Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Polttopuukauppa kukoistaa jälleenKirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Polttopuukauppa kukoistaa jälleen

 

Yksilöessee, 2ep

Kasimir Vuorinen

 

Kaikki hinnat nousevat

 

Olen vähintäänkin viime keväästä asti seurannut sivusilmällä uutisointia korkojen noususta, energian hinnan noususta ja inflaation räjähdysmäisestä noususta. Sinäkään et varmasti ole voinut kyseiseltä uutisoinnilta välttyä. Kyseisille asioille on tullut heti lähtökohtaisesti negatiivinen sävy, koska hintojen nousu karusellia ovat edeltäneet isot käänteet maailmanpolitiikassa kuten esimerkiksi pandemia ja sota Ukrainassa. Uutisointi on runsasta ja varmasti on saavutettu se piste useammankin suomalaisen ihmisen mielessä, että korvistakin on alkanut tulla nuo uutiset jo ulos.

 

Näin maaseudulta kotoisin olevana maalaispoikana olen välillä hieman huvittuneenakin seurannut sitä, että lähes tulkoon poikkeuksetta mitä isompi kriisi maailmalla on tuntunut olevan päällä, sitä enemmän kaikki katseet lopulta kääntyvät takaisin maaseutuun. Tarkoitan tällä sitä, että esimerkiksi pandemian pahimpina aikoina paras paikka asua tuntui olevan mökki tai maalaistalo maaseudun rauhassa poissa kasvukeskuksista liian isojen ihmismassojen ääreltä. Vastaavasti energiakriisin syttyessä esimerkiksi omavaraisuudesta polttopuiden ja ruoan osalta on tuntunut tulevan, jos ei nyt ihan muotia niin aika lähellä sitä. Toki huonoja puoliakin löytyy esimerkiksi täyssähkö lämmitys maaseudulla ei ole kovin nasta juttu.

 

Taustatyöt pitää olla tehtynä

 

Näin tiimiyrittäjänä ja sitä opiskelevana olen opintojeni kautta huomannut asioita uudelta kantilta. Olen esimerkiksi alkanut arvostamaan aivan uudella tavalla isäni yli 40-vuotiasta yrittäjän uraa ja tajunnut miten kova juttu se on. Parhaimpina ominaisuuksinaan hänen yrittäjäurastaan, olen alkanut huomata sen, että miten hän on pystynyt katsomaan eteenpäin vaikeillakin hetkillä. Kyky kehittää toimintaa ja halu investoida ovat olleet isälleni hänen yrityksensä elinehto. Nuo kyvyt ovat kantaneet eteenpäin ja siitä todisteena on elinvoimainen yritys tänään.

 

Yhdenlainen oppi itselle on ollut myös se, että pitkällä otannalla tuuri osuu väkisinkin kohdalleen jossain kohtaa. Tällä tarkoitan, että jatkuvat investoinnit alkavat kantaa hedelmää, jos jaksaa uskoa toimintaan. Isäni investoi viime talvena klapikoneeseen ja ilman suurta tietämystä seuraavan talven energiakriiseistä, teimme innokkaasti polttopuita viime keväänä ja kesänä aluksi omaan tarpeeseen ja myöhemmin vielä reilusti oman tarpeen yli. Tämä työ kantaa nyt hedelmää, sillä valmistautuminen ja taustatyö talvea varten kannatti. Polttopuut eli klapit ovat nyt haluttua tavaraa ja niistä maksetaan asianmukainen hinta.

 

Pienen tuloksenteon aika

 

Proakatemian jatkuessa syksyllä aloin kiinnittää huomiotani uutisiin, joissa kirjoitettiin polttopuiden valtaisasta kysynnästä ja siitä, että ihmisten varautuessa tulevaan talveen puut revitään nyt lähestulkoon polttopuukauppiaiden käsistä, maksoi, mitä maksoi. Viimeistään siinä vaiheessa tajusin, että tässä saattaa olla todellinen markkinarako päästä omista puista eroon. (talouselama-fi.libproxy.tuni.fi/uutiset/klapikauppiaan-hullut-paivat-asiakkaita-kiinnostaa-nyt-lahinna-yksi-asia-eika-se-ole-hinta)

 

Alkusyksy oli osaltamme rauhallista ja muutamia yhteydenottoja seurasi kysely lähinnä hinnasta, sitä pidettiin liian korkeana. On selvää, että asiakas päättää mistä hän haluaa ostaa ja mihin hintaan. Muutaman kerran tietysti kävi mielessä, että pitäisikö hintaa nostaa tai muuttaa jollakin tavoin. Pieniä muutoksia saatoin tarjota tapauskohtaisesti mutta lähinnä hyvin maltillisesti. Jälkikäteen olen saanut onneksi huomata sen, että kysyntä on säilynyt ennallaan ja osalta toimijoista ovat puut jo päässeet loppumaan. Tällä hetkellä kysyntää siis riittää ja uskon, että kaikki puut saavat uudet omistajat hyvissä ajoin ennen talven loppumista.

 

Mitä suunnitelmia seuraavaksi?

 

Isäni investoima klapikone on osoittautunut siis loistohankinnaksi ja tulee maksamaan itsensä jonakin päivänä takaisin. Tällä hetkellä opiskeluiden ja lentopallouran ohella klapikauppa tarjoaa, jopa pientä toimeentulon mahdollisuutta näiden rinnalle. Tämän seurauksena motivaationi kyseistä liiketoiminta alaa kohtaan on kasvanut ja mielenkiintoni on myös lisääntynyt. Tärkeää on silti muistaa, että tässä yhtälössä raha ei ole ainut motivaation lähde, vaan pystymme tarjoamaan asiakkaillemme selkää lisäarvoa puista. Ostamalla puita saa talon lämmitettyä ja parhaassa tapauksessa lämmityskuluja pienennettyä.

 

Tavoite on jatkaa ensi keväänä klapien tekoa ja varastotilan mahdollistaessa tehdä vielä enemmän klapia varastoon seuraavaa talvea ajatellen. Positiivisella tavalla nälkä on kasvanut syödessä.

 

Lähteet

 

Talouselämä. 2022. Viitattu 8.12.2022

https://www-talouselama-fi.libproxy.tuni.fi/uutiset/klapikauppiaan-hullut-paivat-asiakkaita-kiinnostaa-nyt-lahinna-yksi-asia-eika-se-ole-hinta/50dc2e80-eff5-4330-830c-d868762bebcf

Kommentit
  • Helena Tahlo

    Olen hupaisaa lukea esseetäsi ja huomata kuinka itseäkin on välillä naurattanut niin sanottu maailmanmeno ja ihmisten “arvomaailman” heittely. Kun tarkastellaan pre covid aikaa ja politiikkaa oli suurena puheenaiheena ja ajatuksena se kuinka paljon maalla asuvat ihmiset kuluttavat resursseja ja kuinka kaupungistumisen pitäisi tapahtua myös maalla asuvien kohdalla. Ja kuinka niinkuin mainitsitkin corona vuosina ihmiset suuntasivat maalle ja kesämökkeihin oikein tuomalla tungun kysyntään. Ja aivan samanlailla kävi näin energiakriisin aikaan. Vähän yli vuosi taaksepäin puiden kaataminen oli “murha” ja oikea suunta oli sähkölämmitys ja kuinka tässä kävikään. Yhtäkkiä ei puu ollutkaan pahe, kun itselle tulikin kysymys rahan säästöstä.

    17.2.2023
Kommentoi