Tampere
25 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Opiskelijat vs. leikkauksetKirjoittanut: Eemi Mäenpää - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tänään 25.9.2023 Tampereen Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään nykyisen hallituksen leikkauspäätöksiä vastaan. Leikkaukset kohdistuvat opiskelijoiden kohdalla asumistukeen sekä opintotuen indeksikorotukseen, joka jäädytettäisiin. Vain opiskelijat eivät ole hallituksen leikkausten kohteena, vaan leikkauksia tehdään monilta sektoreilta. Mutta viime päivinä isointa ääntä leikkauksista ovat pitäneet opiskelijat, jotka ovat viimeisen viikon aikana ”vallanneet” korkeakoulujen kampuksia ympäri Suomea. (Aamulehti, 2023)

Valtauksissa osoitetaan mieltä hallitusta vastaan, ja mielenilmauksessa on nostettu esille neljä vaatimusta hallitukselle.

  1. Elämisen edellytyksistä ei leikata! Päinvastoin asumistukea ja opintorahan osuutta opintotuesta on nostettava.
  2. Ei lukukausimaksuja kenellekään!
  3. Opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on turvattava!
  4. Korkeakoulun johdon tulee tukea opiskelijoita ja koko yhteisöä vaatimalla parannuksia:
  5. Opiskelijoiden mahdollisuuteen keskittyä opintoihin ilman huolta toimeentulosta ja riippumatta kansalaisuudesta.
  6. Rasistiseen maahanmuuttopolitiikkaan, joka kurjistaa kansainvälisten opiskelijoiden asemaa entisestään.

(@tuni_leikkauksiavastaan, 2023)

Itse kolmannen vuoden opiskelijana ymmärrän hyvin ongelmat, joiden kanssa opiskelijat kamppailevat. Ymmärrän myös, miten jotkin hallituksen päätökset vaikuttavat negatiivisesti opiskelijoiden elämään. Olen myös nähnyt läheltä, miten opiskelijaelämä voi imeä opiskelijasta kaikki mehut, jolloin riski mielenterveysongelmiin kohoaa. Kuitenkin on pakko todeta, etten itse seiso näiden leikkauksia vastustavien mielenosoitusten takana.

Itse henkilökohtaisesti olen koko reilu kahden vuoden opiskeluaikani ajan työskennellyt opintojeni ohella, ja tienannut niin itselleni lisää rahaa elämiseen. Näin ollen olen selvinnyt opintotuen, -lainan ja ylimääräisten tulojen avulla opinnoistani taloudellisesti suhteellisen hyvin. Tottakai olen joutunut joistain opintoja edeltäneen elintason tuomista etuisuuksista luopumaan, mutta näissäkään ei ole kyseessä olleet elämää suuremmat asiat. Tästä syystä ihmettelen suuresti, miten moni muu opiskelija voi elää pelkillä opiskeluihin kuuluvilla tuilla, ja sen jälkeen vielä osoittaa mieltään suhteellisen pieniä leikkauksia vastaan. Viikossa jo yhden kokonaisen työpäivän aikana on opiskelijoillakin mahdollisuus tienata hallituksen leikkaama osuus takaisin (tämä koskee asumistuesta leikattavan määrän osuutta).

Tämän lisäksi ihmettelen, miksi opiskelijoilta ei voida leikata, kun kuitenkin hallituksen leikkaukset kohdistuvat myös muihin ihmisryhmiin, kuten esimerkiksi eläkeläisiin. Kaikille on varmaan päivän selvää, että Suomen on leikattava kulujaan, mutta millä tavalla opiskelijat ovat niin etuoikeutettuja, ettei heidän tarvitse osallistua talkoisiin? Kyse ei ole vain suomalaisista opiskelijoista ja siitä että heiltä otetaan huvin vuoksi rahaa pois. Kyse on koko maan laajuisesta tilanteesta, johon vaikuttavat hyvin moni asia, mm. Euroopan tilanne. Sen vuoksi itselleni ei tule mieleenkään heittäytyä laakereille lepäämään, jotta selviän ilman luvattua indeksikorotusta opintotukeen.

Loppuun haluan sanoa, että en ole kaikkia mielenilmauksen kannanottoja vastaan. Esimerkiksi ole täysin samaa mieltä opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden tärkeydestä. Kritisoin ainoastaan leikkauksia vastustavia kannanottoja, joissa mielestäni hieman turhaan valitetaan leikkauksista, joita tapahtuu kuitenkin joka puolella. Nyt vain seurataan, saavutetaanko näillä valtauksilla jotakin konkreettista vai jääkö se vain puheiden asteelle. Mutta mitä mieltä sinä olet? Tuletko täksi viikoksi yöpymään TAMK:n pääaulaan, vai jatkatko eteenpäin normaaliin tapaan?

Lähteet:

@tuni_leikkauksiavastaan. 25.9.2023. Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijat leikkauksia vastaan. Instagram.

Aamulehti. 22.9.2023. Opiskelijoiden tukien leikkaus heikentää taloutta. https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/art-2000009870253.html

Kommentoi