Tampere
27 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Onko sinullakin oravan keskittymiskyky?Kirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiedättekö sen tunteen, kun ajattelet, että noniin! Nyt tänään hoidan vihdoin ja viimein nämä tekemättömät tehtävät alta pois? Ei siihen mene kuin vaan pari tuntia ja sitten voin heittää vapaalle hyvillä mielin. Ja sitten löydätkin itsesi parin tunnin päästä katselemassa kissavideoita tai opettelemassa seisomaan käsilläsi.

Viime aikoina keskittymiskykyni on ollut sillä kuuluisalla oravan tasolla. Telkkari päälle, tietokone auki, kännykkä kouraan ja kahvit tippumaan. Nälkä. Pesen pyykkiä. Järjestelen tavaroita. Tai sitten vain jumitan ja tuijotan ulos ikkunasta ja ajattelen kaikkea maan ja taivaan väliltä… Tänään taas, kun suunnitelmissa oli kirjoittaa kirjaesseitä niin mitä minä teen: huomasinkin tekeväni näitä harhailevia toimintoja kirjaesseen sijaan. Taas.

Ihmisillä on tapana tehdä sijaistoimintoja silloin, kuin jokin toinen tehtävä ei nappaa juuri sillä hetkellä. Kokeeseen lukemisen sijaan alat yhtäkkiä siivota mutta silloin kuin pitäisi siivota niin selaat mieluummin vanhoja valokuvia. Kuulostaako tutulta?

Voiko keskittymiskykyään parantaa?

Kun et ymmärrä miksi et pysty keskittymään ei keskittymistä oikein voi parantaa, tämän takia on ensimmäiseksi tärkeää pohtia syitä omaan keskittymiskyvyn puutteeseen.

Koita miettiä niitä syitä onko se taustahäly, väsymys, nälkä, ulkopuoliset ärsykkeet vai kenties motivaation puute?

Keskittymiskyky on hyvinkin yksilöllistä, toiset pääsevät parhaaseen tulokseen avotoimistossa kuin taas toiset tarvitsevat täyden hiljaisuuden. Tai kotioloissa joku voi kuunnella samaan aikaan musiikkia ja lukea kirjaa, kun taas toinen ei voi käsittää alkuunkaan miten tuollainen on edes mahdollista. Ja kolmas ei voi käsittää kuinka missään tilanteessa kotona voisi lukea ylipäätään milloinkaan missään tilanteessa, kun ärsykkeitä lepsuiluun on niin paljon ja ulkoista suorittamisen painetta ei ole.

Motivaation puute on haastavimpia syitä keskittymispuutteeseen. Jos jonkin asian hoitaminen ei motivoi lainkaan on sen suorittamiseen erittäin vaikeaa löytää aikaa ja voimavaroja.  Omaa motivaatiotaan voi kuitenkin miettiä laajasti, onko se sitten opintopisteet, raha, se että voi sanoa vihdoin hoitaneensa asian tai mikä vain itseään motivoiva keino. Sitten kun olet selvittänyt itsestäsi miksi et voi keskittyä pääset, hankkiutumaan eroon noista ärsykkeistä ja lopputuloksena on toivottavasti tehokkaampi työskentelytapa heti siitä hetkestä alkaen.

Itse huomasin asiaan huomion kiinnittämisen jälkeen, että saavutin paremman keskittymisen, kun vein kännykkäni näköpiiristä pois ja paransin työskentely asentoani. Myös se, että lupaa ja vannoo jollekin toiselle suorittavansa tehtävän tiettyyn päivään mennessä luo painetta pysyä suunnitelmassa.

Kommentoi