Tampere
19 May, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Paja kirjasta idiootit ympärilläniKirjoittanut: Ada Varvio - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olin mukana pitämässä pajaa tiimillemme Thomas Eriksonin kirjoittaman kirjan Idiootit ympärilläni pohjalta. (Kahden essee pisteen arvoinen kokonaisuus). Kerron lyhyesti pajamme suunnittelun prosessista sekä sen pitämisestä ja samalla reflektoin tätä kokemusta.

Pajan suunnittelussa on helppoa aloittaa miettimällä, mikä on pajan tavoitteet ja tarkoitus. Mitä haluat, että oma tiimisi pitämästäsi pajasta oppii ja hyötyy? Mielestäni pajassa on loistavat mahdollisuudet huikealle oppimis kokemukselle, jos se on fasilitoitu hyvin. Niinpä pajan valmistelu ja suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta ehdit rauhassa miettiä ja rakentaa parhaan kokonaisuuden.

Päätimme Idiootit ympärilläni kirjan lukeneiden henkilöiden kanssa pitää aiheesta paja koko tiimille. Idiootit ympärilläni kirja käsittelee ja tutkii eri ihmistyyppejä ja luonteenpiirteitä. Mielestämme kirjan teema ja sanoma sopii hyvin tiimiyritykseen, ryhmässä työskentelemiseen ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemiseen. Mielenkiintoisen kirjan pohjalta oli kiva ensin suunnitella ja sitten pitää pajaa. Aihe oli itselle kiinnostava, joten henkilökohtaisesti oli myös motivaatiota käyttää aikaa pajan suunnitteluun ja järjestämiseen.

Asetimme pajaan selkeät tavoitteet, jotka esittelimme koko tiimille pajan alussa. Tavoitteemme oli saada kaikille paremmin tietoisuuteen omia sekä muiden tiimiläisten luonteenpiirteiden ominaisuuksia kirjan kertomien värien avulla. Hyötynä on tietää ja ymmärtää miten ne vaikuttaa muihin ja itseen​. Näin osaamme jatkossa ottaa toiset entistä paremmin huomioon.

 

Lopuksi vielä pajan runko, jonka suunnittelimme etukäteen:

Ennakkotehtävä (ennen pajaa)

12:15-12:30 CHECK IN (pajan tavoitteet, mikä sun väri testin mukaan ja onko tuttu teaoria)

12:30-12:40 punainen väri (10 min)

12:40-12:50 keltainen väri (10 min)

12:50-13:00 sininen väri (10 min)

13:00-13:10 vihreä väri (10 min)

13:10-13:30 yleinen info kaikista väreistä (20 min)

13:30-13:45 TAUKO (15 min)

13:45-14:45 aktiviteetit (1t)

Aktiviteettina oli vapaata dialogia valmiiksi suunniteltujen kysymyksien pohjalta pienemmissä ryhmissä. Pajassa voi välillä olla puuduttavaa istua, joten halusimme tehdä aktiviteetin ulkona liikkuen virkeys tason parantamiseksi.

14:45-14:55 TAUKO (10 min)

14:55-15:50 dialogi väreistä (55 min)

15:50-16:00 motorola pajasta, palaute (10 min)

 

Kokonaisuudessaan pajan pitämisen kokemus oli itselle pelkästään positiivinen. Saimme tiimiltä hyvää palautetta pajasta ja sen sisällöstä. Lähtisin mielelläni myös jatkossa pitämään tiimille pajaa mielenkiintoisesta kirjasta.

Kommentoi