Tampere
20 May, Monday
13° C

Proakatemian esseepankki

Oppeja menestyjiltäKirjoittanut: Jimi Hautamäki - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Salkunrakentaja sivusto keräsi yhteen kymmenen maailman menestyneimman yrittäjän tärkeimmät opit. Kirjoituksessa oli hyviä nostoja laajalti eri liiketoiminnan aloilta ja halusin lähteä ammentamaan kyseisiä oppeja esseemuodossa.

Moni meistä osaa luetella menestyneitä liikemiehiä, jotka ovat tehneet miljoonia tai miljardeja omalla yrityksellä. Voimmeko luottaa siihen, että paljon rahaa liiketoiminnalla tehnyt henkilö olisi luotettava lähde normaalin liiketoiminnan kehittämisen kannalta? Onko lotossa voittanut tuore miljonääri taitava lottoaja, joka voi alkaa myydä maksullisia koulutuksia siitä, miten kannattaa täyttää lottokuponki?

Jätetään se ajatus hautumaan ja siirrytään varsinaisen artikkelin pariin.

 

Ensimmäisenä artikkelissa esitellään ehkä kuuluisin ja pitkäaikaisin liikemies Bill Gates, joka tunnetaan Microsoftin perustajana. Hänen neuvonsa on jatkaa oppimista ja tutkimista. Usko omaan ideaasi, vaikka muut pitäisivät sitä kahjona. Gates kertoo menestyksensä perustuvan pitkälti ideoiden loputtomaan kehittämiseen ja itsensä parantamiseen. Huolimatta siitä, että tuote menestyy kansainvälisesti ja tuo yritykselle miljardeja, niin kehitystyötä pitää jatkaa.

Tämä pätee myös Proakatemian projekteihin, sillä moni meistä aloittaa projektin suunnittelutyöllä ja saa tuotteen/palvelun käytännön tasolle. Siitä alkaa asiakashankinta, markkinointi ja muut liiketoimintaa tukeva toiminta. Tärkeää tuotteen jatkon kannalta on lähteä kehittämään ja haastamaan tuotetta kohtuullisen aikaisessa vaiheessa, jotta parempi versio tuotteesta/palvelusta saadaan nopeasti markkinoille ensihuuman jälkeen.

 

Toisena artikkelissa oppejaan esittelee Elon Musk. Hän on mediassa näkyvä liikemies, joka erottuu villien ideoiden toteuttajana. Musk rikkoo toimialojen rajoja olemalla mukana projekteissa avaruusohjelmista teknologiateollisuuteen aina autoteollisuuteen asti. Hänen suuri opetus on “Älä koskaan lopeta innovointia”. Musk kertoo menestyksensä perustuvan hänen jatkuvaan tiedonjanoon.

Asioiden katsominen laatikon ulkopuolelta herättää usein niitä aivosoluja, jotka ovat tottuneet vanhaan ja perinteiseen tapaan hoitaa asioita. Vaikka kaikkia villejä ideoita ei toteuta käytännössä, niin niiden kehittely herättelee mieltä ja voi aukaista innovatiivisia väyliä muihin projektin kehityskohtiin.

 

Kolmantena on Richard Branson. Branson tunnetaan Virgin Recordsin perustajana. 70-luvulta asti toiminut Virgin Records kasvoi maailman suurimmaksi levy-yhtiöksi nopeasti ja nykyään konserni omistaa jopa 400 yritystä. Virgin Recordsin artisteja ovat esimerkiksi Mariah Carey ja Katy Perry.

Branson uskoi jo tuolloin tiimin voimaan. Hänen oppi on “Kehitä ihmisiä ensin”. Hänelle on ensisijaisen tärkeää, että tiimillä on yhteiset arvot ja tavoitteet. Positiivinen ympäristö ja luotettavat tiimin jäsenet nostavat työmotivaatiota ja pitävät innostusta yllä.

Nämä asiat ovat meille Proakatemialaisille tuttua kauraa ja itsestään selvyyksiä, sillä opinto-ohjelmamme tähtää olemaan parhaita tiimipelaajia ja tunnistamaan työkaluja, joita voimme käyttää myöhemmin tiimejä johtaessa.

 

Neljäs menestynyt hahmo on mielipiteitä jakava Jeff Bezos. Hän perusti Amazon verkkokaupan ja on Amerikan menestyneimpiä liikemiehiä. Hän korostaa asiakastyytyväisyyden tärkeyttä yrityksissä ja uskoo, että monen yrityksen ongelmien taustalla on asiakastyytymättömyys. Amerikkalaiset ovat noteeranneet Amazonin poikkeuksellisen asiakaspalvelun laadun jo monena vuotena peräkkäin asiakaspalvelun johtotähdeksi.

