Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Palapelin palat hukassaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kaksi kuukautta ja ollaan jo tammikuussa. Näin valmistumisen kynnyksellä tuntuu tärkeältä saada opinnot kuntoon ja opparit kansiin. Omalta osaltani oppari stressi oli pientä, sillä se oli jo syyskuun alussa valmis. Silti tuntui, että tässä syksyssä on ollut paljon kaikkea pientä ja epämääräistä. Kuin olisin koonnut palapeliä, jonka palaset ovat hukassa. Niitä sitten metsästetään sieltä täältä ja palapeliä kootaan lennossa. Omaa syksyäni ei voi kuvata järjestelmälliseksi eikä loogiseksi.

Olen syksyn aikana unohtanut kokonaan miettiä omaa tulevaisuuttani ja mitä haluan tehdä valmistumisen jälkeen. Vaikka olen asiaa miettinyt, katsellut alustavasti minkälaisia töitä on tarjolla ja pyöritellyt ajatuksia suuntaan ja toiseen en ole saanut mitään selkeää kuvaa siitä, mitä haluan ja millaisiin töihin tulisin hakeutumaan. Olenkin muutaman viikon vellonut epätietoisuuden ja saamattomuuden rajamailla, joten kehityskeskustelu Sotkun kanssa teki hyvää. Auttaa kummasti omien ajatuksien jäsentelyssä, kun voi vaan päättömästi puhua asioita ulos ja pikkuhiljaa ne alkavat asettumaan loogiseksi kokonaisuudeksi omassakin päässä. Sotkun ehdottamana teenkin itselleni kunnon suunnitelman Grow mallin avulla ja lähden toteuttamaan tulevaisuuttani sen pohjalta.

En ole aikaisemmin käyttänyt Grow mallia kunnolla, nyt aionkin käyttää tähän kunnolla aikaa ja ajatuksia. Mallisssa on tarkoituksena asettaa tavoitteet, kartoittaa nykytilanne, katsoa vaihtoehdot ja tehdä lopuksi yhteenveto siitä mitä lähdetään tekemään seuraavaksi. Tarkoituksenani onkin nyt käyttää viimeiset viikot vain ja ainoastaan omien tavoitteiden tekemiseen ja nykytilan kartoittamiseen. Jotta ennen kuin lähdemme finalcampille, on suunnitelmat valmiina ja olen jo pystynyt viemään niitä eteenpäin.

 

Tavoitteet:

Kirjataan ylös tavoitteet yksityiskohtaisesti. Niiden pitää olla jollain tavalla mitattavia sekä toteutettavissa. Tavoitteet voidaan laittaa järjestykseen eli lyhyen tähtäimen tavoitteisiin sekä lopulliseen tavoitteeseen. Laita tavoitteille aikaraja, milloin nämä pitää olla saavutettuina. Itseltä tulisi kysyä miksi tämä tavoite on tärkeää saavuttaa?

 

Nykytilanne:

Nykytilannetta voi visualisoida vaikka aikajanalla 1-10, josta 10= tavoite. Aikajanalta näkee selvästi, missä kohtaa olet ja kuinka paljon on vielä tekemistä ennen kuin ollaan tavoitteissa.

Selvitä mikä on nykyinen tilanteesi asian suhteen. Miten pääset tavoitteisiisi, mieti vähintään 3 erilaista vaihtoehtoa päästä tavoitteisiin. Kun vaihtoehdot ovat on vain valittava yksi, jonka mukaan edetään kohti tavoitteita.

 

Yhteenveto/mitä tehdään seuraavaksi:

Tässä kohtaa tulisi kysyä seuraavia kysymyksiä:

Mikä oli tavoite ja missä mennään nyt? Onko tavoitteisiin päästy ja jos ei ole mitä kaikkea tulisi vielä tehdä jotta siihen päästään. Täytyykö muuttaa suunnitelmaa kokonaan ja mitä aioit seuraavaksi tehdä? Mitkä ovat konkreettiset stepit?

 

Kommentoi