Tampere
25 Apr, Thursday
3° C

Proakatemian esseepankki

Onnellisuus on menestymisen korkein muotoKirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Työt ei tekemällä lopu

Unelmahommissa kirjoittajat ovat todellisia elämäntapayrittäjiä. Näin he itse itseään kutsuvat muiden samantapaisten yrittäjien rinnalla. Silloin kun elannon hankkimisesta on tullut elämäntapa, joka sekoittuu oman arjen kanssa, voidaan heidät nimetä elämäntapayrittäjäksi. Tämä kuvaus sopii myös hyvin henkilöön, joka on nuoresta iästään asti rakentanut itselleen omaa yritystä ja tehnyt siitä lopulta elämäntyönsä. Elämäntapayrittäjien lapsena voin helposti ja aidosti sanoa, että tämä on taito minkä saa jo äidinmaidosta. Silloin kun pienestä pitäen on tehnyt töitä sunnuntaisin, eikä ole edes ymmärtänyt, että monille se on lepopäivä, ei osaa kyseenalaistaa sitä myöhemminkään. Tämä on varmasti asia, mikä jakaa mielipiteitä. Pointti tässä oli kuitenkin se, että elämäntapayrittäjyyteen kasvanut ei osaa vetää eroa maanantain, keskiviikon tai sunnuntain välille. Työstään nauttii niin paljon, ettei huomaa valittaa. Vastapainona tälle toimivat myös ansaitut lomat ei normaalina loma-aikana, koska niille ei ole aikaa silloin, kun olisi niin sanottu normaali loma-aika. Tällä tarkoitan nyt esimerkiksi jouluaattoa, hiihtolomaa tai juhannusta. Elämäntapayrittäjälle on normaalia, että samaan aikaan palaa monta rautaa ja vauhtia riittää. Hienoa tästä kuitenkin tekee se, että itse saa päättää rautojen määrän, sekä vauhdin. Monta rautaa tulessa voisi olla jollekin aivan kamala paikka, mutta ei henkilölle, joka kokee tällöin olevansa parhaimmillaan ja elämän olevan mahtavaa. Elämäntapayrittäjän arjessa työ ja arki sekoittuu, samalla myös loma ja työ. Silloin kun työstään nauttii, niin ei ole ongelmaa tehdä töitä lomalla. Töiden valmistuttua voi taas nauttia perheen tai ystävien seurasta huoletta. Toki yrittäjällä on myös vaihtoehto sammuttaa puhelin ja tehdä hommat lomalta palattuaan. Tämä ei varmasti ole yhtään sen huonompi vaihtoehto – riippuu hyvin paljon ajasta, paikasta, työnkuvasta ja elämäntilanteesta. Elämäntapayrittäjän huonoimpia puolia on, että hän ei osaa sanoa ei. Kirjassa kehotettiin kaikkia heitä, jotka tuntevat piston sydämessään, harjoittelemaan tätä taitoa ennen kuin olisi liian myöhäistä. On opeteltava luottamaan siihen, että kun sanoo ei niin jotain parempaa tulee tilalle myöhemmin. Unelmahommissa-kirjassa oli tähän monta hyvää esimerkkiä, kuinka bloggaaja oli kieltäytynyt projektista, koska se oli hinnoiteltu liian halvalla. Myöhemmin hän sai kuitenkin mielekkäämmän ja paremman diilin, johon hän pystyi tarttumaan koska hänellä oli aikaa siihen.

 

Elämä kantaa

Sanonta ”elämä kantaa” pitää täsmällisesti paikkansa. Kun uskaltaa aukaista siivet ja antaa tuulen viedä, voi löytää itsensä paikasta, minne muuten ei olisi voinut päätyä. Useimmiten nämä sattuman kautta tapahtuvat paikat ovat parempia kuin olisi voinut kuvitella. Jokaisessa elämäntilanteessa on tärkeää punnita, että mikä elämässä antaa ja mikä ottaa. Unelmahommissa kirjassa verrattiin tätä ajatusta siihen, kuinka olisi tärkeää miettiä oman työn ja elämään kuuluvien ihmisten osalta, että mitkä ovat ne asiat mistä saa itselleen energiaa ja voimia. Kolikon toisella puolella on asioita ja ihmisiä, joille sinä annat, mutta et saa ikinä mitään takaisin. Jotta jokainen voisi päästä unelmahommiin, pitää tiedostaa nämä asiat, sekä oma käyttäytyminen muita kohtaan. Tämän prosessin avulla ymmärtää paremmin itseään, sekä elämää ohjaavia tekijöitä. Kasvattava ja samalla kipeä kokemus. Tässä prosessissa pitää vain luottaa siihen, että sen hyvän löytää edestään, kun elämä on kantanut eteenpäin. Tämä prosessi on varmasti vaikeaa henkilölle, joka on tottunut pitämään kaikkia lankoja käsissään samanaikaisesti. Olisi tervettä välillä irrottaa kaikista langoista ja katsoa mihin se voi parhaimmillaan johdattaa.

