Tampere
25 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Opit unelmapajastaKirjoittanut: Eveliina Hakanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Aluksi

Meillä oli Roiman kanssa paja unelmista ja sen innoittamana päätin tehdä esseen aiheeseen liittyen. Ensin käyn läpi, mitä tarkoittaa unelmointi, mikä on hyvä unelma ja miksi unelmoinnista on hyötyä. Sitten haluan nostaa omia tuntemuksiani liittyen Roiman unelmapajaan, esimerkiksi millainen oloni oli ennen pajaa, mitä tapahtui pajassa ja mitä oivalluksia sain pajasta sekä mikä fiilis jäi pajan jälkeen. Kerron myös, mitä fiiliksiä pajan aikana tehty unelmakartta -harjoitus minussa herätti ja miten oma käsitykseni sanasta unelma muuttui hieman tämän pajan myötä.

UNELMOINTI ON TÄRKEÄ OSA ELÄMÄÄ

Unelmointi on omien tarpeiden kuuntelemista; Mitä toivon? Mitä haluaisin? Mikä on minulle tärkeää? Unelmien avulla innostumme ja niiden avulla saamme merkitystä elämäämme. Unelmointi on kaikille sallittua ja jokaisen kannattaakin välillä pysähtyä haaveilemaan itselle tärkeistä asioista. (Oph.fi n.d.)

Hyvä unelma sopii omaan elämään, hyvän unelman on tarkoitus tuntua juuri itselle hyvältä ja sen ajatteleminenkin saa hyvälle tuulelle. Unelmointi rentouttaa ja auttaa ylläpitämään positiivista virettä – se taas auttaa tavoitteisiin suuntautumisessa. Unelmat ja unelmointi voivat siis tuoda konkreettisia tavoitteita ja toteuttamisen arvoisia ajatuksia esiin. Unelmoinnille kannattaa varata oma aikansa viikosta, jolloin niitä kirjaa ylös tai vaikkapa lausuu ääneen. (Pajula & Ståhlberg 2017.)

Andy Hopi (2015), Täysii-Seminaarin perustaja näkee unelmoinnin mahdollisuutena löytää sellaisia asioita, joita ei realistisesti miettimällä näe. Realistisesti mietittäessä pysytään tutuissa ajatusketjuissa ja siinä, miten itse toimii ja ajattelee. Unelmointi mahdollistaa korkealentoisenkin ajattelun ja sitä kautta pääsee välillä pois realistisen ajattelun rajoituksista.

ROIMAN UNELMAPAJAN OPIT & KOPIT

OMAT AJATUKSET ENNEN PAJAA

Kun kuulin pajan aiheen, tunsin hieman epävarmuutta ja jopa pientä ahdistuneisuutta siitä, onko minulla tällä hetkellä unelmia. Minulla on ollut henkisesti vaikeaa hetken aikaa ja ehkäpä siksi koin tulevaisuuden ja unelmien miettimisen vaikeana. Tietyllä tapaa taisin kokea huonoa omatuntoa siitä, etten innostunut tulevasta pajasta, vaikka muut tuntuivat olevan siitä kovinkin innoissaan. Mietin, miksi en nyt syty samalla tavalla – miksi tiimin into ei saa minuakin innostumaan. Pajaan matkatessani mietin tuntemuksiani ja huomasin eniten kokevani alakuloisuutta.

TUNTEMUKSENI UNELMAPAJAN AIKANA

Ensin haluan sanoa, että ei ole ollut vielä yhtään päivää, kun en olisi piristynyt tullessani akatemialle ja nähdessäni omia sekä muita tiimiläisiä. Jälleen unelmapajaan tullessa kävi samoin, alakuloisuus vaihtui melko nopeasti pirteyteen ja hyvään oloon, joka tarttui muista roimalaisista. Aloitimme unelmapajan ajatuksia herättävällä videoklipillä. Videosta tuli hyvää keskustelua sekä puolesta, että vastaan puhujan sanomaa. Tykkäsin tällaisesta aloituksesta pajalle, koska siitä saimme niin dialogia joka viritteli pajaan, mutta lisäksi video sai minut innostumaan unelmoinnista.

Pajassa toin esiin näkemykseni sanasta unelma. Kerroin, että unelma on minulle sanana melko kaukaiseen tulevaisuuteen viittaava termi, joka tuntuu vaikealta ja liian suurelta saavuttaa – se tuntuu sumealta. Kerroin, että usein kun olen kuullut puhuttavan unelmista, niin on kerrottu jostain suuresta ja mahtavasta. Jostain, mikä tuntuu mahdottomalta saavuttaa. Tiimin kanssa käydyn dialogin ja roimalaisten herättävien kysymysten jälkeen muodostin unelmalle päässäni uuden määritelmän. Se menee jokseenkin näin:

Unelmia voi olla pieniä ja tavallisia sekä suuria ja mahtavia. Unelmat voivat liittyä nykyhetkeen, lähitulevaisuuteen tai vaikkapa kauas eläkeikään. Unelma voi olla toteutettavissa oleva ikään kuin tavoite, jolloin sen saavuttamiseksi luodaan välietappeja. Unelmoida voi myös niin suuresti, että sen toteutuminen tuntuu epätodennäköiseltä.

