Tampere
20 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Pois suorittamisestaKirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ihailetko aikaansaavia ja hulluja työtuntimääriä paiskovia ihmisiä?

Ylen artikkelin mukaan kiire, tehokkuus ja suorittaminen ovat nyt muodissa (Tiesalo, 2018). Paljon tekevät ja dynaamiset ihmiset toimivat monelle esikuvana, ja suorittamisen kulttuuria pidetään onnistumisen mittarina. Proakatemialla puhutaan paljon väsymyksestä ja loputtomista tehtävälistoista. Oletko sinä suoritttaja?

 

 

Tunnista suorittaminen

 

Ylen artikkelissa on määritelty kolme tunnusmerkkiä, joista voi tunnistaa oman suoritustasonsa. Jos nämä kolme asiaa täyttyvät, suosittelen miettimään merkitystä tehtävälistojen takana, ja olemaan itsellesi armollisempi.

Ensimmäisenä tunnusmerkkinä voidaan pitää Loputtomia tehtävälistaoja ja ylibuukattua kalenteria. Itse tunnistan tämän piirteen: aina kun olen saanut jonkun tehtävän tehtyä loppuun, minulla on jo kolme uutta merkittynä kalenteriin ja to do-listaan. Tarvitsemme hetken hengähdystaukoa tehtäviemme välissä.

 

Toinen tunnusmerkki on se, kun vapaa ja tyhjä hetki ahdistaa. Suorittajat ovat tottuneet elämään suorituskeskeisessä maailmassa, ja yhtäkkiä mikäli tehtävää ei olekaan, se tuntuu oudolta. Vapaiden hetkien arvo pitäisi ymmärtää, sillä ne ovat juuri niitä hetkiä kun palaudumme ja voimme nauttia elämästä työmme ulkopuolella.

 

Kolmantena tunnusmerkkinä nousee jatkuva tyytymättömyyden tunne. Vaikka saisit kuinka paljon asioita tehtyä, et ole ikinä tyytyväinen lopputulokseen tai tehokkuuteesi. Ihminen hakee positiivisia tunteita tekemisensä kautta, joten jatkuva tyytymättömyys syö paljon energiavaroja.

 

 

Pois suorittamisesta

 

Jotta osaamme päästää irti suorittajaminästämme, meidän tulee ymmärtää psykologinen tausta suorittamisen takana. Suorittajalla on psykologinen tarve hakea hyväksyntää ja turvaa olemalla suoritttamisen noidankehässä, ja usein suorittaja määrittelee itsensä onnistumisen tehtävälistojensa laajuudella. Ajatusmallina tämä on petollinen, sillä suorittaja ei ikinä voi olla tyytyväinen tai palautua riittävästi. Suorittaminen on turvallista, koska jatkuvassa kalenterikaaoksessa ei pysty pysähtymään ja miettimään asioita, jotka saattavat olla vaikeita kohdata.

Yksi tapa päästää irti suorittamisesta pikkuhiljaa, on merkitä kalenteriin vapaa-ajan slotti ja pitää siitä kiinni. Kun tietoisesti opimme priorisoimaan vapaa-aikaa itsellemme, alamme pikkuhiljaa päästää irti suorituskeskeisestä elämästä.

 

Toinen vaihtoehto saattaa kuulostaa absurdilta. Anna jonkun toisen suunnitella viikko-ohjelmasi!

Tässä metodissa plussaa on se, että toinen ihminen realistisesti näkee ajan joka on hyvä käyttää työn parissa, ja kuinka paljon aikaa tarvitset palautumiseen. Saattaa olla jopa yllättävän helppoa seurata tätä toisen täyttämää ohjelmaa, sillä suorittajakeskeiset ihmiset usein ovat näyttämisenhaluisia, ja kokevat että tässä on onnistuttava. Kun viikkorytmi alkaa olemaan normaalilla tasolla, tehokkuutemme ja luovuutemme nousevat huimasti.

 

Lähteet:

Tiesalo, 2018. Ylisuorittaja ei usein itse huomaa omaa vääristynyttä käytöstapaansa.

https://yle.fi/uutiset/3-10084364

Kommentoi