Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

PERSISTENCE.Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen pitkään pohtinut useita menestyneimpiä ihmisiä eri aloilta ja heidän ajatusmaailmaansa. Tarkoituksena on ymmärtää heidän motiivinsa, mikä ajaa heitä elämässä ja miksi he tekevät asioita, jotta voisin mallintaa omaa ajatusmaailmaani heidän kaltaisekseen. Asiaan olen palannut uudestaan ja uudestaan läpi ensimmäisen akatemiavuoden, kunnes hetki sitten katsoin elokuvan The founder(2016).

Ensinnäkin haluan huomauttaa kuinka Michael Keaton tarjoaa mielestäni uransa parhaan esityksen käsittämättömän uskottavana Ray Krocina, eli miehenä, joka seisoo McDonalds ketjun takana. Jokainen sekunti, jonka hän viettää kameran edessä on puhdasta kultaa.

The founder kertoo tarinan siitä, kuinka Keatonin esittämä Ray Kroc muutti McDonaldsin yhdestä burgeripaikasta kansainväliseksi supervallaksi tietämättä hampurilaisista tai ravintoloista mitään. Pahemmin paneutumatta juoneen elokuva kuitenkin tarjosi minulle vastauksen aiemmin pohtimaani kysymykseen siitä, mikä tekee maailman huippumiehistä ja naisista niin menestyksekkäitä.

https://www.youtube.com/watch?v=ocXP1pLeqLM

“PERSISTENCE. Nothing in this world can take the place of good old persistence. Talent won’t. Nothing’s more common than unsuccessful men with talent. Genius won’t. Unrecognized genius is practically a cliche. Education won’t. Why the world is full of educated fools. Persistence and determination alone are all powerful.”

Persistence: pysyvyys, sinnikyys, pitkäjänteisyys ja jopa vanha kunnon suomalainen sisu. Vapaasti lainattuna näin sanoo sanakirja(.org). Eli käytännössä avaimet menestykseen ovat olleet meillä kokoajan. Ainoa asia jota tarvitsemme on nämä sanat. Kaikki muu tulee aikanaan, kun sen eteen vain näkee tarpeeksi vaivaa. Perehdytään muutamaan esimerkkiin.

Elon Musk

Kieltämättä tämä mies on huippu älykäs ja luki tiedetysti jo poikana tietokirjoja vapaa-aikanaan, mutta hänen uskomatonta uramenestystään ei voi laittaa älykkyyden piikkiin. Musk on luonut PayPal maksujärjestelmän, perustanut SpaceX ohjelman ja toimii Tesla Motorsin keulamiehenä. Hän on käytännössä peräänantamattomalla voimallaan pakottanut automaailman siirtymään pois fossiili polttoaineista ja luonut avaruusmatkaamisesta kaupallista. Kummastakaan alasta hänellä ei ole mitään koulutusta, eikä kokemusta. Nyt hän on järkyttämässä julkisten kulkuneuvojen ja lentämisen maailmaa hyperloop ohjelmallaan.

Dwayne Johnson

“If you smell what the rock is cooking?”  On varmaan reilua sanoa, että Dwayne Johnson on niin sanotusti virhe matrixissa. Mies, joka aloitti uransa julkisuudessa 1996 showpainijana WWE:ssä on tänä päivänä yksi maailman tunnetuimmista tähdistä. Hän on rakenteeltaan epäinhimillisen hyvässä kunnossa ikäisekseen, parhaiten palkattu näyttelijä maailmassa tällä hetkellä, ehkä tykätyimpiä julkisuuden hahmoja, joka boastaa käsittämätöntä 93,6miljoonaa seuraajaa instagramissa. Tämä mies ennen kaikkia muita, jatkuvasti toistaa samaa sanomaa. Pitkäjänteisyys ja itsekuri ovat ainoat meriitit menestykseen, ennen kaikkea muuta.

Donald Trump

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä katsotaan miestä, jota uskomattoman moni vihaa. Hän ei säväytä älykkyydellään, empatiallaan tai oikeastaan millään muullakaan mittarilla, mutta hän ennen kaikkia muita on loistava esimerkki pitkäjänteisyydestä. Hän on saavuttanut monia asioita bisnesmaailmassa, vielä merkittävämpiä virstapaaluja viihdemaailmassa, mutta tänä vuonna hänet nimettiin yhdysvaltain presidentiksi, jonka moni voisi argumentoida olevan suurimpia saavutuksia, jota yksi ihminen voi tehdä. Osaako kukaan tätä lukeva ihminen kertoa, millä muulla kuin pitkäjänteisyydellä ja käsittämättömällä uskolla itseensä tällainen on edes mahdollista?

Pohdin monta kertaa, että saanko jonkinlaista kulmaa tähän esseeseen, tai parempaa viestiä, mutta ehkä parhain anti on kertoa, kuinka yksinkertaista kaikki loppujen lopuksi on. Toiset saavuttavat virstapylväitään jo nuorella iällä, kuten Musk, kun taas toiset saavat odottaa tuloksia paljon pidempään. Ray Kroc, aloitti rakentamaan McDonalds imperumia vasta yli 50-vuotiaana, mutta pitkäjänteisyydestään johtuen hänen nimensä jää historiaan pysyvästi.

Lähteet:
The Founder (2016)
http://www.mercurynews.com/2014/04/10/timeline-elon-musks-accomplishments/
https://www.biography.com/people/donald-trump-9511238
https://www.thefamouspeople.com/profiles/dwayne-douglas-johnson-1269.php

Kommentoi