Tampere
21 May, Tuesday
10° C

Proakatemian esseepankki

Pelaaminen ja muu elämäKirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kaksi vuotta sitten sain käsiini Jorma Vuoksenmaan Pelaajalta pelaajille – kirjan. Vuoksenmaa on ehkä tunnetuin suomalainen peliammattilainen. Kirjan olen lukenut kokonaan jo kahdesti. Minua on aina kiinnostanut ammattimaisen vedonlyönnin sekä pokerinpeluun taustalla oleva matematiikka ja logiikka. Myös pelaamisen psykologinen puoli on aina kiinnostanut vähintäänkin yhtä paljon, mikä on opettanut myös tuntemaan itseäni sekä ympärillä olevia ihmisiä. Monet pitävät edelleen kaikkia pelimuotoja vain uhkapelinä, mikä tuo edun sijoitusmielessä pelaavalle. Todennäköisyyksien ymmärtäminen on tärkeää. Stressinhallinta sekä päätöksentekotaidot korostuvat pelaamisessa valtavasti. Päätökset tehdään viime kädessä aina yksin, siinä pelimuodossa, mitä itse suosin. Tappioista ei voi syyttää ketään muuta ja voitot saa ottaa omana onnistumisena. Tässä tosin tulee muistaa, että huonolla pelillä voi voittaa ja toisin päin. Voi pitkäänkin pelata ”oikein” ja hävitä. Omia päätöksiä tehdessä on hyvä pohtia, että mihin muiden ihmisten päätökset mahdollisesti perustuvat. Pelaaminen suosiikin monesti oman tien kulkijoita, jota uskaltavat olla eri mieltä valtavirran kanssa (Vuoksenmaa 2016, 110).

Minusta ei ikinä tullut ammattimaista vedonlyöjää, saati pokerinpelaajaa. Mainittuja pelejä olen kyllä kokeillut, mutta jo vuosia sitten jättänyt nämä kokonaan. Menestys näissä peleissä on ollut heikkoa. Edes hupipelaaminen ei itselle sovi. Pelaan joko sijoitusmielessä tai en ollenkaan.

Daily Fantasysta, jonka pelaamisesta blogiakin kirjoitan, olen löytänyt itselleni sopivan pelimuodon. Pelimuoto yhdistää mukavasti loogisen ja matemaattisen puolen – toisia vastaan pelaamiseen, missä psykologinen puoli korostuu. Haasteita tämäkin tuottaa – lähinnä ajankäytöllisiä. Vuoksenmaa vahvistaakin (2016, 101), että pelaajan on arvioitava paljonko hänellä, on aikaa pelaamiselle. Seuraavassa pohdin tätä tarkemmin:

Viikonlopun aikana tuli pohdittua omaa elämää ja sitä, että asiat tulee laittaa tärkeysjärjestykseen. Daily Fantasy – pelaamisen sovittaminen Akatemian arkeen on tuottanut haasteita. Aikaa palautumiselle ja rentoutumiselle tulee olla riittävästi. Syyskuun alussa tein kunnianhimoisen tavoitteen pelata opintojen ohella kolmea sarjaa: Valioliiga, NHL ja Liiga. Pian kuitenkin huomasin, ettei voimat riitä kaikkeen. Pitkän päivän jälkeen väsyneenä tein ensin joukkueet Liigaan ja lokakuun alusta myös NHL:n puolelle. Viikonloput kuluivat Valioliigan parissa. Aivot kävivät ylikerroksilla ja pelaamisen taso laski radikaalisti. Huomasin tämän pian ja reagoin tilanteeseen. Ensin jätin pois Liigan pelaamisen. Palkintopotit ovat sarjassa kuitenkin suht pieniä, eikä tehty työ vastannut haluttua tulosta. Pelaaminen vaatii muutenkin terävää ajattelua ja väsyneenä pelaa huonosti. Tulokset eivät vielä tällä Liigan pois jättämisellä parantuneet. Jatkoin edelleen NHL:n ja Valioliigan pelaamista.

NHL on sarjana todella haastava ja työläs suuren joukkuemäärän vuoksi. Huomasin menneen viikonlopun aikana, etten kykene pelaamaan NHL:n puolelle laadukasta peliä. Opinnot Akatemialla ovat intensiivistä menoa aamusta iltaan. Tämän lisäksi tulisi iltaisin olla valmis valvomaan myöhään, jotta pysyy kärryillä viimeisimmistä kokoonpanomuutoksista. Toinen vaihtoehto on tehdä joukkueet aikaisin illalla, mutta tällä antaa tarpeettomasti tasoitusta muille. Yhtälö on tällä hetkellä mahdoton. Mieli ja kroppa kaipaa riittävästi lepoa. Joten nyt päätin, että myös NHL saa jäädä toistaiseksi.

Valioliiga sen sijaan vaikuttaa edelleen sopivan opintojen ohelle hyvin. Turnaukset pelataan pääosin lauantaisin ja palkintorahat ovat kohdallaan. Lauantai aamupäivät kuluvat mukavasti joukkueita kasatessa. Valioliigassa on ylivoimaisesti suurin pelaajamäärä suhteessa muihin pelattaviin sarjoihin. Energiat ja terävyys riittävät varmasti pelaamaan laadukkaasti sen muutaman tunnin viikossa. Oma taktiikkakin alkaa kirkastumaan, vaikka edelleen helppoja virheitä tulee. Menneistä virheistä valtaosa tosin menee tuon väsymyksen piikkiin, kun on yrittänyt hallita liian monta sarjaa. Vuoksenmaa vahvistaa (2016, 62), että tässäkin lajissa oppi tulee kantapään kautta.

Yhteenvetona voisi todeta, että tasapainon hakeminen elämän eri osa-alueille on välttämätöntä oman jaksamisen ja toivottujen tulosten kannalta. Pelaaminen on pitkään ollut itselle rakas harrastus, mutta nyt on hyvä hiukan höllätä ja antaa enemmän aikaa muulle. Uskon, että nyt keskittymällä toistaiseksi vain Valioliigaan, saan luotua sarjaan toimivan taktiikan, ja samalla aikaa jää muusta arjesta palautumiseen.

Kommentoi