Tampere
25 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Onko sinusta parhaaksi mahdolliseksi joukkuepelaajaksi?Kirjoittanut: Olga Penttinen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Paras mahdollinen joukkuepelaaja
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Lencioni etsii tiimityöskentelyn tärkeimpiä ominaisuuksia kirjassaan ”Paras mahdollinen joukkuepelaaja”. Kirja alkaa, kun yritysjohtaja Jeff astuu setänsä toimitusjohtajan saappaisiin ja saa kontolleen kaksi isoa rakennushanketta. Työntekijöitä tulisi saada runsaasti lisää, mutta vain tiimityöskentelylle sopivat henkilöt kelpaavat. Kirjassa etsitään niin johtajien kuin työntekijöidenkin osalta kolmea ominaisuutta: nälkää, nöyryyttä ja älyä.

 

Nälkä. Nälkäiset ihmiset tavoittelevat jatkuvasti lisää. Etenkin tiimeissä nälkäisimmät tekevät motivoituneesti omat hommansa ja ovat valmiita tekemään hieman enemmänkin ja kehittämään uusia työtehtäviä. Näitä tarvitaan jokaiseen tiimiin, mikäli kehitystä eteenpäin halutaan. Nälkäiset ihmiset ovat valmiita joustamaan omasta työajastaan myös tiimin eteen. Jos nälkä korostuu ihmisessä liikaa, voi tiimin yhteinen missio ja tavoite hämärtyä ja jäädä unohduksiin.

 

Nöyryys. Nöyrä tiimipelaaja ei pönkitä omaa asemaansa ja egoaan muille. Hän pystyy jakamaan onnistumisen kokemukset koko tiimin kanssa ja kannustaa koko tiimiään eteenpäin. Nöyrä joukkuepelaaja osaa myöntää virheensä. Mikäli nöyryyttä ei ilmene, itsensä kehuminen ja ylimielisyys tiimissä ottaa vallan. Myös muiden ihmisten luottaminen ihmiseen, jolla ei nöyryyttä ilmene, on haastavaa.

 

Älykkyys. Älykkyydellä ei mitata tässä yhteydessä matikkapäätä tai kielitaitoa, vaan älykkyyttä toimia kanssakäymisissä muiden ihmisten kanssa. Älykäs tiimipelaaja on asiallinen, osaa kuunnella ja tunnistaa omien sanojensa ja tekojensa vaikutuksen muihin tiimiin jäseniin. Älykkyydestä puhuttaessa voidaan puhua myös maalaisjärjestä.

 

Löysin itseltäni kaikkia näitä kolmetta piirrettä. Koen myös, että tiimin tehtävien ja projektien vaihtuessa myös piirteet saattavat ilmetä eri tavoin. Mielestäni tiimeittäin olisi myös hyvä käydä näitä kolmea hyvettä läpi, että miten kukin tunnistaa vahvuutensa ja heikkoutensa. Muiden käyttäytymismallit ja toimintatavat poikkeavat aina omistamme, ja tiimeissä nämä olisi hyvä tiedostaa ja tunnistaa.

 

Jokaista ominaisuuttaan voi kehittää, kunhan halu itsellään on tulla parhaaksi mahdolliseksi joukkuepelaajaksi. Harva meistä syntyy täynnä parhaan joukkuepelaajan ominaisuuksia, nälkää, nöyryyttä ja älykkyyttä. Ne usein muokkaantuvat elämänkokemustemme ja valintojemme seurauksena. Tiimi, jossa jokainen tunnistaa omat heikkoutensa ja vahvuutensa, kehittyy toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kommentoi