle enemmän, kuin kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta normaalilla fysioterapialinjalla. Koen, että ensimmäiset kaksi vuotta olin opiskelujen suhteen aika hukassa. Yritin kovasti etsiä minua kiinnostavaa suuntautumista, mutta sitä ei jakso toisensa perään oikein tullut. Tuntui, etten ehkä löydä itseäni kiinnostavaa suuntautumista ollenkaan ja se turhautti kovasti. Proakatemialla pääsin oppimaan tiimityöskentelystä, tradenomipuolen opinnoista ja osuuskunnan pyörittämisestä. Tiimidynamiikkamme oli Motiven kanssa heti alusta alkaen hyvä ja paiskimme varsinkin alkuvaiheessa hommia hurjasti. Tämä koitui hieman kohtaloksemme, koska viimeisenä syksynä monet meistä olivat aivan loppu itseni mukaan lukien. Näin ollen panos Motiven töihin alkoi hiipua, tiimin yhteen hiileen puhaltaminen rakoilla, sekä projektien loppuun vieminen hidastua.

 

Tiimityöskentely oli Akatatemialle tullessani terminä minulle uusi. Tiimityö mahdollistaa monimutkaistenkin ongelmien hahmottamista ja ratkaisemista. Tiimin eri jäsenten erilaiset ominaisuudet, vahvuudet ja kokemus luovat ongelmien ratkaisulle moniulotteisuutta ja rikastaa lopputulosta. Hyvä tiimi puhaltaa yhteen hiileen kohti yhteistä päämäärää. Tiimityö on opettanut minulle paljon sen vahvuuksista. Yhdessä tiiminä olemme paljon vahvempia kuin yksin. Tiedon ja osaamisen jakaminen tiimin kesken on kaikkien etu, samoin kuin toisten tiimiläisten tukeminen tiukoissa paikoissa. Yhdessä vahva tiimi voi mennä läpi harmaan kiven.

 

Olen oivaltanut tiimityöskentelyn vahvuuksia ja sen antamaa rikkautta työntekoon kaikille osapuolille. Tiimidiilissä kärkipaikalle sijoittuminen, sekä myyntipäivien Motiven kaikkien aikojen ennätyksen rikkominen antoi meille uskoa omaan tiimiin ja siihen, että kyllä me pystymme vaikka mihin. Koen suurimmaksi onnistumiseksemme 24 h:n eli innovointihaasteen, jossa onnistuimme hienosti saaden toimeksiantajaltamme arvosanan 4/5. Tämä toimi tiimimme loppunäyttönä ja oli hieno huipennus Akatemiavuodelle. Haasteena olen kokenut tiukan opiskelutahdin ja sen, että Proakatemialla oli aikaa vain puolitoista vuotta. Siinä ajassa yritystoiminnan pyörimään saaminen tuntui haastavalta ja aika rajalliselta. Tuotteiden ja palveluiden kehittäminen jäi usein vähän puolitiehen. Osittain siksi, että ainakin omaan päähäni oli pinttynyt mielikuva siitä, että nyt äkkiä tuote tai palvelu myyntiin, kun aikaa on niin vähän. Fysioterapiaa mukailevien palveluiden kanssa myynti ja markkinointi oli suuri haaste, sillä asiakaskunnan kerääminen vain vuodessa, on todella haastavaa.

 

Olen löytänyt paljon kehityskohtia itsessäni, joita aion jatkossa lähteä kehittämään eteenpäin. Mikäli ryhmässä on paljon keskustelussa dominoivia persoonia, jään helposti hiljaiseksi taustalla kuuntelijaksi ja vaikutan usein siltä, ettei minua kiinnosta vaikkei todellisuus todellakaan ole tämä. Tällaisissa tilanteissa haluaisin osata ottaa paremmin tilaa itselleni ja tuoda enemmän ajatuksiani ja mielipiteitäni esille. Olen aiemmin osannut ottaa itselleni tilaa missä tahansa ryhmässä, mutta olen kadottanut sitä näiden opintojen aikana. Uskon omiin ideoihini ja ajatuksiin ja haluaisin vastavuoroisesti saada keskustelua ja kehitysideoita muilta tähän liittyen. Vaikka kehityskohtia voisin lisitata miljoonia, on minulla omat vahvuutenikin. Vahvuudekseni koen innovoinnin ja kokonaisuuden hahmottamisen. Minulta löytyy hullumpiakin ideoita, joiden jakamisesta ja kehittämisestä tiimin kanssa nautin suuresti. Kokonaisuuden hahmottaminen ja päämäärätietoisuus isommissa kokonaisuuksissa luonnistuu, mikäli minulle annetaan siihen mahdollisuus ja luottoa. Vaikka mahdollisuutta ei aina ole ollut, teen itselleni päähän sen kokonaisuuden minkä itse hahmottaisin. Näin minun on helpompi tehdä töitä kohti päämäärää. Nämä asiat olen vasta Akatemia-aikana oppinut itsestäni.

 

Proakatemian myötä aloin kiinnostua tradenomipuolen opinnoista. Akatemialla tehtyjen talouden ja hallinnon, sekä johtamisen ja työhyvinvoinnin opintojen myötä olen tajunnut, että niiden yhdistäminen fysioterapiaan ja ehkä vielä laajemmin sosiaali- ja terveysalaan voisi olla minua varten. Proakatemia on ylipäätään opettanut minulle sen, että älä ota liikaa töitä itsellesi, jos et pysty suoriutumaan niistä sillä panoksella kuin haluaisit. Muutenkin olen ymmärtänyt, ettei se opiskelu niin vakavaa ole ja virheitä saa ja pitää tehdä, jotta oppii. Virheistä oppii, niinhän se sanontakin menee ja uskon siihen täysin.

 

Valmistuminen kolkuttelee jo lähellä ja suunnitelmani sen jälkeen ovat alkaneet jo muodostua. Aion keväällä hakea Ouluun ja Vaasaan lukemaan Terveyshallintotieteitä maisteriohjelmaan. Johtamia- ja asiantuntijatehtävissä toimiminen sosiaali- ja terveysalalla kuulostaa mielenkiintoiselta ja minulle soveltuvalta. Tutkimus-, kehittämis- ja projektitöiden tekeminen antaa varmasti monipuolisen mahdollisuuden erilaisiin työnkuviin kuten projektipäällikkö tai toimialajohtaja. Hallinnollinen puoli mahdollistaa isojen kokonaisuuksien hahmottamista ja niiden parissa toimimista. Kiitos Proakatemia kun annoit tulevaisuudelleni uuden suunnan!

 

 

Lähteet:

Tiimin jäsenen kirja / Jari Salminen(J-Impact Oy, Multiprint Oy 2014)

https://www.studentum.fi/koulutukset/oulun-yliopisto/terveyshallintotiede-693918

 

Kommentoi