Ilman asiakkaita ei ole liiketoimintaa. Montako kertaa olet käynyt uudelleen ravintolassa, missä olet saanut huonoa palvelua? Oletko mennyt samalle parturille/kampaajalle uudelleen, jos olet joutunut reklamoimaan saamastasi palvelusta? Huolimatta siitä, että projekti on aluillaan ja kaikkeen ei voi keskittyä, niin asiakkaat tulee aina pitää tyytyväisenä. Sana huonosta maineesta kiirii nopeasti, mutta vielä nopeammin kiirii sana loistavasta palvelusta.

 

Viides liikemiehemme on Facebookin perustaja Mark Zuckerberg. “Ajattele isosti, aloita pienestä”.

Zuckerberg rakensi Facebookin ensimmäisen version asuntolassa ja omistaa nyt yrityksen, jonka arvo on yli 55 miljardia dollaria. Hän otti lukemattomia riskejä yrityksensä eteen, mutta ne kaikki kannattivat. Hänellä oli vahva usko yritykseen ja uskalsi ajatella mahdollisimman laajasti.

Aika Proakatemialla on rajallinen, eikä yrityksen tuotteen kehittämiseen ole kauheasti aikaa. Pitää kuitenkin uskaltaa ajatella isosti ja suunnitella liiketoiminta niin, että se voi kasvaa loputtomasti. Vain siten se voi kasvaa suuriin mittasuhteisiin. Kesäkahvila on toimivaa liiketoimintaa ja antaa hyvää kokemusta yrittäjyydestä, mutta jos haluaa tavoitella suuria asioita, niin idea täytyy voida monistaa maailmanlaajuiseksi.

 

Kuudentena listalla löytyy Steve Jobs. Maailman suurimman teknologiajätin Applen perustaja ei suostunut koskaan elämään muiden periaatteiden mukaisesti. Hän käytti kaiken aikansa oman työn kehittämiseen ja persoonallisen tuotteen rakentamiseen. “Elä omaa unelmaasi”.

 

Seitsemäs liikemies on sijoittajaguru Warren Buffet, joka on yksi maailman rikkaimmista henkilöistä. Äärimmäisen vaatimaton ja maanläheinen herrasmies Buffet on kerännyt omaisuutensa maalaisjärkeä käyttäen. Hän oppi jo nuorena korolle korkoa ilmiön mahdin. Ostamalla limsa-automaatin hän voi ansaita rahaa, jotta voi ostaa toisen limsa-automaatin, jolloin tuloja tulee kaksin verroin. Hänen oppinsa muille on löytää tasapaino. Karsia turhat kulut ja keskittämällä huomio asioihin, jotka takaavat onnellisen ja tasapainoisen elämän.

 

Kahdeksantena listalla löytyy Jack Ma. Ma ei pelkää puhua epäonnistumisistaan, sillä hän on kokenut niitä jatkuvasti. Hänen ideat on torjuttu lukemattomia kertoja ja hän on käynyt konkurssin partaalla, mutta jatkanut taisteluaan kohti menestystä. Hänen hakemuksensa Harvardin yliopistoon hylättiin 10 kertaa, eikä hän silti lannistunut. Ma perusti monikansallisen Alibaba Groupin, joka on tällä hetkellä yksi suurimpia verkkokauppoja maailmassa.

Hänen oppinsa onkin “Älä anna periksi”.

 

Yhdeksäs menestyjä on Melanie Perkins, joka perusti kaikille tutun Canva-yrityksen. Perkins kertoo yrityksen suurimman haasteen olleen puhuminen yhtiön saavutuksista, joka hidasti rahoituksen etenemistä. Perkins on hyvä esimerkki Ma:n tavoin sinnikkyydestä ja uskomisesta omaan yritykseen. Canva keräsi uudella sijoituskierroksellaan yhteensä 82 miljoonaa dollaria ja yrityksen arvo on tänä päivänä yli miljardi dollaria.

 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä listalta löytyy Tan Min Liang, jonka intohimo löytyi pelimaailmasta. Liang perusti pelilaitteistoa tuottavan Razer yhtiön, joka valmistaa muun muassa kilpapelaamiseen tarkoitettuja näppäimistöjä ja hiiriä. Liangista toivottiin perheessä lääkäriä tai lakimiestä, mutta intohimo ajoi Liangin toisiin kuvioihin ja hänen nettovarallisuus on yli 1 miljardia dollaria.

“Intohimo maksaa itsensä takaisin”. Jos uskot tuotteeseen ja ala on enemmän kuin työpaikka, niin kova työ palkitaan.

 

Mikään yksittäinen neuvo tai ajatus ei ole ohjenuora, jota kannattaa sokeasti seurata. Näitä oppeja yhdistelemällä ja mielessä pitämällä voi tehdä alitajuntaisia päätöksiä oikeaan suuntaan. Ne ovat aspekteja, jotka kukin yrittäjä on kokenut tärkeäksi oman liiketoiminnan menestyksen kannalta.

 

 

Lähteet:

10 maailman menestyneimmän yrittäjän tärkeimmät opit

Kommentoi