Tampere
21 Apr, Sunday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Onko bonuksista hyötyä?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

”Kaksi pulloa pepsiä vain 1,99€” – tämä näky on varmasti monelle kaupassa käyvälle tuttu. Otat pullot ja hinta kassalla onkin 3,15€. Aivan, tarjous onkin voimassa vain k-plussa kortilla. Ihmisillä on jos ja vaikka kuinka monenlaisia eri bonus kortteja lompakossaan on s-etukortit on k-plussakortit ja finnair kortit. Monet yritykset käyttävät erilaisia bonus järjestelmiä asiakkaidensa ”palkitsemiseen”. Todellisuudessa bonus korttien käyttäjien edut eivät vaikuta ruuan hintaan alentavasti. Päinvastoin, ilman bonuskortteja ruoka olisi halvempaa. Bonus käyttäjien edut nimittäin eivät alenna yhtiöiden tulosta, se johtaa siihen, että bonuskäyttäjien edut maksatetaan muissa tuotteissa. Tällöin ne jotka eivät käytä bonuskorttia kärsivät eniten. Myös bonusjärjestelmien ylläpito on erittäin kallista ja sen kustannukset näkyvät myös leipien hinnoissa.

Bonusjärjestelmät aiheuttavat hallaa myös muilla tavoilla. Yritysten näkökulmasta se vaikeuttaa kilpailua ja etenkin uusien toimijoiden on vaikea päästä alalle. Laaja-alaiset bonus järjestelmät antavat suurille toimijoille lähes monopoliaseman. Kauppalehden haastattelussa Eero Lehto toteaa: ” ”Laajat ja pitkäkestoiset kanta-asiakasjärjestelmät pitävät yllä melko monopolistista rakennetta Suomen palvelutuotannossa.” Järjestelmien takia esimerkiksi asuntolainojen kilpailuttaminen on todella hankalaa. Lainat ja niiden kaikki pienet nyanssit voivat olla hankalia monille ihmisille jo itsessään mutta kun otetaan mukaan vakuutukset ja lainoista sekä sijoituksista saatavat bonus-edut menee yhtälö jo lähes mahdottomaksi.

Näistä syistä tutkijat ovatkin ehdottaneet bonusjärjestelmien vain yhden toimialan tuotteisiin kerrallaan. Se tarkoittaisi sitä että esim s-etukortilla ei enää saisi alennusta bensa asemilta vaan vain pelkästään ruoka ostoksista. Myös osuuspankin ja pohjolan välisiä bonus-järjestelmiä tulisi uudistaa.

 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/laajat-bonusjarjestelmat-myrkkya-kilpailulle—tutkijat-ehdottavat-kanta-asiakasetujen-rajaamista/LyRmEVCg

Kommentoi