Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Onnistuminen 12h innovointihaasteessaKirjoittanut: Joona Merviö - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alkusanat

Innovointi ja Roima ei ole ennen mahtunut samaan lauseeseen, mutta nyt ne mahtuvat. Luojan kiitos. Meillä oli Roiman kanssa 12h innovointihaaste, jossa pääsimme omiin asettamiimme tavoitteisiin. Voi juku se tuntui hyvältä. Meillä Roimassa lähes kaikkiin innovointiin ennen on suhtauduttu negatiivisin fiiliksin, mutta tähän haasteeseen olimme latautuneita. Syy minkä takia innovoinnista ei olla ennen innostuttu on historia aiempien innovointihaasteiden kanssa. Kaikki innovointihaasteet ennen tätä olivat mennyt penkinalle. Se oli herättänyt tiimissä ajatuksia, että emme osaa yksinkertaisesti innovoida. Asia ei kuitenkaan niin ole, mutta siltä se on tuntunut. Epäonnistumiset ovat kuitenkin parhaita paikkoja oppia, joten voidaan sanoa, että tiiminä olemme oppineet miltä epäonnistuminen innovointihaasteissa tuntuu. Hyvältä se ei tunnu. Tottakai olemme oppineet paljon muutakin. Olimme ennen haastepäivää käyneet läpi aikaisempia innovointeja ja poimineet niistä hyviä ja huonoja juttuja ylös. Enemmän löytyi niitä asioita, joita emme halunneet toistaa. En tässä esseessä ala käymään päivän jokaista tapahtumaa lävitse, vaan kerron millä tavoin pystyimme onnistumaan ja pääsemään meidän tavoitteisiimme.

21.2 haastepäivä koitti. Saimme kaksi toimeksiantoa Urhopesulta. Urhopesu on Proakatemian alumnien perustama siivousalan yritys. Haasteet, jotka saimme ratkaistavaksi olivat: ”Kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää Urhopesun liiketoiminnassa” ja ”Kuinka Urhopesu saadaan Turussa rokkaamaan”. En itse tullut edes ajatelleeksi, että sieltä voisi tulla kaksi eri toimeksiantoa, joten luu hyppäsi kurkkuun jo heti aamulla. Kuten ylempänä kerroin, että olimmehan kuitenkin varautuneet tällä kertaa lähes kaikkeen, joten paniikkia ei syntynyt. Jako kahteen eri ryhmään, sillä olihan toimeksiantojakin kaksi. Olimme päättäneet jo ennen innovointia alustavat ryhmät, mutta toimeksiantoja ollessa kaksi piti kokoonpanoja muuttaa. Käytimme pohjana silti roolituksessa jo ennakkoon tehtyä työkalua, josta kerron seuraavassa kappaleessa.

Roolitus

Olimme käyttäneet työkalua nimeltä six working genius. Noridic business forumilla esitetty työkalu tuli roimalaisille tutuksi. Työkalu on Patrick Lencionin kehittämä, joka auttaa tiimejä ja yksilöitä ymmärtämään heidän vahvuuksiaan ja heikkouksiaan työskentelyssä (obforum.com). Tämä malli jakaa kuusi keskeistä työskentelynerouden aluetta, jotka ovat seuraavanlaisia:

 

  1. Wonder: Wonder on kyky katsoa asioita ja esittää kysymyksiä. Sieltä jokainen uusi idea alkaa.
  2. Invetion: Invetion on lahja kuulla kysymys ja haluta keksiä ratkaisu. Se on kykyä luoda uusia ideoita tyhjästä.
  3. Discerment: Discerment on hyvää harkintakykyä tai käsitystä siitä, mikä toimii ja mikä ei. Se on kykyä katsoa jotain, ymmärtää se ja arvioida sitä.
  4. Galvanizing: Ihmiset sinkittävän rakkauden lahjalla innostaa ja rohkaista muita. Nämä ihmiset ovat cheerleadereita, jotka voivat mobilisoida ihmisiä ja saada heidät liikkumaan oikeaan suuntaan. Tiimin sisäinen tsemppaaja.
  5. Enablement: Halu auttaa ja mahdollistaa, voi valtuuttaa tiimiä saamaan idean tai aloitteen liikkeelle.
  6. Tenacity: Ihmiset, joilla on sitkeyden lahja, rakastavat saada asiat tehtyä. He pyrkivät saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet ja räjäyttävät esteitä pois tieltään. Viimeistelijöitä.

(obforum.com)

Kokoonpanoja piti muuttaa, mutta olimme tietoisia työkalun antamista tuloksista, joten oli helppo lajitella porukkaa eri porukoihin. Esimerkkinä innovointiryhmä sisälsi Invetion ryhmään kuuluvia tiimiläisiä ja kun piti saada raporttia ja presentaatiota valmiiksi ottivat Tenacity porukka hommaa haltuun. Toki ihmisiä tiimissä on rajoitettu määrä ja välillä eri ryhmät tekivät eri juttuja. Enkä väitä, että Lencionin työkalua kannata sokeasti tuijottaa, mutta mielestäni roolitus oli yksi keskeisistä asioista, mikä johti innovointihaasteessa onnistumiseen.

Johtaminen

Alussa kerroin, että olimme ottaneet ylös aiemmin heikosti suoritettuja tehtäviä ja yksi niistä oli johtaminen. Aiemmin meillä ei ollut innovointihaasteissa yhtä selkeää johtajaa, joka keskittyy pelkästään johtamiseen. Tästä syystä jokainen roimalainen täytteli johtajuuden puutetta aina kuin vain kerkesi ja se ei mennyt aina niin mallikkaasti. Nyt olimme määrittäneet projektipäällikön, joka keskittyy pelkästään johtamiseen. Hänen kontollaan oli mm. aikatauluttaa, delegoida ja yleisesti katsoa kaikkien perään. Tärkeimpänä pidän tuota viimeistä asiaa eli katsominen muiden perään. Nämä innovointihaasteet ovat välillä todella raskaita, koska päivä sisältää vaikka ja mitä. Epäonnistumisia, pettymyksiä, vitutusta ja paljon muuta. Se on varmaa, että lähes jokainen tiimin jäsen tuntee jotakin näistä edellä mainituista tunteista päivän aikana.

Nuo ovat negatiiviset tuntemukset olisi hyvä purkaa mahdollisimman nopeasti jollekin, mutta ei koko tiimille. Meillä päivän aikana tiimissä oli näitä fiiliksiä, mutta olimme varautuneet tähän. Projektipäällikkö Niina piti huolta näistä ”kiukkupusseista”. Olimme sopineet etukäteen, että mikäli alkaa ns. pantaa kiristää tulee mennä puhumaan suoraan asiasta Niinalle. Syy tälle on yksinkertaisuudessaan siinä, että negatiivisuus tarttuu ja tappaa luovuuden. Pyrimme siis eristämään huonon fiiliksen suuremmalta yleisöltä, jotta pystyimme pitämään rattaat pyörimässä. Koin, että onnistuimme tässä loistavasti, kiitos Niinan.

Siispä toinen kulmakivi Roiman onnistumisessa 12h innovointihaasteessa oli hyvä johtaminen.

 

Lähteet:

Obforum.com. 2023. Patrick Lencioni: 6 työskentelyneron tyyppiä. Verkkosivu. Luettu 2.3.2024. Viitattu 3.3.2024.

https://www.obforum.com/article/patrick-lencioni-the-6-types-of-working-genius

Kommentoi