Unelmakartta

Tuon ylläolevan oman määritelmän avulla lähdin seuraavaan pajan harjoitukseen eli rakentamaan unelmakarttaa. Lähdimme tekemään unelmakarttoja yhdessä, tunnelma oli innostunut. Itsekin lähdin kiinnostunein mielin tekemään omaa unelmakarttaa. Moni tiimiläisistä löysi lehdistä kuvia ja lauseita, jotka sopivat omaan unelmakarttaan – itse rakensin oman unelmakarttani ilman lehtileikkeitä. Unelmakarttaani muodostui lyhyen ja pitkän aikavälin unelmia hyvinkin eri kategorioissa:

Lyhyt aikaväli (n. seuraavat 2-5 vuotta):

 • Löytää merkityksellinen työ
 • Osata soittaa rummuilla kokonainen biisi
 • Voida hyvin sekä fyysisesti että henkisesti ja tuntea olo riittäväksi
 • Remontoida nykyistä kotia
 • Vaeltaa Lapissa
 • Roadtrip Norjassa puolison ja koiran kanssa

Pitkä aikaväli (n. 6-20 vuotta):

 • Toteuttaa omia kuvausprojekteja lähes rajattomin resurssein
 • Oma valokuvausstudio tai yhteinen liiketila toisen yrittäjän kanssa
 • Verkkokauppa, josta saa persoonallisia tuotteita luoville ihmisille
 • Rivitaloasunto omalla pihalla
 • Voida sanoa itseään rumpaliksi

Olin yllättynyt, kuinka monta unelmaa olin saanut listattua unelmakarttaani. Unelmakartta harjoituksena oli itselle todella mieluisa, kuten myös muille roimalaisille. Tarkoituksenani on myös selkeyttää karttaan muodostuneita unelmia ja suunnitella joitakin askeleita niihin pääsemiseksi. Haluan kuitenkin pitää askeleet suhteellisen kevyinä, että voin keskittyä ja antaa aikaa myös muihin elämän osa-alueisiin. Pajassa puhuimmekin myös rajojen vetämisestä unelmien saavuttamisprosessissa. Suorittaako kurinalaisesti ja tiukasti välitavoitteita muun elämän kustannuksella, vai laittaako tässä hetkessä eletyn, esimerkiksi perhe-elämän kuitenkin unelmien pakonomaisen tavoittelun edelle.

AJATUKSET UNELMISTA PAJAN JÄLKEEN

Merkittävin asia, mikä pajan ansiosta minulle tapahtui, oli saada unelmointikykyni takaisin. Vaikka eihän se oikeasti tainnut poissa ollakaan, piilossa varmaankin. Kun mieli on alhaalla, on vaikea innostua – on vaikea unelmoida. En usko, että olisin yksin pystynyt tekemään tuollaista unelmakarttaa. Pajalla ja roimalaisilla oli suuri vaikutus lopputulokseen ja siihen, mitä sain aikaiseksi. Pajassa käyty dialogi sai minut ymmärtämään, mitä kaikkea unelmointi voikaan olla.

Pajan jälkeen olen keskustellut mm. siskoni kanssa unelmoinnista ja huomannut, että hänelle myöskin unelma sanana on kaukainen ja suureellinen. Toin hänellekin pajassa saamamme oppia ajatuksistamme esiin ja kerroin, miten omat fiilikseni sanasta unelma muuttuivat. Kerroin, että unelma voi tarkoittaa jotain arkisempaakin tai se voi olla myös jotain henkiseen puoleen ja minuuteen liittyvää. Itselle yksi tämän hetken tärkeämmistä ja isoimmista unelmista on voida hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin. En usko, että vielä pari vuotta sitten olisin tätä kirjannut unelmiini. Unelmilla on myös lupa muuttua ajan myötä, ne voivat tarkentua tai niihin voi tulla erilaisia ulottuvuuksia. Myös Elina Pajula (2017) kirjoittaa Leena Ståhlbergin haastattelussaan, ettei kaikki unelmat toteudu, eikä niiden tarvitsekaan toteutua. Toisaalta voi myös käydä niin, että myöhemmin huomaa olevansa tilanteessa, jossa unelman saavuttaminen onkin tullut mahdolliseksi.

 

Lähteet

Opetushallitus. n.d. Mun elämä – Ohjausmateriaalia erityisopetukseen. Unelmointi. Viitattu 23.9.2022. https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/mun-elama/tulevaisuuden-taidot/unelmointi

Pajunen, E. Leena Ståhlbergin haastattelu. 2017. Tutkija kertoo, miksi kannattaa unelmoida: “Pienikin siirto vie asiaa eteenpäin”. Viitattu 23.9.2022. https://www.kaleva.fi/tutkija-kertoo-miksi-kannattaa-unelmoida-pienikin/1656695

Mäkinen, K. 2015. Andy Hopin haastattelu. Pidä mieli auki – ja muita vinkkejä unelmointiin. Viitattu 23.9.2022. https://hidastaelamaa.fi/2015/05/pida-mieli-auki-ja-muita-vinkkeja-unelmointiin/

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Jasmi Koskela

  Jee ihanaa, että teit unelma-pajasta esseen! Nyt viikko tuon pajan jälkeen oli vielä kiva palata aiheeseen tämän esseen myötä ja hyvä että piilossa ollut unelmointikyky palasi! Halusin tulla kommentoimaan kun oli myös ihana artikkelikuva <3

  23.9.2022
Kommentoi