Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Pelon hallintaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

En oikein tiennyt mitä odottaa, kun aloin lukea Henkka Hyppösen kirjaa ”Pelon hinta” kaverini suosituksen jälkeen. Ennen lukukokemustani en osannut ajatella kuinka monessa eri tilanteessa normaalissa elämässäkin tietynlainen pelko on läsnä ja kuinka se vaikuttaa. Vielä vähemmän tiesin siitä, miten pelkoa pitäisi käsitellä ja kääntää se positiiviseksi voimavaraksi. Ennen kirjan lukemista olin oikeastaan pitänyt pelkoa vähän kuin ”pakollisena pahana”, jolle ei ole kauheasti mitään tehtävissä. Kirjassa Hyppönen avaa pelkoa ja sen voittamista monilla oikeasti tapahtuneilla tarinoilla.

 

Yksi tarina sai minut ajattelemaan selvästi eniten pelkoa myös omassa elämässäni. Siinä kerrotaan englantilaisen jalkapalloseura Crystal Palacen kaudesta ykkösdivisioonassa. Seura aloitti kautensa hyvin muutaman ottelun voittoputkella, jonka jälkeen alkoikin täysi katastrofi. Pelaajat yrittivät liikaa, tekivät helppoja virheitä, olivat huonolla päällä ja eivät luottaneet joukkueeseensa tai valmentajaansa. Harjoittelussa keskityttiin virheiden välttämiseen. Harrastan itse myös jalkapalloa ja meidän viime kautemme vastasi hyvin pitkälti Crystal Palacen kautta. Aloitimme kauden todella hyvin ja olimme vielä vähän ennen kauden puoltaväliä taistelemassa ihan sarjataulukon kärkipäässä. Sitten tuli muutama loukkaantuminen ja tappio ja tuntui, että koko joukkueen itseluottamus olisi karissut pois. Syyskaudella saimme vain muutaman voiton ja lopulta säilytimme sarjapaikkamme juuri ja juuri. Crystal Palacen johto kuitenkin tajusi ongelman tarpeeksi nopeasti ja vaihtoi valmentajaa ajoissa. Uusi valmentaja laittoi harjoittelun ja joukkueen koko toiminnan uusiksi. Uusi harjoittelu ei keskittynyt virheiden välttämiseen vaan pohjalta nousemiseen. Pelaajien henkiseen puoleen keskityttiin paljon enemmän kuin aikaisemmin. Tärkeimpänä pointtina Hyppönen nosti esille panosten laskemisen pelaajilta. Kirjassa oli hyvänä esimerkkinä ohuella laudalla kävely. Se on paljon helpompaa, kun lauta on maanpinnalla kuin 20 metrin korkeudella. Lopulta Crystal Palace nousi tuolla kaudella Valioliigaan. Meidän oma jalkapallokautemme ei päättynyt yhtä hyvin ja olisimmekin tarvinneet keinoja päästä suorituspelosta eroon.

Itselleni yksi selvimmistä peloista kouluun liittyen on puheiden pitäminen. En oikein tiedä mistä jännitykseni puheita kohtaan johtuu, mutta suurimmillaan se on aina kun joudun puhumaan jostakin itselleni läheisestä asiasta. Ennen puhetta alan yleensä vähitellen huomata kehossani jännityksen merkkejä, kuten käsien hikoilua, sykkeen nousua ja yleistä levottomuutta. Puheen aikana minusta tuntuu kuin puhuisin paljon normaalia nopeammin, epäselvemmin ja aina välillä taivuttaisin sanoja väärin. Olen kuitenkin kuullut, että vaikutan yleensä puhuessani rauhalliselta ja asialliselta. Osaan siis ainakin jo jotenkin peitellä pelkoani. Hyppönen kertoo kirjassaan todella yksinkertaisen keinon vähentää jännitystä ennen esiintymistä. Ennen esiintymistä tulee lauseisiin lisätä sanoja ja hengittää sisään vasta lauseen loputtua. Hidas uloshengitys vaikuttaa hermostoon ja saa ihmisen rauhoittumaan. Helppo keino vähentää pelkoa onkin tahallisesti pitkittää uloshengitystä esimerkiksi pitkittämällä sanoja ja lauseita. Seuraavalla kerralla ennen jännittävää puhetta pistän tämän neuvon testiin ja katson, miten se vaikuttaa.

Akatemian aikana tarkoitukseni on päästä joissain tilanteissa pois mukavuusalueeltani, jotta oppisin toimimaan rauhallisesti epämiellyttävissäkin tehtävissä. Hyppösen kirjan mukaan pelottaviinkin tilanteisiin voi tottua siedättämällä itseään niillä eli tekemällä asioita, jotka pelottavat. Huomasin tämän selvästi myyntipäivien ja erilaisten myyntipuheluiden kanssa. Ennen Proakatemialle tuloa vieraalle ihmiselle soittaminen myyntimielessä ei ollut minulle todellakaan mielekästä tai helppoa, mutta toistojen jälkeen siitä on tullut jo hieman siedettävämpää. Omaa esiintymiskammoani on vielä turvallista ”hoitaa” siedättämällä varsinkin koulumaailmassa, jossa virheitä saa tulla. Minun täytyy vain jatkossa ilmoittautua vapaaehtoiseksi esittelemään ryhmämme tuotosta tai puhumaan jossain tilaisuudessa. Pelko on kuitenkin luonnollinen tunne, jota voi kuitenkin hallita ja jopa käyttää hyväksi.

Kommentoi