Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Omien arvojen merkitys tavoitteen saavuttamisessaKirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Automaailman päästöhuijaukset, Pankkien kytkökset huumeparonien rahanpesuun tai lääkealalla tapahtuva asiakkaiden ryöstäminen. Nämä kaikki ovat todellisuutta ja edellä mainitut asiat ovat ainoastaan vuoren huippu korruptoituneessa ja kierossa bisnesmaailmassa. Katsoin kahden päivän aikana dokumentti sarjan ”Likainen Raha, Alex Gibney, 2018”. Sarja avasi silmäni sille, mikä yhteiskuntamme tilanne on tällä hetkellä. Mitä suurempi toimija ja mitä enemmän on rahaa pelissä, sitä enemmän on oikeuksia toimia. On aivan käsittämätöntä, kuinka valtavat konsernit pystyvät salaamaan julkisuudelta satojen miljoonien ja jopa miljardien huijaukset. Ja vihdoin, kun nämä vääryydet kohtaavat päivänvalon, on rangaistukset aivan minimaaliset tekoihin nähden.

 

Arvojen todellinen arvo tavoitteiden rinnalla

Jokainen ihminen asettaa itselleen tavoitteita. Jokainen tiimi asettaa itselleen tavoitteita. Jossain kohtaa mielessä kirkastuu se suurin tavoite minkä haluaa elämässään saavuttaa. Kun tavoite on suuria tunteita herättävä, arvostus sitä kohtaan on suuri, mutta saavuttamiseen pitää tehdä valtava määrä työtä, voi todeta tavoitteen olevan hyvä. Tässä kohtaa normaali ihminen saattaa sanoa, että teen kaikkeni saavuttaakseni tavoitteeni. On kuitenkin harvassa ne ihmiset, jotka ovat oikeasti valmiita menemään ihan äärimmäisyyksiin saavuttaakseen tavoitteensa.

Kun puhutaan suurista yrityksistä ja heidän tavoitteistaan, on aina automaattisesti kyse rahasta ja markkina-asemasta. Tavoitteiden asettamiseen vaikuttaa moni muukin asia; missio, visio, toimiala, markkina-alue jne.  Moni varmaan miettii, että unohdin kirjoittaa listaan yrityksen arvot. En unohtanut. Arvot ovat asia, jotka määrittävät suuresti yrityksen toimintaa tulevaisuudessa. Arvoja voi luoda monella tavalla ja jokaisella yrityksellä on jokseenkin omat persoonalliset arvot. Mutta sillä on merkitystä, luovatko yritykset arvonsa vilpittömästi ja tekevät toimintansa arvojen ympärille, vai luovat he arvonsa ainoastaan minäkuvan parantamiseksi.

Kun yritykseen luodaan arvoja, pitää niihin arvoihin itse uskoa. Arvojen pitää olla sellaisia, joihin jokainen yrityksessä, konsernissa tai vaikkapa jääkiekkojoukkueessa pystyy sitoutumaan. Ne ohjaavat yhteisön toimintatapoja. Jos yksi henkilö ei pysty sitoutumaan arvoihin, rikkoo se koko porukan uskottavuuden. Pahimmassa tapauksessa se tärvelee koko brändin. Arvoilla ja toimimisella niiden mukaan on myös iso vaikutus asiakaskuntaan, sillä arvojen merkitys bisneksessä kasvaa koko ajan.

 

Volkswagenin päästöskandaali

Volkswagenin yksi Keskeisimmistä arvoista on ympäristövastuu ja turvallisuus. He julkaisivat uuden strategian 2017, eli päästöhuijaus skandaalin jälkeen. Itselleni on suuri kynnys enää uskoa Volkswageniin ja heidän strategiaan nähtyäni dokumentin. Kun päästöhuijaus tuli ilmi, en ymmärtänyt silloin vielä huijauksen laajuutta. Nyt vasta oikeasti tajuan, mistä oli kyse. Volkswagen rikkoi keskeisimpiä arvojaan törkeästi. Puhuttiin suuresta petoksesta. Ja petoksen uhreina ei ollut ainoastaan Volkswagenin asiakkaat, osakkaat tai autojen omistajat, vaan me kaikki. Autot olivat ympäristöuhka, sillä jo pelkästään Yhdysvaltoihin myytiin puoli miljoonaa päästöhuijaus autoa. Päästöarvot (NOx) olivat jopa 700% suuremmat maantiellä, kuin laboratoriossa saadut tulokset. Volkswagen joutui oikeuteen, jonka jälkeen he lupasivat takaisin kutsua kaikki myydyt autot ja ohjelmoida uudet ohjelmistot kaikkien takaisinkutsuttujen autojen ”aivoihin”. Ohjelmiston tarkoituksen piti olla päästöarvojen pudotus lailliselle tasolle. Todellisuus oli kuitenkin toinen. He ohjelmoivat auton niin, että rattia kääntämällä moottorille haitallinen, mutta NOx arvoa pienentävä ohjelma kytkeytyi pois päältä ja vanha laiton ohjelma kytkeytyi päälle. Tavoitteen oli huijata testiryhmää. Volkswagen konserni jäi kuitenkin petosyrityksestä kiinni ja he joutuivat teoistaan vastuuseen.

