Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Osta halvalla myy kalliillaKirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

OSTA HALVALLA, MYY KALLIILLA

 

Monet ovat varmasti joskus elämänsä aikana kuulleet sanonnan osta halvalla, myy kalliilla. Tätä kaupankäyntistrategiaa kutsutaan myös nimellä arbitraasi. Tämän strategian tavoitteena on tehdä voittoa mahdollisimman pienellä, jopa olemattomalla riskillä.

 

”Jos yhdessä markkinapaikassa kaupataan samaa tuotetta eri hinnalla kuin toisessa, tällöin voi saada voittoa ilman riskiä. Ostamalla tuotetta siitä markkinapaikasta, jossa tuotteen hinta on halvempi, ja myymällä tuotteen saman tien kalliimmalla toisella markkinalla saadaan voittona tuotteiden hintojen erotus”. (Wikipedia, arbitraasi, luettu 21.10.2021).

 

Arbitraasia kaupankäyntistrategiana hyödyntävät esimerkiksi monet osakesijoittajat. Yksinkertaistetusti tilanteessa, jossa osakekurssi on Lontoon pörssissä 10 £ ja New Yorkin pörssissä sen kurssi on 11 £. Voi tällöin sijoittaja ostaa osakkeita halvemmalla Lontoon pörssissä ja myydä ne new yorkin pörssissä, jolloin sijoittaja saa välittömästi voittoa.

 

Arbitraasia hyödynnetään kuitenkin monin eritavoin. Pandemian aikaan miljoonat ihmiset joutuivat jäämään pois töistä tai koulusta ja viettivät suurimman osan ajastaan kotona. Tämä lisäsi vähittäiskauppojen kysynnän nousua tietyille tuotteille. Max Hayden 16-vuotias lukiolainen New Jerseystä hyödynsi myös tätä kysynnän suurta nousua. Max osti tavaroita kuten playstation 5 konsoleita ja terassilämmittimiä ja myi niitä eteenpäin tuplahintaan. Hän myi vuodessa yli 1,7 miljoonan dollarin arvosta tuotteita Amazonin marketplacen myyjänä ja teki voittoa noin 110 000 dollaria.

 

Markkinan tarkkailussa Hayden hakee apua useista ryhmistä, joihin hän on liittynyt discord -viestialustalla, jossa jälleenmyyjät jakavat toisilleen vinkkejä mihin tuotteisiin satsata ja missä saattaisi olla niin sanottua ”kuumaa” tavaraa vielä varastossa. Discord-ryhmän jäsenet maksavat jäsenyydestään kuukausimaksun joka vaihtelee tyypillisesti 20 dollarista 100 dollariin kuukaudessa.

 

Hayden kertoo käyttävänsä useita tunteja päivässä Discordissa tai Amazon Marketplacessa tutkien, mitkä tuotteet maksavat jälleenmyynnissä huomattavasti enemmän kuin mitä niiden vähittäismyyntihinnat ovat.

 

Max Hayden kertoo CNBC:n artikkelissa (CNBC, make it, 28.7.2021) vetäneensä selkeän rajan, että hän myy pelkästään ”luxus” tuotteita eikä mitään mikä on välittömästi välttämätöntä ihmisille. Max kertoo myös, millaisilla tuotteilla hän aloitti bisneksensä.

 

”Pandemian alussa myin esimerkiksi Nintendo switch -konsoleita ja webkameroita lapsille, jotta he voisivat työskennellä kotoa käsin ja käydä koulua kotoa käsin. Monet näistä tavaroista olivat kaikki loppuunmyytyjä, samoin kuin kuntosalilaitteet ja jopa joskus ompelukoneet ja leivän valmistuskoneet, joita ihmiset tekivät kotiin jäädessään”.

 

Arbitraasia tulisikin sen yksinkertaisuudessaan hyödyntää useammin. Itse olen jokseenkin hyödyntänyt sitä esimerkiksi ostamalla aluksi itselleni SUP-laudan ja myöhemmin tehnyt omasta harrastuksestani vuokrausbisneksen erittäin pienellä riskillä. Mikäli tätä haluaisi toteuttaa isommassa mittakaavassa tulisi olla tuntosarvet herkillä eri markkinoiden ja mahdollisuuksien avautuessa. Mutta puuhastelu side-hustlena arbitraasi voi toimia melko stressittömänä lisätulon lähteenä ihan kenelle vain. Onko kaapissasi pölyttymässä vanhoja pokemon -kortteja tai muuta arvotavaraa mistä joku olisi valmis helposti yli tuplaten sen hankinta hinnasta? Ei muuta kuin kauppa käymään!

 

 

 

Internet-lähde, tekijä ei tiedossa:

Wikipedia, vapaa tietosanakirja. Arbitraasi

<https://fi.wikipedia.org/wiki/Arbitraasi> (Luettu 21.10.2021)

 

Internet-lähde, Tom Huddleston Jr:

CNBC, make it, start-ups.

<https://www.cnbc.com/2021/07/28/teen-brought-in-millions-selling-stuff-on-amazon-during-the-pandemic.html> (Luettu 21.10.2021)

 

 

Kommentoi