Tampere
21 May, Tuesday
3° C

Proakatemian esseepankki

Persoonallisuudet hyötykäyttöönKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olenko minä sininen ihminen? Mikä kirjainyhdistelmä olen? Plant vai shaper? Erilaisten persoonallisuustestien suosio on kasvanut viime vuosien aikana roimasti ja samalla niiden kirjo internetin ihmeellisessä maailmassa on moninkertaistunut. Ihmiset ovat entistä uteliaampia itseään kohtaan ja haluavatkin tietää itsestään mahdollisimman paljon. Mitkä ovat minun vahvuudet ja heikkoudet? Herää kysymys, että onko persoonallisuustestit vain tämän vuosikymmenen horoskoopit, jotka löytyvät iltalehden takasivuilta vai voidaanko niistä ottaa kaikki hyöty irti?

 

 

Jo monien vuosien aikana rekrytoinneissa on käytetty apuna erilaisia psykologisia- ja persoonallisuustestejä, jotta työhön löydetään oikeanlainen yksilö. Vaikka monella testien tulokset loksahtavat täysin paikoilleen, silti tuloksiin ei kuitenkaan kannata liian orjallisesti tuijottaa. Mutta se on kuitenkin totta, et mitä paremmin tunnet itsesi, sitä helpompi sinun on myydä itsesi yrityksille. Ja testien perusteella voit löytää itsestäsi puolia, joita et ole edes tiedostanut.  Duunitori listasi artikkelissaan neljä syytä, miksi persoonallisuustestejä kannattaisi tehdä työnhakijana (Talsi, 2019.):

 

  1. Tietoisuutesi omasta itsestäsi syvenee
  2. Kirjoitat parempia työhakemuksia
  3. Löydät uusia uramahdollisuuksia
  4. Hyödyt ihmissuhteissa

 

 

Kyseisen artikkelin pointit ovat todella relevantteja ja hyvä ottaa huomioon työnhaussa. Olitpa työntekijä tai työntarjoaja. Jatkuvasti kuulee aivan uudenlaisia- innovatiivisia keinoja, joita yritykset käyttävät rekrytointitilaisuuksissa. Ja tämähän on aivan mahtavaa! Kuitenkin tuntuu siltä, että monet yritykset teettävät näitä testejä täysin vasemmalla kädellä, ilman sen suurempia tulevaisuuden suunnitelmia. Ollaan kiinnostuneita ihmisen persoonallisuudesta vain rekrytoinnin yhteydessä. Mutta miltä työtiimi ja tulokset näyttäisivät, jos jatkuvasti oltaisiin tietoisia tiimin vahvuuksista ja heikkouksista. Tietoisia siitä, että minkälaista porukkaa meillä oikeasti on? Miten me voidaan luoda innostava ja jatkuvasti kehittyvä ilmapiiri, jos me emme ole 24/7 kiinnostuneita toisistamme? Voisiko yritys tehdä persoonallisuustestin ja miettiä mikä on oma miksi tekemisessä?

 

Persoonallisuustestit ovat mainioita apuvälineitä, joilla voimme saada tekemisestä enemmän irti. Puhuttiinpa yrityksen tai ihan normaalin ihmisen perspektiivistä. Koska testejä on niin valtava määrä, meidän pitää osata tulkita niitä kriittisesti.

 

Vielä pari vuotta sitten pidin testejä täysin turhina, koska en nähnyt, että mihin oikeasti käyttäisin niistä saamia tuloksia. Annoin kuitenkin näille uuden mahdollisuuden ja tällä kertaa ottaisin tulokset kunnolla ylös ja tutkisin ajatuksella niitä. Tutkiskelun jälkeen oloni oli todella hämmentynyt. Tulokset pitivät omasta mielestäni enemmän kuin paikkaansa, mutta isoin oivallus oli vasta tulossa. Aloin miettimään omia tekemisiäni viime ajoilta juuri näiden tuloksien antamien lasien läpi, jonka jälkeen minun oli todella helppo huomata syy-seuraussuhteita monessa eri asiassa. Liittyi ne henkilökohtaiseen tai kouluelämään. Nyt kun olen enemmän perehtynyt näihin asioihin, minun on helpompi kohdata erilaisia tilanteita omana itsenäni, koska osaan siinä tilanteessa tunnistaa ne omat ominaispiirteet. Miksi käyttäydyn kuten käyttäydyn.

 

Lähteet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://hydeturust.blogspot.com/b/post-preview?token=APq4FmBX7YtIs-1fsyZxXT4CG5SVKZ7Bfj2g3o3vAX8iP32mOciYQdlfJcxixU0LcBKEOT5WTT2YdvXFv1uHCHK1ubHMc4ugzLz_JHg9vvxAArKZNetrJBjRiNDvRRotgFxfdKYMTZcq&postId=3904189366371225986&type=POST

Kommentoi