Tampere
28 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Paras johtamisen neuvoKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alkusanat

Paras neuvoni johtamiseen ikinä, perustuu sadoilta ihmisiltä kerättyihin johtamisen neuvoihin. Alkujaan noin 300 neuvon joukosta kirjaan ovat päätyneet ne kaiken tärkeimmät neuvot, joita johtaja tarvitsee matkallaan kohti menestystä. Kirja lähestyy johtamista kymmenestä näkökulmasta, jotka ovat esimerkin voima, itsensä johtaminen, strategia, päätöksenteko, toteuttaminen, rehellisyys, kunnia, innostaminen, ihmisten johtaminen ja itsensä kehittäminen. Kirja sopii oppaaksi niin kokeneelle johtajalle kuin johtamistyötään aloittavallekin. Seuraavaksi on luvassa tietoisku niistä neuvoista, jotka kolahtivat allekirjoittaneeseen.

 

Esimerkin voimakkuus

Hyvän johtajan kuuluu näyttä muille esimerkkiä, sillä se luo luottamuksen siltoja. Harvemmin puhutaan kuitenkin siitä, että esimerkkiä tulee näyttää myös tavalla, joka sopii vallitsevaan tilanteeseen. Johtajan pitää juosta joukkojensa mukana, mutta neuvo myös jatkuu: ”Jos juokset liian nopeasti, tiimisi näkee vain selkäsi taivaanrannassa. Jos taas liikut liian hiljaa, hidastat koko tiimiä”.

Tässä kohtaa onkin hyvä täsmentää, että monet johtamisen neuvot ajavat johtajan lopulta liian koville. Johtajan tulee johtaa esimerkillä ja edestäpäin, mutta hyviä neuvoja ei tule koskaan ottaa liian kirjaimellisesti eikä niitä saa noudattaa liian tosissaan, hampaat irvessä. Hyvän johtajan tunnuspiirre on se, että hän osaa suhteuttaa toimintansa vallitsevaan ympäristöön – joka on alati muuttuva.

 

Happinaamari

On olemassa tilanteita, joissa epäitsekkyys on pohjimmiltaan itsekästä. Yhtäältä on olemassa myös tilanteita, joissa itsekkyys on epäitsekästä. Lentokoneen turvaohje antaa tähän hyvän esimerkin: “Kiinnittää happinaamarinne ensin itsellenne ja auttakaa muita vasta tämän jälkeen”. Edellä olevaa toimintaa ei tehdä itsekkäistä syistä. Se tehdään siksi, että oma toimintakyky säilyisi kiperässä tilanteessa ja ettei itsestä tulisi auttajan sijasta autettavaa.

Monet ovat törmänneet johtajaan, joka on liian väsynyt tai stressaantunut, jotta hän pystyisi johtamaan kunnolla tiimiään. Väsynyt johtaja ei kykene inspiroimaan muita, tekemään järkeviä päätöksiä ja havainnoimaan ympäristöään selkeästi. Silloin huonovointisuus laajenee entisestään. Pahimmassa tapauksessa väsynyt johtaja raskauttaa toimintaa ja vie työtehoja muilta tiimiläisiltä. Siksi johtajan on tärkeä huolehtia ensin omasta hyvinvoinnistaan, sillä pohjimmiltaan se on vastuunkatoa myös muista. Huonoja päiviä saa toki johtajillakin olla, mutta se ei saa olla jatkuva olotila. Johtajan tulee pitää itsensä hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa, jotta kykenee auttamaan tiimiään, kun tilanne on päällä.

 

Päätöksenteko – Buridanin aasi

Päätöksenteko on eittämättä yksi johtamisen suurimmista kulmakivistä. Pohjimmiltaan päätöksenteko on ongelman ratkaisemista, sillä se on valintojen tekemistä – päättämistä eri vaihtoehtojen välillä.

Vaikka päättämättä jättäminen on tavallaan myös päätös, niin useimmissa tilanteissa se ei ole hyvää johtamista. Buridanin aasiksi kutsutaan tilannetta, jossa aasi ei osaa valita kahden yhtä hyvän heinäkasan väliltä, vaan jää paikoilleen ja kuolee lopulta nälkään. Paikalleen jääminen on harvemmin menestyksellistä johtamista.

Johtajan on tehtävä päätöksiä, jotta tiimi ja yritys kehittyisi. Johtajan on hyväksyttävä se tosiasia, että välillä syntyy virheitä – huonoja tai vääriä päätöksiä. Yhtäältä voi syntyä hyvän päätöksen huonoa toimeenpanoa. Virheellisiä päätöksiä syntyy kaikesta analyyttisesta ja intuitiivisesta ajattelusta huolimatta. Virheelliset päätökset toki masentavat, mutta niistä voi oppia valtavasti uusia asioita. Tutkijoiden mukaan menestyneet johtajat eivät virheitä tehdessään vaivu epätoivoon, vaan suuntaavat katseensa tulevaan ja vievät oppimansa asiat mukanaan.

 

Tuhoisa toiveajattelu – Stockdalen paradoksi

Amiraali Stockdale jouti Vietnamin sodassa Vietkongin sissien vangiksi ja selvisi kahdeksan vuoden vankilaajastaan hengissä. Elämä Vietnamin vuoristotunneleissa alituisen pelon, nälän ja fyysisen kurimuksen johdosta oli maanpäällinen helvetti. Stockdalen mukaan optimistit eivät selvinneet leiristä hengissä. Optimistit toivoivat pääsevänsä pian pois, mutta odotuksen pitkittyessä he kuolivat lopulta suruun. Stockdale kertoi selvinneensä ajattelutavalla, joka on näennäisesti epälooginen: ”Hyväksy joka hetki silloinen realiteetti, oli se kuinka brutaali hyvänsä. Mutta yhtä aikaa luota siihen, että sinulle käy lopulta hyvin.”

Optimistit sortuivat liialliseen toiveajatteluun, jossa asiat nähtiin sellaisina kuin ne haluttaisiin olevan sen sijaa, että nähtäisiin ne sellaisina kuin ne ovat. Syntyi pettymyksien sarja, joka oli vahingollinen selviämiselle. Sama toimintamalli pätee tiimijohtamiseen. Mutta samaan hengenvetoon on syytä korostaa, että toiveajattelua välttäessä ei kannata myöskään sortua turhaan synkistelyn, sillä myös se sammuttaa toivonkipinän.

Johtaja kantaa suuren vastuun, ei vain itsestään, vaan myös muista ihmisistä. Näin ollen se mitä johtaja tekee tai sanoo, on korostetussa merkityksessä. Siksi ei kannata maalailla liian ruusuista tilannekuvaa, jos todellisuus on jotain aivan muuta. Tosiasiat kannatta kertoa sellaisina kuin ne ovat. Sen lisäksi johtajan pitää osata kannustaa ja valaa tiimilleen uskoa tulevaisuuteen: ”Kun keskitymme näihin asioihin ja tiimi tekee parhaansa, me lopulta selviämme. Ihmiset arvostavat rehellisyyttä, mutta yhtäältä tsemppaamista vaikeiden aikojen yli.

 

Paras johtamisen neuvo 

Kirjaan on kätkettynä myös kaikista tärkein johtamisen neuvo – ultimaattinen neuvo. Kirjoittajien pitämissä seminaareissa se on äänestetty toistuvasti yleisön suosikiksi. Kun toteutat ultimaattista neuvoa joka hetki käyttäen avuksi kaikkia muita neuvoja, tulet pärjäämään varmasti. Kirjan ultimaattinen neuvo tulee tässä: Johtajan ainoa tehtävä on saada muut loistamaan.

 

Loppusanat

Proakatemialainen, sinä juuri siellä ruudun takana, lue tämä kirja. Se sisältää 100 sivun verran hyvää asiaa johtamisesta. Kirja kolahti kuin lasi betonilattialle.

Kommentit
Kommentoi