 

Onnellisuus on menestymisen korkein muoto

Unelmahommissa-kirjassa puhuttiin siitä, kuinka jokaisen tulisi etsiä omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Näiden avulla pystyy paremmin pohtimaan, mitkä ovat ne asiat mitkä tekevät juuri sinut onnelliseksi. Kirjassa ei kuitenkaan sanottu, että juuri nämä asiat ovat mustavalkoisesti niitä asioita, mitkä muodostavat juuri sinut. Vahvuuksia ja heikkouksia löytyy varmasti lisää elämän varrella, kun pääset kääntämään sivua seuraavalle aukeamalle. Itsetutkiskelu on vaikeaa, kun luulee tuntevansa itsensä hyvin. Välillä tulee kuitenkin väistämättä vastaan tilanteita, jossa huomaan itsestään uusia puolia. Esimerkiksi matkustelu ja lentokentällä tapahtuvat vastoinkäymiset tuovat ihmisistä uusia puolia vastaan. Joku voi lannistua täysin, eikä enää pysty puhumaan englantia, vaikka normaalisti ajattelisi järkevästi ja puhuisi englanninkieltä sujuvasti. Joku toinen taas voi ottaa asian hyvin rauhallisesti ja toimia järkevällä tavalla ja selkeästi, vaikka arjessa toiminta olisikin päinvastaista. Nämä ovat mielenkiintoisia asioita, miten oikeasti toimimme.

 

Menestyminen on vaikea määrittää, koska jokaiselle se on erilaista. Joku voi mitata menestyksen rahallisesti tai uratason mukaan ja toinen taas lasten lukumäärän mukaan. Menestyminen voisi olla rinnastettu sanaan onnellisuus. Unelmahommissa-kirjan kirjoittajat Hanna Valtari ja Satu Rämö kertoivat, kuinka olivat valmiit muuttamaan täysin oman elämänsä, tulotason, sekä arjen normit, jotta voisivat olla onnellisia. Kun he olivat saavuttaneet onnellisen elämäntilanteen, niin menestyminen seurasi perässä. Suorittajakeskeisestä maailmasta pitäisi useimmin päästää irti ja katsoa kuinka onnellinen voisi olla, ja sen avulla saavuttaa täysin uusia menestyksen muotoja. Karu fakta on se, että jostain sitä rahaa pitää tulla voidakseen elättää itsensä, sekä mahdollisesti vielä perheensäkin. Kulutamme elämästämme suurimman osan ajasta töitä tehden, joten on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen tuntee olevansa onnellinen töitä tehdessään. Työssäkäyvän pitäisi tuntea, että saa työstään itselleen muutakin kuin rahallisen korvauksen kerran tai kaksi kuussa. Työ voi olla parhaimmillaan elämäntapa, ja silloin on vaikea määrittää, kumpi tekee elämästä onnellisempaa: työ vai vapaa-aika.

 

Jotta jokainen voi tietää olevansa onnellinen on tärkeä lähestyä tätä näkökulmaa haaveiden kautta. Unelmahommissa kirjassa oli välillä tehtäviä, milloin piti listata mitäkin asioita omasta elämästä. Kirjan loppupuolella oli mielestäni vaikein tehtävä: kirjaa ylös omat haaveet. Haaveita ja unelmia on helppo heitellä ilmoille ilman, että niitä pitäisi sen syvemmin pohtia. Tämä tehtävä laittaa lukijan punnitsemaan haaveitaan tarkemmin. Mitä haaveet jokaiselle merkitsevät, on varmasti yhtä lailla vaikea määrittää kuin onnellisuus tai menestyminen. Olisi kuitenkin tärkeää, että jokaisella olisi haaveita, joita kohti kurkottaa. On varmasti paljolti käyttäjästä riippuvaista, kuinka tarkasti omia haaveita kohti menee. Tämän päivän trendi on puhelimessa tai tietokoneella käytettävä ohjelma nimeltä Pinterest. Sinne on helppo hakea fiiliskuvia, tekstejä, värejä tai mitä vain ja luoda niistä itselle tärkeän taulun. Kaikille eivät välttämättä sovi visuaaliset toimintatavat, vaan pikemminkin taulukot ja tietokoneelle tehdyt listat ranskalaisin viivoin. On kuitenkin tärkeää, että haaveita tulisi rakentaa jollain lailla konkreettisemmaksi kuin vain omiin ajatuksiin. Näin ne painautuvat syvemmälle ajatuksiin ja muuttuvat nopeammin konkreettisemmiksi. Kirjassa varoitettiin, että pitää olla varovainen mistä haaveilee, koska ennen pitkää haaveet toteutuvat.

Kommentoi