Tampere
29 May, Wednesday
12° C

Proakatemian esseepankki

Onko väriavaruudella väliä?Kirjoittanut: Jasmi Koskela - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mainosmaailmassa tai kuvien parissa työskennellessä olet varmasti törmännyt lyhenteisiin RGB ja CMYK. Tässä esseessä avaan, mitä nämä mystiset kirjainyhdistelmät meinaavat ja missä ja miten niitä käytetään.

 

Milloin näihin lyhenteisiin törmää?

Tehdessäsi tulostettavaa materiaalia esimerkiksi Adoben ohjelmilla, kuten InDesignilla tai Illustratorilla, tai vaihtoehtoisesti vaikka Canva-sovelluksella, tallennat työsi aina johonkin tiedostomuotoon. Tallentaessasi työtä se tallentuu lisäksi myös johonkin väriprofiiliin. Myös editoidessasi kuvia Photoshopissa tai muissa ohjelmissa, kuvillasi on aina jokin väriprofiili.

Mikäli taas et tee suunnittelutyötä itse, saatat törmätä näihin termeihin ollessasi yhteydessä painotaloon tai mainostoimistoon. Toimittaessasi materiaaleja, kuten kuvia graafiselle suunnittelijalle, sinua saatetaan laskuttaa erikseen siitä, että graafinen suunnittelija joutuu muokkaamaan tiedostoitasi väriprofiilista toiseen ennen varsinaisen työn aloittamista.

 

Väriprofiileina RGB ja CMYK

RGB-värejä käytetään digitaalisissa tiedostoissa

RGB tulee sanoista red, green ja blue. Jos RGB-värejä sekoitetaan tasaisessa suhteessa, saadaan valkoista. RGB on hyvä väriprofiili kaikille näytöille, sillä näytöt ovat lähtökohtaisesti aina mustia. Myös kamerat käyttävät kuvissa RGB-profiilia. RGB-värien avulla näytöstä saadaan valkoinen, koska näyttöjen tehtävä on lähettää valoa eikä imeä sitä itseensä. Jos taas RGB-värejä sekoitetaan paperilla, siitä tulee mustaa. (Vestergaard 2020.)

 

CMYK-värit on tarkoitettu painotuotteille

CMYK on lyhenne sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key (eli avainväri, joka on musta). CMYK-tiedostoissa jokaiseen pikseliin on tallentunut näiden neljän värin tiedot. (Vestergaard 2020.) CMYK-väriprofiilia hyödynnetään painettavissa materiaaleissa, kuten lehdissä, esitteissä tai flyereissa. CMYK eroaa RGB:stä siten, että RGB lähettää valoa, kun taas CMYK heijastaa valoa paperin pinnalta. Mitä enemmän paperiin on painettu väriä, sitä tummempana valo heijastuu paperista. RGB-väreistä tulee sekoittaessa valkoista, kun taas CMYK-väreistä mustaa. (Vestergaard 2020.)

 

Miten muuten nämä väriprofiilit eroavat toisistaan?

RGB on väriprofiilina tummempi kuin CMYK. Näin ollen, mikäli tulostamme jonkin työn RGB-muodossa, tulosteesta saattaa tulla varsin tumma. CMYK värejä käytettäessä tulosteesta tulee siis laadukkaampi ja kuvasta selkeämpi ja erottuvampi. Värit ovat myös kirkkaampia ja parempia, kun oikeaa väriprofiilia käytetään oikeaan käyttötarkoitukseen.

 

Summasummarum, väärän väriprofiilin käyttö ei välttämättä tuota suurta tuhoa lopputulokseen, välillä eroa ei edes huomaa. Kuitenkin säästyt todennäköisemmin uudelleen tulostamiselta ja lisätyöltä käyttämällä oikeita väriprofiileita oikeissa yhteyksissä. Painotöitä tehdessä suuri merkitys on myös sillä, mihin painetaan. Tavallisen tulostuspaperin lisäksi mainostoimistoilta löytyy vaikka minkämoisia erikoispapereita, joihin tulostaa. Värit voivat siis näyttää heti jo erilaiselta, mikäli se painetaan kiiltävämmälle pinnalle, joka ei ole niin huokoinen. Painotöitä ovat lisäksi myös esim. roll up -mainokset, joiden pinta on kuin vahakangasta. Vältyt siis ei-toivotuilta väriyllätyksiltä helpommin, kun valitset painotöihin CMYKin ja näytöille RGB-värit.

 

LÄHDE:

Vestergaad, J. Kumpi väriavaruus – CMYK vai RGB? 2020. Blogiteksti. Luettu 8.10.2020. Viitattu 8.10.2020.

https://digi-kuva.fi/valokuvaustekniikka/varitasapaino/kumpi-variavaruus-cmyk-vai-rgb

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi