Tampere
25 Apr, Thursday
3° C

Proakatemian esseepankki

Pannaan muiden vehkeilläKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Blogiessee

Olin hiljattain Aito Säästöpankin järjestämässä yrittäjyystapahtumassa. Tapahtumassa oli hyvin mielenkiintoinen, koska puhumassa olivat Säästöpankin edustajia, Jaajo Linnanmaa sekä Brewcatsin tytöt. Monipuoliset puhuvat jättivät paljon ajateltavaa.

Brewcats on Tamperelainen oluttuottaja, joka näkyy humoristisen sloganinsa ”Tytötkin panee” ansiosta usein. Tyttöjen yritysesittely oli varsin mielenkiintoinen. Tarina alkaa usean yhteensattuman kautta syntyneestä kolmen tytön porukasta, joiden erilaiset taustat ja osaamiset täydensivät toisiaan käsityöpainimoyritystä ajatellen.  Sissimarkkinointi on ollut avain siihen, että tietoisuus kasvoi kovaa vauhtia yrityksiin ja kuluttajiin, ennen kuin yksikään tuote ehti valmistua. Panemisesta tytöt jaksavat heittää huulta, mutta sekös tukeekin hyvin myös heidän sloganiaan.

Mustalaispanimoksi itseään kutsuva Brewcats on ohittanut kaiken vaikeaselkoisen lainsäädännön alkoholin valmistukseen ja myymiseen liittyen. Mustalaispanimona heillä ei ole laitteita tuotannon valmistamiseen, ei myöskään tiloja varastoimiseen tai logistiikkaa järjestettynä kuljettamiseen. Brewcatsit kertoivat täten panevan muiden vehkeillä. Tuotekehitykseen ja reseptiikan testaamiseen heillä kuitenkin on omat tilat. Hämeenpuistossa sijaitsee panoluola, jossa tämä kaikki ydintoiminto tapahtuu.

Voisiko mustalasipanimo ideaa jalostaa muuhunkin liiketoimintaan? Mustalaispanimon idea muistuttaa läheisesti uutena ilmiönä nousevaa jakamistaloutta. Jakamistalous haastaa ajatuksen siitä, että kaikkia tuotteita, koneita ja laitteita ei välttämättä tarvitse ostaa ja omistaa itse. Voisiko esimerkiksi auton tai silitysraudan jakaa naapurin kanssa, jolloin itse säästää rahaa ja ympäristö kiittää? Voisiko olla olemassa esimerkiksi mustalaiskorjaamo, mustalaisompelimo tai mustalaiscaterin? Itselleni ajankohtaisin olisi viimeisin, koska haluaisin vaivata muiden vehkeillä.

Pitopalveluyrityksen perustamine ei ole halpaa, joten miksipä ei lähtisi alkuun liikkeelle muiden tiloista ja katsoisi mihin se johtaa.

Julkaistu 19.11.2017 Piece of Total-blogissa

Kommentoi