27 May, Monday

Onko ihmismieli kuin vesilasi?

Kirjoittanut: Tony Kalliala - tiimistä Empiria.

Kun alkaa syvällisemmin pohtimaan, saattaa olla jopa pelottava ajatus, kuinka paljon elämämme kulkee erilaisten tuulten puhaltamana. Näillä tuulilla tarkoitan elämämme ulkoisia ja sisäisiä vaikuttimia, joita harvemmin edes tiedostamme. Vaikuttimien tiedostaminen ja hallinta saattaa kuitenkin olla kriittisessä asemassa, tulemmeko pitämään kiinni tärkeimmistä tavoitteistamme tai elämään arvojemme mukaista elämää.

Darren Hardyn kirjoittama kirja ”The Compound Effect” on hyvä tiivistys, kuinka menestys ei ole vain onnea tai lahjakkuutta, vaan koostuu useimmiten massiivisesta määrästä pieniä ja kurinalaisia askeleita oikeaan suuntaan. Kirjan luettuani, jäin erityisesti pohtimaan sen loppupuoliskon sanomaa, miten jokapäiväiset perusasiat voivat helpostikin suistaa itsemme väärille raitelle.

Edellämainittuina vaikuttimina voimme toimia joko itse tai ihmiset ympärillämme. Nämä vaikutukset voivat olla joko positiivisia tai sitten negatiivisia. Nykyään kuulee useasti puhuttavan, miten globaalilla mittakaavalla suurin vaikuttimemme eli sosiaalinen media muokkaa meitä, mutta tässä kirjoituksessa haluan keskittyä enemmänkin siihen, miten vaikuttimet toimivat, miksi niiden tiedostaminen on tärkeää ja miten niiden hallitsemisella voi edesauttaa omaa henkilökohtaista menestymistä.

Meillä kaikilla on arvoja, joiden pohjalta meidän tulisi toimia ja asettaa tavoitteitamme, jos haluamme olla onnellisia pitkässä juoksussa. Kuitenkin mutkia matkaan tuo se, että olemme herkkiä reagoimaan ulkoisen maailman tuomiin ärsykkeisiin, jotka helposti muokkaavat yksittäistä toimintaamme tai jopa toistuvia toimintamallejamme. Klassinen esimerkki tästä on terveelliset elämäntavat, jotka ovat itselleni ja aika monelle muullekin tärkeä arvo elämässä. Kuitenkin harhaudun arvojen mukaisessa toiminnassani mielestäni liian usein esimerkiksi, kun joku ehdottaa, että mennäänkö syömään roskaruokaa tai kaupassa käydessäni herkkuhyllyt houkuttelevat turhan paljon juuri ennen kassaa. Toinen itselleni tärkeäksi muodostunut asia on yrittäjyys ja sen eri osa-alueiden oppiminen. Yrittäjyys vaatii paljon aikaa ja ajatustyötä, mutta kuitenkin laiminlyön tätä arvoa käyttämällä aikaani ja potentiaalinani liiallisesti epäproduktiivisiin asioihin. Miksi? Ulkoisten vaikuttimien ja heikon itseänsä johtamisen takia. Näitä vaikuttimia voi olla esimerkiksi mainokset kiinnostavista urheiluotteluista tai somemainonta uudesta koukuttavasta sarjasta. Välillä on hyvä miettiä, kuinka paljon itsellä on ”varaa” käyttää aikaa lyhyen aikavälin nautintoihin.

Oman tuttavapiirin valinta on tärkeämpää, kuin helposti osaisimme kuvitellakaan. ”According to research by social psychologist Dr. David McClelland of Harvard, your ”reference group” determines as much as 95 percent of your success or failure in life.” (Hardy 2010, 127.) Kuvauksella “reference group” tarkoitetaan ihmisiä, jonka kanssa vietämme suurimman osan ajastamme.

Ihmisen mieli on mielenkiintoinen asia. Se on kuin lasi, joka pitää sisällään sinne kaadettua nestettä. Nesteellä kuvastan informaatiota ja ärsykkeitä, joita päivittäin päätyy ajatuksiimme. Jos kaadat vesilasillisen joukkoon hapanta piimää, se jää raikkaan veden joukkoon lillumaan. Sama ilmiö käy helposti myös mielessämme, ja sen takia olisikin syytä pohtia, minkälaisia nestettä haluamme lasissamme lilluvan. Pidämmekö ajatuksissamme negatiivissävytteisen uutisoinnin saastuttamaa vettä maailman ongelmista tai kaverin juoruja ja valittelua tindersäädöstä, kun vaihtoehtona on puhdas ja inspiroiva vesi, jota voi löytää esimerkiksi kirjallisuudesta, podcasteista tai samoja arvoja jakavasta seurasta. Hardy kuvailee, että kun mieli on täynnä puhdasta vettä, kokee ihminen yleensä tyytyväisyyttä ja sen tankkaaminen helpottuu entisestään.

Likaantunutta vesilasillista voi milloin vain puhdistaa kaatamalla joukkoon lisää puhdasta vettä. Erityisen tärkeää on miettiä millaisilla asioilla lasiaan täyttää aamuisin päivää aloittaessa. Itse olen huomannut tämän aamuisella koulumatkallani. Päivääni tulee kriittinen ero niinkin pienellä asialla, että kuuntelenko podcastia aiheesta diipadaapa vai esimerkiksi bisnekseen tai personal-developmentiin. Diipadaapa-podcastit yleensä aiheuttavat sen, että päivän mittaan juttelen ihmisten kanssa turhanpäiväisistä asioista, kun taas bisnes tai self-developmentiin liittyvän podcastin kuunneltuani useimmiten löydän itseni päivällä koulusta sparrailemasta näitä ajatuksia muiden kanssa.

Saattaa kuulostaa siltä, että elämän pitäisi olla vain suorittamista. Sitä sen ei todellakaan tulisi olla, vaan tärkeintä olisi löytää omat arvot ja tavoitteet sekä kyetä tiedostamaan miten paljon oman mielen heikkous ja vaikuttimet voivat vaikuttaa asioiden kulkuun. Haluaako sitä jälkeen päin havahtua siihen, että on ikään kuin ajautunut kauas omista unelmistaan ja tajuta niiden toteutumisen olevan liian myöhäistä. Darren Hardy kuvastaa tätä lentokoneella, jonka on määrä lentää Los Angelesista New Yorkiin, mutta lentokone päätyykin lähes 250km vikaan määränpäästä kurssin ollessa pielessä on niinkin vähän kuin 1°.

Hardyn mukaan oleellisinta on tunnistaa, miten erilaiset vaikuttimet voivat muuttaa omaa käyttäytymistä ja ajattelua, jonka jälkeen voi opetella hallitsemaan millaista vettä päästää omaan lasiinsa pysyäkseen oikeassa kurssissa määränpäätä kohti. Vesilasimalliin viitatakseni uskon, että välillä on päästettävä sisään hieman likaistakin vettä, jotta puhtaan ja inspiroivan veden virtaukset voivat taas tuntua hyvältä.

LÄHDE

Hardy, Darren (2010) The Compound Effect. Lake Dallas. SUCCES media.