Tampere
23 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Pitkää ikää peroksidillaKirjoittanut: Ella Heineman - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tekstiiliteollisuus saastuttaa, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Järkevämmän kuluttamisen ja tekstiilien kierrättämisen lisäksi on hyvä tarkastella myös tekstiilien huoltoa. Moni meistä on varmaan joskus heittänyt vaatteen tai muun tekstiilin pois siksi, että siinä on jokin vika, esimerkiksi pinttynyt tahra.

Trendi, joka on vuosi vuodelta taas lisääntynyt on huoltaminen ja tuunaaminen, jolla moniin kodin esineisiin saadaan lisää käyttöikää. Tästä trendistä on puhunut esimerkiksi yksi takavuosien vaikuttavimmista tubettajista, Maiju Voutilainen videossaan “miten saada vaatteet kestämään?”. Itselleni uusin teko tekstiilien hoidossa on vetyperoksidi, jolla saa irti vaikeatkin pinttyneet tahrat pois tekstiileistä. Vetyperoksidia käyttämällä sain esimerkiksi koiran pedistä, petivaatteista, petauspatjan päällisistä, sukista ja monista muista tavaroista kamalat tahrat pois, jolloin niiden käyttöä voi jatkaa ja jotta ne pystyy esimerkiksi lahjoittamaan eteenpäin, sen sijaan että ne heittäisi roskikseen.

Vetyperoksidi on laimentamattomana vaarallinen ja vahinkoa aiheuttava aine, jonka kemiallinen kaava on H2O2. Laimennettuna alle viisiprosenttiseksi liuokseksi sen vaarallisuus vähenee jopa niin, että aineen silmiin joutuminen aiheuttaa vain ärsytystä, muttei vahinkoa. Aineen käyttäminen arjessa on siten yhtä turvallista kuin esimerkiksi pyykinpesuaineen, eli sitä on säilytettävissä lasten ulottumattomissa ja aineen joutuessa iholle se on huuhdeltava. (Työterveyslaitos)

Vetyperoksidi ei ainoastaan puhdista tekstiiliä, vaan myös desinfioi sen, jonka takia mielestäni tekstiilien kierrättäminen esimerkiksi lahjoittamalla on yhtä eettistä kuin muidenkin käytettyjen tekstiilien.

Mitä kuuden euron vetyperoksidipullolla saa aikaan?
Ostin Ylipiston apteekista 100ml pullon 3-prosenttista vetyperoksidia hintaan 5,90 € ja sillä on tähän mennessä:
– Yritetty oksettaa suklaata syönyttä koiraa
– Puhdistettu petivaatteista, vilteistä ja muista tekstiileistä narttukoiran juoksujen aiheuttamia veriläikkiä.
– Kirkastettu useammat alusvaatteet
– Puhdistettu koiran sängystä kynsienleikkuusta purskahtanut iso veritahra
– Pelastettu sohvatyyny mysteeriläikästä

Tämän kaiken jälkeen pullosta on jäljellä vielä kaksi kolmasosaa, eli parilla eurolla palautettiin loistoonsa useampi kapistus.

Näen turhana sen, että mietoa vetyperoksidia ei myydä isojen päivittäistavarakauppojen hyllyillä, vaan sitä saa pääasiassa vain apteekista.

 

Lähteet:
Linkki Maiju Voutilaisen videoon: miten saada vaatteet kestämään? | vaatteiden ylläpito & huolto ft. arkive https://youtu.be/qXf_OLBbM-4
Työterveyslaitos – Vetyperoksidi https://ova.ttl.fi/vetyperoksidi
Korjaamisen trendi – University of Alberta: https://www.ualberta.ca/folio/2022/10/why-mending-it-not-ending-it-should-become-the-latest-fashion-trend.html

Kommentoi