Tampere
19 May, Sunday
22° C

Proakatemian esseepankki

Pikaopas sijoittamiseen Osa1Kirjoittanut: Samuli Viitanen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Näin sijoitan pörssiosakkeisiin -opas nuorelle
Seppo Saario
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Tein pienen kyselytutkimuksen tiimin sisällä, mistä kävi ilmi, että Empiriassa noin 30,7 % tiimistä ei sijoita varojaan millään tavalla. Siitä inspiroituneena tässä pieni opastus kuinka aloittaa sijoittaminen. Tällä esseellä haluan saada oppilastoverit ymmärtämään, että jokainen voi sijoittamalla pienilläkin tuloilla kerryttää pääomaa.

 

Miksi kannattaa sijoittaa?

Sijoittaminen luo taloudellista turvaa, joka puolestaan tuo vapautta ja vakautta. Sijoitettu pääoma kasvaa korkoa, jonka myötä omaisuutesi kasvaa. (pörssisäätiö.fi) Se on hyvä tapa säästää rahaa sivuun, sillä se antaa inflaatiosuojan ja yleensä reaalikorko on positiivinen. Todelliseen arvoonsa sijoittaminen pääsee silloin kun alun perin sijoitetun pääoman lisäksi myös sijoitusten tuotot kasvavat korkoa. Sananmukaisesti korkoa maksetaan korolle, jos sijoitat saamasi tuotot uudestaan. Tätä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi. (pörssisäätiö.fi) Siinä laitetaan raha tekemään töitä puolestasi.

”Don’t work for money. Let money work for you.”

Yksinkertaisuudessaan sijoittaminen on kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jotta korko korolle- ilmiö pääsee mahdollisimman hyvin töihin. Sijoittaminen on kuitenkin yleensä pitkän aikavälin voittojen tavoittelemista ja lue turvaa tulevaisuudelle.

 

Esimerkkejä

Koska olemme köyhiä opiskelijoita, meillä ei ole varaa juurikaan säästää. Oletetaan, että saisimme edes sen 10 € kuussa sijoitettua ja oletetaan, että sijoitus tuottaa keskimäärin 8 % vuodessa niin kuin ne ovat keskiarvollisesti tehneet. Jos sinä empiria tiimin jäsen aloitat nyt säästämisen 10 € kuussa ja säästä koulun loppuun asti, olet laittanut rahaa sijoituksiin 240 €, mutta sijoituksen arvo on jo ”huikeat” 260 €.

Tiedän, ettei tämä esimerkki ole vielä päätä huimaava, mutta nyt kuitenkin kannattaa aloittaa. Oletetaan, että sinä olet huippuyrittäjä, joka nostaa kovaa palkkaa, kun pääset koulusta ja päätät että kahdenkymmenen vuoden päästä jään eläkkeelle. Se onnistuu, kun alat sijoittamaan. Jos säästää 2000 € kuussa kahden kymmenen vuoden ajan, säästetty pääoma on 479 000 € ja kertynyt tuotto on 661 690 € eli yhteensä 1 140 690 €. Tuolla summalla, jos oletamme että osakkeiden osinkotuotto on 4 % eli 45 627 €, siitä menee pääomatulovero mikä on 30 % kolmeenkymmeneentuhanteen asti. Siitä ylimenevälle osuudelle vero on 34 %. Eli käteen jäävä osuus olisi noin 31 131 €.

Mitä enemmän laitat, tietysti sitä enemmän saat, mutta kaikki pienetkin summat ovat jo kotiinpäin.

 

Kuinka aloittaa?

Tähän suosittelen palvelua Nordnet. Nordnet on osake- ja rahastovälittäjä. Ensin menet osoitteeseen nordnet.fi ja valitset sivun oikeasta yläkulmasta sinisen painikkeen tule asiakkaaksi. Täytät tarvittavat tiedot, tiedot ja avaat joko arvon-osuustilin tai osakesäästötilin. Ja sitten vaan shoppailemaan haluamiasi osakkeita. (Nordnet.fi)

Sijoittaa voi toki moniin muihinkin kohteisiin kuin pörssiosakkeisiin. On olemassa metsäsijoittamista, kryptovaluuttoja, arvometalleihin sijoittamista, taiteeseen sijoittamista ja montaa muuta. Kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa ja erilaiset riskit. Jos on aloitteleva sijoittaja, kannattaa kysellä jo kokeneemmilta rohkeasti apua ja lukea aiheesta. Itse olen kuunnellut paljon äänikirjoja ja podcasteja. Esimerkiksi kirja sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorelle ja Rahapodi-podcast.

Alla olevasta kuvasta näkee hyvin osakesäästötilin ja arvonosuustilin erot. Itseltäni löytyy molemmat.

 

https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/tilit/osakesaastotili kuva

 

Omia kokemuksia

Minulle lähtösijoitus maailmaan oli suhteellisen helppo. Aloitin niin kuin suurin osa aloittaa eli kuukausi säästämisellä rahastoihin. Olin sijoittanut rahastoihin muutaman vuoden, kunnes kesällä 2020 katsoin kursseja ja totesin, että nyt olisi ostonpaikka. Koronapandemia oli helmikuussa aiheuttanut pörssiromahduksen eikä se ollut vielä lähtenyt nousemaan. Sijoitin kaiken minkä pystyin ja teinkin hurjat voitot reilussa vuodessa. Olen tehnyt voittoja, mutta olen myös tehnyt tappioita ja se kuuluu asiaan. Oppirahat pitää kaikkien maksaa ja tulen vielä itsekin maksamaan niitä varmasti monta kertaa.

Jos minulla olisi tällä hetkellä ylimääräistä rahaa sijoittaa, ostaisin kustannustehokkaita osakeindeksirahastoja, jotka seuraa OMX-Helsinki 25 ESG Responsible Gross – indeksiä, joka sisältää vain tietyt kestävän kehityksen kriteerit täyttävät yritykset.

 

Lopuksi

Toiveeni tämän esseen suhteen olisi se, että inspiroisin edes yhden ihmisen innostumaan sijoittamisesta tai edes joku tulisi kanssani keskustelemaan aiheesta ja kyselemään lisää. Minun on kuitenkin helpompi puhua kuin kirjoittaa aiheesta. Minulla on vielä paljon kerrottavaa ja essee saa keväällä jatko-osan.

 

Lähteet:

Saario, S. 2021. Näin sijoitan pörssiosakkeisiin -opas nuorelle. 2.painos. Alma Talent.

Pörssisäätiö.fi. Miksi kannattaa sijoittaa? n.d. Verkkosivu. Viitattu 9.12.2022.

https://www.porssisaatio.fi/sijoituskoulu/miksi-kannattaa-sijoittaa/

Nordnet.fi. n.d. Verkkosivu. Viitattu 9.12.2022.

https://www.nordnet.fi/fi

Kommentit
  • Sade

    Mä haluan jutella tästä aiheesta sun kanssa lisää! ;D

    9.12.2022
  • Maria Jussila

    Nyt oli kyllä hyvä essee! Itselle sijoittaminen on aina kuulostanut älyttömän vaikealta ja asialta, jota vain hyvä osaiset keski-ikäiset miehet tekevät. Kun minulle on tarjoutunut mahdollisuus kuunnella, lukea tai keskustella aiheesta olen kieltäynyt joka kerta, mutta nyt sain pakotettua itseni lukemaan tämän esseen ja opin kyllä paljon uutta ja lähes nolottaa oma suhtautumiseni aiheeseen ennen esseen lukemista. Kiitos Samuli!

    6.3.2023
Kommentoi