Tampere
19 May, Sunday
20° C

Proakatemian esseepankki

Pohdinta johtajuudesta tv-sarjoissaKirjoittanut: Atte Takamaa - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tv-sarjoissa usein huomaa, että jotkin johtajat kuvataan selvästi huonoiksi johtajiksi ja jotkut taas hyviksi. Yleensä hyvän johtajan sarjoissa tunnistaa siitä, että hän on reilu ja ymmärtäväinen, mutta osaa asiansa ja tarpeen tullen antaa opetuksen alaisilleen. Huono johtaja taas on epäreilu ja armoton, eikä yleensä ymmärrä alaisiaan eikä osaa asiaansa.

Joitakin tv-sarjoja yhdistävä piirre, jonka olen havainnut, on se, että sarjassa enemmän esiintyvä johtaja, joka voi myös olla sarjan päähenkilö on reilu, joustava, luova ja kaikin puolin hyvä johtaja. Tämän johtajan yläpuolella sen sijaan toimii tiukka ja epäreilu johtaja, joka ei ymmärrä ”tavallisia ihmisiä” tai tekee päätöksiä vain oma etu mielessään. Esimerkiksi Syke-sarjassa hoitajien esimies Lenita Pakkala on reilu ja tekee vaikeita päätöksiä tiukalla otteella. Kaikki pitävät Lenitasta ja hän on hyvä työntekijä ja johtaja. Sen sijaan traumapolin ylilääkäri, jonka kanssa Lenita usein ottaakin yhteen, on epäystävällinen ja laskelmoiva, eikä vaikuta tietävän sairaalan toiminnasta mitään.

Viisi keskeistä taitoa hyvällä johtajalla ovat mielestäni joustavuus, luovuus, viestintätaidot, itseoppimisen halu sekä henkilöstöjohtamisen taidot. Antamassani esimerkissä Syke-sarjasta Lenita omaa myös näitä taitoja. Lenita saa yhteyden kommunikoimalla kaikkiin, niin potilaisiin kuin hoitajiinkin. Hän käyttää myös luovuutta ratkaistessaan ongelmia työssään sekä hoitajien välillä.

Hyvän johtajan keskeisten taitojen lisäksi voidaan pohtia erilaisia tapoja johtaa. Transformationaaliseen johtamiseen kuluu viisi osa-aluetta, jotka ovat haastaminen, visiointi, osallistaminen, esimerkillä johtaminen ja palkitseminen. Tutkimusten mukaan transformationaalinen johtajuus on tehokas tapa johtaa juuri näiden eri näkökulmien ja toimintamallien vuoksi. (Gromov & Brandt 2011.)

Fiktiivinen hahmo, kenen johdettavana itse haluaisin olla, on Harvey Specter. Sarjan Suits päähenkilö Harvey Specter on lakimies, josta on tullut lakifirmansa johtaja. Harveylla on sarjassa oppipoika Mike Ross, jota hän opettaa ja johtaa usein käytännön oppien kautta. Harveyn johtamistyylissä voidaan havainnoida kaikki viisi transformationaalisen johtamisen toimintamalleista. Hän haastaa Mikea ratkaisemaan tapauksia kovankin paineen alla, mikä opettaa hänelle tärkeitä taitoja ja ominaisuuksia tulevaisuuden ammattia ajatellen. Samalla hän myös osallistaa Mikea aktiivisesti omien tapaustensa ratkaisuun. Visiointi ilmenee Harveyn toiminnassa siten, että vaikka hän ja Mike ovat usein pulassa, on hänellä aina suunnitelma, miten päästä kohti voittoa (Gromov & Brandt 2011). Esimerkillä Harvey puolestaan johtaa joka kerta toimiessaan itse oikeudessa ja palkitsemista tapahtuu hänen palkitessa Mikea tapausten voittamisesta.

Harvey hyödyntää myös hallitsemiaan viittä keskeistä johtajan taitoa. Erityisesti itsehallinnan taitoa Harvey joutuu käyttämään paljon ongelmiensa vuoksi henkilökohtaisessa elämässään. Vaikka hänelle käy ikäviä asioita henkilökohtaisesti, pitää hän aina päänsä kylmänä hoitaen työnsä kunnolla sekä toimien samalla esimerkkinä Mikelle. Harvey ei ehkä ole täydellinen johtaja, varsinkin jos otetaan huomioon kaikki mitä hän sarjassa tekee tai katsoo sormien läpi, mutta tuskin kukaan fiktiivinen hahmo onkaan täydellinen johtaja, saati sitten elävä ja hengittävä tosielämän ihminen.

 

Lähteet

Gromov, A. & Brandt, T. 2011. Transformationaalinen johtajuus muutoksessa. Viitattu 1.5.2022. http://lta.lib.aalto.fi/2011/1/lta_2011_01_a4.pdf

Suits. 2011–2019. Tv-sarja, 9 kautta. USA: NBCUniversal.

 

Kommentoi