Tampere
24 Apr, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Pro DeusKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

ProDeus

Proakatemilainen 2.0

Miltä näyttää Proakatemialaisten tulevaisuus? Olemmeko menettämässä kontrollia omasta tulevaisuudestamme eläessämme kuplassa, josta emme näe ulos? Eriytyykö meistä  ympäristömme ohjaamana täysin uusi laji vai pystymmekö jakamaan oppia ja muutostamme ja kehittämään ympäristöä mukanamme?

 

Olemme pohtineet mitä todella tarkoittaa olla tulevaisuuden Proakatemialainen. Olemme molemmat taipuvaisia tulevaisuuden ajatteluun ja haaveiluun. Meitä molempia kiehtoo miksi, miten ja mihin kehitymme. Miten se, mitä teimme 10 vuotta sitten vaikuttaa siihen mitä teemme nyt ja miten se, mitä teemme tänään vaikuttaa ennaltamääräämättömään tulevaisuuteen.

 

Meillä on opiskelijoina harvinaislaatuinen mahdollisuus hypätä alati kehittyvään ympäristöön. Proakatemia on harvoja paikkoja, jossa näemme meitä ympäröivän maailman kehittyvän ennen kuin ympäristön muutos pakottaa meidät kehittymään. Jatkuva kehittyminen organisaatiossa, on epävarmuutta lopputuloksesta; tiedämme onnistuneemme vasta jälkeenpäin, ehkä vasta vuosien päästä, jos silloinkaan.

 

Muutos on jatkuvaa halusi sitä tai ei ja on sinun päätettävissä, oletko uhri, sopeutuja vai ratkaisuiden tarjoaja (Sitra 2018)? Me päädyimme viimeiseen. Ja mikä loistavampi tapa tarjota ratkaisua muutokseen ja kehitykseen kuin manifesti. Olemme päättäneet kirjoittaa ajatuksemme tulevaisuuden Proakatemiasta; miksi olemme, mitä teemme ja mihin olemme menossa, niin yksilöinä, tiimeinä kuin yhteisönä. Jaamme manifestin 3 kirjoitukseen  ja 6 julistukseen. Jokainen julistus pohjautuu tarkkaan valitun kirjan teoriaan, josta olemme kehittäneet oman näkemyksen Proakatemia-ympäristössä.

 

Emme ole pyhimyksiä, mutta haluamme olla se perhosvaikutus, joka johtaa uuden kehittymiseen, työkalunamme virheet ja vahingot. Uhriutuminen on helppoa, sopeutuminen on sitäkin helpompaa, mutta tulevaisuus on meidän käsissämme.

2018

 

Epätoivo valtaa ajattelusi. Olet viikkoja myöhässä jokaisesta deadlinestäsi, kotona kaikki on päin helvettiä ja merkitys omasta tekemisestä on kaukana horisontin takana. Mielesi on pimeyttä ja eksistentiaalista avuttomuutta, millään ei tunnu olevan merkitystä. Hetken päästä alkava palaveri ei voisi kiinnostaa pätkän vertaa.

 

Epäonnistumine on fine, kyllä me se kaikki tiedetään. Mutta oikeastaan epäonnistuminen on fine ainoastaan asia tasolla. Mitäs jos epäonnistunkin ihmisenä? Mitä edes on epäonnistua ihmisenä? Miten sellaisen kanssa diilataan? Entä miten onnistutaan ihmisenä? Miten sen kanssa diilataan?

 

Rakensin itsestäni pyhimyksen. “Fake it till you make it” meni niin pitkälle, että muodostin itsestäni minäkuvan, jonka saavuttaminen oli mahdotonta. Jatkuva epäonnistuminen loi täydellistä arvottomuuden tunnetta.

 

On päästettävä irti. Tiputtava pois nykyisyydestä, todellisuudesta, ympäristöstä ja olemisesta. Hetkeksi kaikki vääristyy, perimäsi mikroskooppisissa universumeissa alkaa raskas supernovien sarjatuli. Nämä miljardit reaktiot luhistuvat mustiksi aukoiksi ja alkavat rakentamaan tumassasi aika-avaruuden massakeskittymiä. Pienessä hetkessä koko fyysinen kehosi vääristyy ja sinusta tulee oman DNA:si aikamatkustaja.

 

 

ProDeus

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

ProDeus nojaa Kosken puoleisen ikkunan karmiin silmät lasittuneena. Hän ei täysin käsitä mitä on tapahtunut, mutta hänen kehonsa valtaa kokonaisvaltaisen positiivinen energia, se tuntuu oikealta. Keho viestii täydellisestä valmiudesta hetken kuluttua alkavaan palaveriin. Itsevarmuutesi on huipussa, kehosi on kuin hienosäädetty vuoristo kello. Olet fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvointisi huipussa.

