Tampere
18 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Pari vinkkiä kirjoittamiseenKirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onko kirjoittaminen rutiinia? Eventassa on asetettu tavoitteeksi kirjoittaa viisi kirjapistettä kuukausittain toukokuun loppuun mennessä. Tähän mennessä ihmisillä on ollut haasteita kirjoittaa. Haluan ehdottaa yhtä keinoa, joka auttaa kirjoittamisessa. Se on sama asia, mikä auttaa meitä harjaamaan hampaat joka päivä, käymään suihkussa ja petaamaan sängyn aamuisin. Kyseessä on rutiini. Toisena kirjoittamista helpottavana asiana näen pilkkomisen. Esseen kirjoittamisen on kuin elefantin syöminen. Elefantti kannattaa paloitella sopivan kokoisiksi suupaloiksi.

 

Miten sitten kirjoittamisesta voi tehdä rutiinin? Rutiini muodostuu varaamalla tarpeen usein aikaa kirjoittamiselle tarpeeksi säännöllisesti. Olen varannut yhden tunnin viikon jokaisena päivänä esseiden kirjoittamiselle sekä kirjojen lukemiselle. Näiden lisäksi olen varannut neljä tuntia lauantaina sekä sunnuntaina, yhteensä kahdeksan tuntia, opinnäytetyön työstämiseen, mikä on suurelta osalta kirjoittamista.

 

Miten sitten esseen voi pilkkoa sopivan kokoisiksi suupaloiksi? Aloitetaan kirjoitettavasta määrästä. Eventassa tavoitteena on kirjoittaa viisi kirjapistettä kuukausittain viitenä vuoden ensimmäisenä kuuna. Tämä tekee yhteensä 25 kirjapistettä. Yksi kirjapiste on n. 350 sanaa. Yhteensä sanoja on kirjoitettava siis 25 kertaa 350, yhteensä 8 750 sanaa. Pyöristetään se vaikka 9 000 sanaan. Tämä suuri luku yksinään voi saada aikaan masennusta. Paloitellaan tämä luku siis. 9 000 tuli siis kirjoittaa viidessä kuukaudessa. Tammi-toukokuussa on 151 päivää, pyöristäen 150 päivää. Jos 9 000 sanaa jakaa 150 päivällä saadaan päivittäinen tavoite. Tulos on 60 sanaa päivässä. 60 sanaa ei kuulosta enää yhtä pahalta kuin 9 000 sanaa.

 

Olin asettanut jokaiselle päivälle tunnin aikaa lukemiselle sekä kirjoittamiselle. Minun tulee siis kirjoittaa 60 sanaa tunnissa. Tämä ei ole mitenkään mahdoton tavoite. Tämän esseen aloituskappale on 66 sanaa pitkä. Kyseessä on siis yhden lyhyen kappaleen kirjoittaminen tunnissa. Sen ohella toki tulee lukea lähdekirjallisuutta kirjoittamisen tueksi. 25 kirjapisteen tulee lukea n. 12,5 kirjaa tai 4 375 sivua, jos keskiarvo kirjan pituudelle on 350 sivua. Pyöristetään luku 4 500 sivuun. Tällöin päivittäinen eli tunnin lukutavoite on 30 sivua. Tämän tulisi onnistua, koska ihminen lukee n. sivun minuutissa. Lukeminen vie siis puoli tuntia ja toiset puoli tuntia jää kirjoittamiselle.

 

Vien näitä vinkkejä Eventan tietoisuuteen, jotta pääsemme tavoitteeseemme. Meillä on käytössä sparriparit, joissa tässä esiteltyjä vinkkejä voi tarkemmin käyttää hyväksi ja seurata kirjoittamisen etenemistä.

Kommentoi