Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Palvelumuotoilu – ei pelkkää sanahelinääKirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kasvata arvoasi 3+1 syytä, miksi palvelumuotoilu ei ole pelkkää sanahelinää. Todella mielenkiintoinen otsikko iski vastaan palvelumuotoilusta googlea selatessani. Pakko oli tarttua aiheeseen kiinni. Kasvattaako palvelumuotoilu siis arvoa? Totta kai!

 

Palvelumuotoilusta on tällä hetkellä tarjolla paljon, se on kuin se uusi kuuma asia. Löytyy konsultoimista, kirjoja ja koulutuksia. Todellisuudesta palvelumuotoilu ei ole mikään uusi asia, sitä täytyy vain osata käyttää oikein. Mervi Rauhalan ja Riku Tammisen mukaan palvelumuotoilua tulisi käyttää ainakin jossain määrin. Se ei ole hetkessä ohimenevä trendi, vaan avain arvon kasvattamiseen.

 

  1. Palveluiden osuus on tällä hetkellä 2/3 osa bruttokansantuotteesta Suomessa. Tämä tuli itselleni yllätyksenä, mutta ymmärrän, minkä takia palvelumuotoilu on siis tärkeää. Palveluiden suunnittelu on vaikeampaa, kuin esineiden tai konkreettisten tavaroiden. Ne ovat abstrakteja. Maailma on koko ajan enemmän ja enemmän palveluita, ja palvelumuotoilu tarjoaa kasapäin työkaluja niiden systemaattiseen kehittämiseen.

 

  1. Kilpailu on todella kovaa lähes millä tahansa markkinoilla tällä hetkellä. Digitaalisessa maailmassa kisataan maailman parhaiden asiakaskokemuksien, ja niitä tuottavien yrityksien kanssa. Asiakkaat edellyttävät hyvää asiakaskokemusta. Palvelumuotoilussa tavoitteena on täysi ymmärrys asiakkaan tarpeista. Näin päästää syvälle siihen, mitä asiakas tarvitsee ja haluaa. Asiakkaan ongelmat päästään ratkaisemaan. Asiakaskokemuksella on suuri merkitys. Ihmiset ja asiakkaat jakavat kokemuksia niin hyvistä, kuin huonoistakin palvelukokemuksista. Näillä markkinoilla ei ole hintalappua, ellet itse ole hyvän palvelun ja kokemuksen arvoinen.

 

 

  1. Innovatiivisuus on tällä hetkellä palvelumuotoilun kanssa varmasti toinen trendisana. Mervi Rauhalan ja Riku Tammisen mukaan ei ole varmasti yhtäkään organisaatiota, joka ei haluaisi olla innovatiivisempi. Palvelumuotoilulla ja ajattelulla voidaankin muuttaa yrityskulttuuria. Miten? Tuomalla asiat esille, käyttäjille ja asiakkaille. Omien seinien sisässä miettimisellä ja asioiden hinkkaamisella ei päästäkään tuloksiin. Visualisoiminen, kokeilut ja kehittäminen antavat konkreettisia tapoja arvon kasvuun. Palvelumuotoilu on innovatiivisempi, sekä ketterämpi tapa tehdä töitä.

 

Lähde:

https://events.almatalent.fi/kasvata-arvoasi-blogi/31-syyta-palvelumuotoilu-pelkkaa-sanahelinaa/

Kommentoi