 

Hyvinvointitiimi Bottive aloitti 2018 Aki Hintsan Menestyksen Ympyrän innoittaman tarjoamaan Akatemialle kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin palveluita. He kehittivät HaaS (Health as a Service) äpin, jolla pidämme ja seuraamme kattavaa dataa omasta kehityksestämme. Jokainen Akatemialainen on saanut oman ohjaajan, jonka kanssa menestyksen ympyrää tutkitaan ja kehitetään kvartaaleittain. Palvelut maksavat meille 1000€/6kk/henkilö.

 

ProDeuksen itsevarmuus juontaa juurensa poikkeuksellisen selkeästä oman identiteetin hahmottamisesta, kirkkaista päämääristä sekä kyvystä hallita omaa elämäänsä. Hän hallitsee oman corensa täydellisesti (Hintsa 2016). Core on merkittävä osa nykyaikaisen akatemialaisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, se on kaiken lähtökohta. Näitä työstetään yhdessä Bottiven terveysvalmentajan kanssa.

 

Core muodostuu, kun vastaa seuraavaan kolmeen kysymykseen:

–       Tiedätkö, kuka olet?

–       Tiedätkö, mitä haluat?

–       Hallitsetko omaa elämääsi?

 

Ensimmäisen kysymyksen tarkoitus on hahmottaa Akatemialaisen identiteettiä. Toisen kohdan tulisi kertoa jotakin oman elämän tarkoituksesta. Kolmas puolestaan tutkii mahdollisia haasteita ja esteitä omien pyrkimysten mukaiselle elämälle (Hintsa, 2016). Akatemialaiset ovat tietoisia itsestään ja siitä ketä ovat, koska sen eteen tehdään töitä. ProDeus Edellyttää itseltään jatkuvaa tutustumista itseensä ja samalla myös kehittää käsitystä omasta minästään.

 

Yleinen terveytesi eteen teet yhtä lailla jatkuvaa työtä. Sen sijaan, että ramppaisit lääkärissä hoitamassa akuutteja sairauksia, käyt siellä suunnittelemassa yhdessä lääkärisi kanssa ennaltaehkäiseviä hoitoja. Kun kehosi oireilee päänsäryllä tai väsymyksellä, ymmärrät reagoida niihin välittömästi ja kuuntelet kehoasi sekä sen tarpeita. Länsimaalaisille yleiset krooniset sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, syöpätaudit, diabetes ja liikalihavuus ovat paisuneet käsittämättömiin mittoihin (Hintsa 2016). Se kertoo omaa tarinaa laajasta epähyvinvoinnista, jota länsimaalainen kulttuuri ja ympäristö ruokkii.

 

Akatemialla eletään kuitenkin vahvassa hyvinvoinnin kuplassa. Kun päätimme yhteisönä, Bottiven ohjaamana, tehdä töitä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen, niin mehän teimme. Kuplan ulkopuolinen ympäristö on kuitenkin niin syvällä kuopassa, että koemme vastuuksemme tehdä tästä ympäristöstä entistä paremman. Akatemian hyvinvointi tiimistä valmistuu joka vuosi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilaisia, jotka ovat alansa kiistatonta kärkeä.

 

Biomekaniikka tutkii, toimivatko keho ja erityisesti sen tukirakenteet ja nivelet niin kuin niiden pitäisi. (Hintsa 2016). Kun Bottive aloitti kliinisen biomekaanisen tutkimisen yksilötasolla, johti se pikkuhiljaa merkittäviin muutoksiin työympäristössämme. Ainoat istuttavat tuolit ovat voimistelu palloja sekä keskivartaloa tukevia jakkaroita. Pääasiallisesti paja, tiimi sekä kokoustilat on asetettu seisomatyölle.

 

Päivittäinen aktiivisuus nousi kohisten, kun ProDeus alkoi seistä omilla jaloillaan. Uusimpien tutkimusten valossa on jopa perusteltua väittää, että urheilua harrastamaton, mutta koko päivän jaloillaan oleva, paikasta toiseen kävelevä ProDeus viettää terveellisempää elämää kuin viidesti viikossa urheileva, mutta päivät toimistossa istuva henkilö (Hintsa 2016) Urheilemme myös aktiivisesti, sillä on se tärkeä osa yhteisöämme. Meillä on yhteisiä palloilu, jooga sekä avantouinti-kerhoja, jotka edistävät myös henkistä energiaamme.

