Tampere
15 Jun, Saturday
15° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Palkitse itsesi kiitollisuudellaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onnistumisen tunnetta on tärkeää vaalia. Ne ovat niitä hetkiä, jotka tuovat valtavasti energiaa ja kannattelee meitä kohti seuraavaa saavutusta. Asetamme aina tavoitteita tekemisille, mutta unohdamme nimetä palkinnon. Joku porkkana on hyvä olla, jotta pysähdymme nauttimaan onnistumisesta täysin siemauksin.

 

Suorituskeskeisessä elämässä on vaarana unohtaa palkita itsensä. Kun homma menee putkeen, siirrymme seuraavaan projektiin lennosta. Samalla tavalla suojelemme itseämme epäonnistumisen kohdalla. Silloin usein lähdemme suoraa kanssa toiseen tehtävään, minkä toivotaan sujuvan paremmin.

 

Onnistuminen ei välttämättä tarvitse olla saavutettu tekeminen, vaan voi myös esimerkiksi olla onnistunut tilanne tai avuliaisuus toista kohtaan. Onnistumisen tunne ei siis muodostu ainoastaan tavoitteeseen pääsemisestä.

 

Palkintona ei tarvitse olla konkreettinen asia. Palkintona toimii hyvin pelkkä kiitos itselle ja ympärillä oleville. Kiitollisuuden sanominen muille ja itselle on tärkeää, jotta pysymme tyytyväisinä itseemme. Sanomme helpommin kiitoksen muille, mutta kuinka usein mietin mistä itse olet kiitollinen itsellesi?

 

Kiitoksen janoaminen aina ulkopuolelta on todella raskasta, koska silloin se on muista riippuvaista. Alamme helposti tekemään asioita muiden puolesta, saadaksemme kiitoksen. Kiitoksen sanomista itselleen voi harjoittaa kiitollisuuspäiväkirjan avulla. Sano aina itsellesi nukkumaan mennessä kolme asiaa mistä olet kiitollinen, kirjoita nämä kolme asiaa myös ylös. Tässä tarkoituksessa pyri siihen, että ne ovat itseesi liittyviä asioita, kuten omat tekemiset, puheet tai käytös. Positiivisten asioiden sanominen ääneen ja ylös kirjoittamalla lisäämme omaa itseluottamusta ja armollisuutta itsellemme. Puhu itsellesi yhtä empaattisella äänellä, kuin muille. Et ole ansainnut sen kovempaa soimausta. Kehu itseäsi lempeästi.

 

Meille jokaiselle tulee elämässämme tunne, että mikään ei suju, eikä tunne tehneensä mitään oikein. Tällöin sinulla on kiitollisuuspäiväkirjan avulla mahdollisuus hahmottaa todellisuus ja luoda positiivinen olotila itsellesi. Ihminen myös nukahtaa tyytyväisempänä, kun illalla kertaa tapahtumat positiivisesta näkökulmasta.

 

Tämä työkalu sopii myös hyvin työyhteisöihin ja tiimeihin. Tämän avulla pystyy nostattamaan tunnelmaa, kun nostamme onnistumisia ylös. Tämä usein muodostaa ketjureaktion, että onnistuminen tuo toisen onnistumisen perässään. Näin pidämme positiivista ilmapiiriä yllä yhteisössä.

 

-Elbrah

 

Lähteet:

Life coach Academy

Auli Hedman

Kommentoi