 

Henkinen energia kuvaa jaksamista, elinvoimaisuutta sekä energisyyttä. Kyse on ihmissuhteiden, työn, elämänarvojen elämäntapojen, kuten unen ja ravinnon, tasapainosta. (Hintsa 2016) Valmentajamme auttavat meitä seuraamaan omien akkujemme ylläpitoa; niitä pitää ladata enemmän kuin niistä ottaa virtaa. Etenkin meille tärkeimmät ihmiset ovat otettu huomioon ohjelmassa, jossa olemme nimenneet heidät, kirjanneet ylös, miksi juuri he sekä kertoneet näille ihmisille tämän.

 

Palautuminen ja Ravinto ovat myös merkittävä osa Bottiven ohjaaman menestyksen ympyrän palasia. Sekä lyhytaikainen univaje että pitkäaikainen liian vähäinen nukkuminen johtavat suorituskyvyn alenemiseen. Esimerkiksi kielellisten ja matemaattisten ongelmien ratkaisukyvyn on havaittu alenevan jo kolmessa yössä. 6 tuntia nukkuneiden suorituskyky putosi 20% ja neljä tuntia nukkuneiden 30% verrattuna kahdeksan tuntia nukkuneeseen ryhmään (Hintsa 2016)

Jokaiselle opiskelijalle on myös suunniteltu yksilöllinen ruokavalio, joka määritellään näiden viiden kohdan pohjalta (Hintsa 2016):

–       Reaktion aiheuttavien ruoka-aineiden poistaminen ruokavaliosta.

–       Ruuansulatuksen toiminnan varmistaminen, jotta ravintoaineet voisivat imeytyä.

–       Hyödyllisten suolistobakteerien määrän lisääminen oikean ravinnon ja probioottien avulla.

–       Suoliston limakalvopinnan saattaminen parempaan kuntoon imeytymisen tehostamiseksi.

–       Ruuansulatuskanavaa ohjaavan enteerisen hermoston tasapainottaminen rauhallisten ruokailutapojen, hyvän unen ja stressin vähentämisen avulla.

 

Sekä palautumista että ravintoa seuraamme tehokkaasti Bottiven apin avulla. Terveysvalmentajan sekä akatemialaisen välillä vallitsee täydellinen luottamus ja sen takia jaatkin kaiken datan itsestäsi hänen kanssaan.

 

Palaveri on päättynyt ja kaikki on mennyt päin vittua. Olit siirtymässä kohti unelmiesi uraa, mutta tuo ovi lyötiin nenäsi edestä kiinni. Pettymys on suunnaton, mutta pystyt näkemään asiat laajemmin ja identiteettisikin on yhä ehjä. Se kuka olet, ei määrity pelkästään menestymisellä urallasi, koska vahva minuutesi ei perustu pelkästään johonkin, joka sinulta voidaan viedä pois. On aika miettiä miten etenet tästä.

 

 

ProDeus

Kasvumentaliteetti

 

On perjantai-iltapäivä ja Pro Deus istuu työpöytänsä ääressä, edessään läppäri ja nippu kirjoja. Tietokoneen näytöllä on auki rahoitussuunnitelma ja budjetti lainahakemusta varten. Kuusinumeroiset summat pyörivät ruudulla, kun Pro Deus selailee kirjoistaan erilaisia kaavioita ja vinkkejä laskelmien tekemiseen.

 

Kaikki alkoi ajatuksesta, jota haudoit päässäsi Akatemialle tullessasi. Haaveilet oman kahvilaravintolan, myymälän tai aikuisviihdetuotesarjan perustamisesta. Aluksi et puhunut aiheesta kenellekkään, hiljalleen kerroit ajatuksestasi tiimillesi ja valmentajallesi. Kaikki jäi kuitenkin vain puheen tasolle. Keskityit tekemään asiakasprojekteja koko tiimin kanssa etkä halunnut viedä aikaa niiltä omien haaveidesi ajattelemiseksi.

 

Pro Deus ja hänen tiiminsä työskentelivät monenlaisten asiakasprojektien parissa. Usein ne olivat yksinkertaista ja itseään toistavaa työtä. Tiimi kuitenkin kyllästyi niihin ja lähti etsimään isompia haasteita Tiimin kovapäisin ja uhkarohkein myyjä myi tiimin tuottamaan uuden kosmetiikkasarjan kansainväliselle verkkokaupalle lanseerauksineen ja designeineen. Tiimi oli kovan paikan edessä, sillä kenelläkään ei ollut aikaisempaa kokemusta mistään näin isosta tai laaja-alaisesta. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tähän haasteeseen vastataan. Pro Deus oli kovasti kiinnostunut markkinoinnista ja lanseerauksen suunnittelusta, koska niistä hänellä oli jo hieman kokemusta. Mutta niin oli monella muullakin tiimistä.

 

Päädyit tekemään tuotepakkausten suunnittelua. Olit jo peruskoulusta lähtien huono geometriassa ja lukiossa kirjoitit lyhyestä matematiikasta A:n. Pelottaa työstää aihetta, jossa tiedät jo etukäteen olevasi huono. Tilannetta pahentaa myös asiakkaan tarina siitä, kuinka vääränlaisella pakkauskoolla voi logistiikassa menettää satojatuhansia euroja vuodessa ja kuinka pakkauksen avaamisen täytyy olla kokonaisvaltainen kokemus, ei vain este tuotteen käyttöönottamiselle. Tarvitsette kuitenkin matemaattisia taitoja tehtävän toteuttamiseksi, joten kaivatte ullakolta vanhat geometriankirjat esille ja alatte laskemaan optimaalisia pakkauskokoja ja -muotoja.

 

Pro Deus ei antanut itsensä olla aikaisempien kokemustensa vanki. Vaikka matemaattiset aineet eivät olleet luistaneet tähän saakka, Pro Deuksen vankka usko omaan kykyynsä oppia uusia asioita kannusti hänet kaivamaan oppikirjat esille ja opettelemaan tarvitsemansa taidon. Hän ei jähmettynyt oman puutteellisten taitojensa edessä, vaan ymmärsi oman mahdollisuutensa kehittää osaamistaan.

 

Tämä on Proakatemialla tavallista. Opiskelijat ja valmentajat kohtaavat toisensa mahdollisen kasvupotentiaalinsa pohjalta sen sijaan, että arvottaisivat ihmiset menneisyyden ja nykyisten kykyjen mukaan. Growth Mindset on Pro Deukselle tärkein työkalu, jonka hän voi viedä mukanaan valmistumisen jälkeen. Jo opintojen aikana mentaliteetin muutos muuttumattomuuden asenteesta kasvuasenteeksi on vaikuttanut Pro Deuksen näkemykseen oppimisesta, ihmissuhteista ja itsetuntemuksesta.

 

Ennen Akatemialle tuloasi ajattelit, että olet lahjakas ihmisten kanssa toimimisessa ja ideoinnissa.  Luonteeltasi sosiaalinen ja luova, olit menestynyt hyvin lukiossa hyvin ryhmätöissä, joissa piti tuottaa aiheesta oma idea luokalle jaettavaksi. Matemaattiset aineet eivät sujuneet, sillä opettaja oli todella tiukka ja paras kaverisi ei ollut samalla kurssilla, joten motivaatiosi niitä kohtaan laski. Kokeista kertyi arvosanoja vitosen molemmin puolin ja ajattelit, ettei sinua ole vain luotu laskemaan. Olet synnynnäisesti huono matematiikassa.

 

Sitten perehdyit kasvumentaliteetin käsitteeseen ja hiljalleen ymmärsit, ettei mikään näistä ajatuksista pidä paikkaansa. Olit huono matematiikassa, koska et ikinä jaksanut nähdä vaivaa sen harjoitteluun. Pärjäsit luovissa töissä, koska olit ensimmäisestä luokasta saakka käynyt kaksi kertaa viikossa taidetunneilla piirtämässä, soittamassa, veistämässä ja näyttelemässä. Tulit hyvin toimeen ihmisten kanssa, koska olit kymmenenvuotiaasta saakka käynyt ahkerasti partiossa, toimimassa uusien samanikäisten kanssa, vieraillut vanhainkodeissa, vastaanottokeskuksissa ja leikittänyt kehitysvammaisia. Olit oppinut kykyjä ja taitoja, koska olit nähnyt niiden eteen vaivaa. Vaillinaiset matemaattiset kykysi eivät olleet DNA:n määrittelemiä, vaan omaa jaksamattomuuttasi. (Dweck, S. 2008)

 

Pro Deus parinsa kanssa tuotti suunnitelman pakkauksen muotoilusta ja visuaalisesta ilmeestä. Tiimi kokosi koko muun ratkaisun niiden ympärille, sillä paketin avaamisesta tuli niin kihelmöivä olo, että se koettiin ehdottomaksi myyntivaltiksi. Pro Deuksesta tuntui kuitenkin siltä, että muun tiimin panos lanseerauksen eteen jäi vähäisemmäksi kuin hänen ja hänen parinsa. Se kaihersi mieltä, kunnes koko suunnitelma oli paketissa ja asiakas kutsuttiin luovutustilaisuuteen.

 

Istut eturivissä katsomassa, kun tiimisi luottopitchaaja vetää asiakkaalle shown kehittämästänne tuotesarjasta. Olet innoissasi suunnitelmastanne ja olet täysin varma että myös asiakas on. Asiakas nousee lavalle kertoakseen ajatuksensa ja ulos tulee jotain aivan muuta kuin kehuja. Ensimmäinen kysymys koskee pakkausmateriaaleja ja niiden hankintaa. Kaivat suunnitelmaa ja löydät sieltä vastauksen kysymykseen. Asiakas toteaa niiden olevan mahdottomat toteuttaa pakettien jälkikäsittelyyn liittyvän muoviveron takia. Näpäytät läppäristäsi auki harjoituksena ja vertailuna tehdyt suunnitelmat ja laskelmat puiselle ja lasiselle pakkaukselle. Asiakas yllättyy, sillä harjoitellessasi olet rakentanut nopean tavan tarkastaa minkä tahansa pakkauksen kustannukset antamalla vain raaka-ainemateriaalikustannuksen. Hän kiinnostuu tilaamaan teiltä kartoituksen kaikista nykyisistä pakkauksistaankin. Uusi tuotesarja hyväksytään muutamalla muutoksella.

 

Pro Deus kokoontuu tiiminsä kanssa samana iltana jälkipuinneille. Tiimi purkaa yhdessä läpi, mikä tässä projektissa meni hyvin, mikä pieleen ja mitä tästä voidaan oppia. Pro Deus nostaa esille talouslaskelmien tärkeyden, miten ehdotusten ja ajatusten taustalle pitää olla lukua voidakseen osoittaa idean pätevyyden. Palvelumuotoilusta vastannut tiimin jäsen nostaa esille, kuinka tärkeää on testata prototyyppiä esimerkkiasiakkailla ja hyödyntää heiltä saamaansa palautetta. Yhdessä tiimi toteaa kasvattaneensa osaamistaan teollisesta muotoilusta, pakkaussuunnittelusta sekä lanseerauskampanjan suunnittelusta jäsenten opiskellessa uusia taitoja ja kyvykkyyksiä suoriutuakseen tehtävistään. Tiimi ottaa kehityskohteekseen tehdä paremman kartoituksen markkinasta ja sen tulevaisuuden ennusteesta, jotta muoviveron kaltaiset muutokset eivät pääse enää yllättämään.

 

Jälkipuinnin lopussa puratte omat tuntemuksenne. Kerrot, että mieltäsi kaihertaa töiden epätasaisuus. Tiimisi vastaa ajatukseesi näkevänsä sinut vahvana luottopelaajana, joka aina saa mukisematta aikaiseksi sen, mitä tiimi tarvitsee, joten sinulle voi aina antaa tehtävää. Tajuat, että itse mahdollistat oman työmääräsi jatkuvan lisääntymisen antamalla sen tapahtua ja olemalla hiljaa sen aiheuttamista tunteista. Sovitte tiimin kanssa, että tästä eteenpäin keskitytte jakamaan tekemisiä tasaisemmin.

 

Akatemian ulkopuolella omaa yritystä ylläpitävä tiimiläisesi tiedustelee sinulta, mitä haaveilet Akatemian aikana tekeväsi. Kerrot kahvilaunelmastasi ja tiimisi tiedustelee, mitä olet tehnyt sen eteen. Vastaat kieltävästi, sillä et tiedä, mistä aloittaa eikä sinulla ole vaadittavia rahoja. Tiimisi haasta sinua siitä, ettet uskalla laittaa omaa ideaasi likoon tiimin sisällä, sillä kerta toisensa jälkeen uskallat tehdä sen asiakkaan projektiin. Tiimisi kannustaa sinua katsomaan eteenpäin ja lupaa taata tarvittavan lainan.

 

Pro Deuksen puhelin soi. Partnerin kanssa aamulla alkanut riita kaihertaa edelleen mieltä, mutta hän vastaa puhelimeen. Riidan aiheena oli Pro Deuksen Akatemialla viettämä aika. Partnerin mielestä hän on jäämässä sivuosaan Pro Deuksen elämässä. Pro Deus on täysin eri mieltä, sillä hänhän on Akatemialla vain, koska asiat ovat niin mielenkiintoisia ja tärkeitä, mutta ei se voi koskaan sivuuttaa partneria. Päivän aikan hän on kuitenkin miettinyt, mitä tästä voidaan kehittyä ja ehdottaa, että tulisikin tänään kotiin hieman aikaisemmin ja käytäisiin yhdessä kalenterit läpi ja sovittaisiin ajatuksella, mitä tehdään ja koska.

Kommentoi