 

Paine altistaa virhearvioille

Päästöhuijaus sai alkunsa tavoitteesta. Tavoitteesta olla maailman johtava autokonserni. Konsernin johto ilmoitti tavoitteista työntekijöille ja asettivat paineen heidän niskaansa. Kun pelkona on työn menettäminen, ajaa se helposti tilanteeseen, jossa haetaan ihan mitä tahansa ratkaisua, kunhan päällimmäinen ongelma saadaan ratkaistua.

Jos itse ajaudun joskus tällaiseen tilanteeseen tiimini kanssa, että tulevaisuutemme on vaakalaudalla ja valtava paine on harteilla, toivon ja uskon että löydämme ratkaisun, joka ei aiheuta haittaa kenellekkään. Joskus kuitenkin voi olla tilanne, että täysin vakaata vaihtoehtoa ei ole. Silloin pitää tarkkaan puntaroida, mikä olisi se vähiten ulkopuolista haittaa aiheuttava vaihtoehto. Kun kyseessä on raha, sadat tuhannet, miljoonat tai jopa miljardit eurot, saattaa jokaisella meistä harkintakyky pettää. Silloin punnitaan, kuka oikeasti ajattelee kokonaisuutta ja kuka itseään.

 

Miten välttyä rahan tuomilta haittavaikutuksilta

Kaikkien suurien yrityksien ja konsernien petoksissa on ollut aina keskeisesti mukana raha. Mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän on valtaa verrattuna muihin. Raha on se, mikä ohjailee lähes kaikkea ympärillämme. Raha myös sokaisee ja kätkee helposti ihmisistä sen luonteen, mitä he todella ovat. Proakatemialla on paljon eri lähtökohdista tulleita ihmisiä ja kaikille meille rahan merkitys on eri. Moni meistä sanoo tai vähintään ajattelee, että jos minusta tulisi rikas, en minä muuttuisi mitenkään. Sanat on helppo päästää suusta ulos, mutta harva meistä oikeasti pystyy ilman kokemusta analysoimaan omaa käyttäytymistä siinä kohtaa, kun rahaa alkaisi tulemaan merkittävän paljon enemmän, kuin mihin on tottunut. Pähkäilin asiaa omasta näkökulmasta eräänä iltana ennen nukkumaan menoa. Koitin miettiä, miten itse toimisin tilanteessa, jossa alkaisin tienaamaan oikeasti merkittävästi suurempia summia rahaa, kuin mihin aikaisemmin olen tottunut. kuinka varmistua siitä, ettei itsellä raha alkaisi ohjailemaan luonnetta. Ettei raha toisi minulle liiallista vallan tunnetta. Tulin siihen tulokseen, että minun täytyy pohtia tarkemmin omia arvojani. Miettiä sellaiset arvot, jotka oikeasti kuvaavat minua. Jos joskus tulee se tilanne, että alankin menestymään rahallisesti, on minulla omat arvoni selkeästi mielessä estämässä minua muuttumasta ihmisenä sellaiseksi, jota en ole.

 

Omalla toiminnalla pystymme vaikuttamaan

On paljon asioita yritysmaailmassa, joissa kokematon tekee virheitä. On myös paljon asioita, joissa kokenut näkee mahdollisuuden. Jokaisessa päätöksessä kuitenkin on helppo pitää maalaisjärki mukana. Jos hälytyskellot alkavat soida päätöstä tehtäessä, on aika pysähtyä ja miettiä, mitä on tekemässä. Tekstissäni mainittiin suuria maailmaa mullistaneita petoksia, joiden tavoitteena oli tienata miljardeja euroja rahaa. Petoksissa pyörineet rahasummat ovat niin isoja, että me emme edes pysty käsittämään sitä määrää. Myös aiheutuneet haitat ovat suurempia, kuin moni meistä kykenee ymmärtämään. Kuitenkin jokaisen päätöksen takana on ollut ihminen, joka olisi voinut tehdä jotain toisin. Meidän kaikkien on hyvä muistaa, että pienetkin asiat ovat merkityksellisiä. Pienillä päätöksillä voi olla tulevaisuudessa suuri merkitys. Siksi toivonkin, että jokainen meistä herää ajattelemaan. Miettimään omia toimintamallejamme ja arvoja, joiden avulla saavuttaa se, mitä me eniten haluamme, Tavoitteen.

Kommentit
  • Katja Limatius

    Dokumenttisarja kuulostaa mielenkiintoiselta, löytyykö se Netflixistä tai muusta vastaavasta palvelusta? Kiinnostaa kyllä itsekin katsoa tuo!
    Esseessä äärimmäisen tärkeitä aiheita ja realistisesti niitä käsiteltynä. Tosi hyvää pohdintaa arvoista ja siitä mitä kaikkea niihin liittyy, kolahti itsellekin. Raha ohjailee ja niinkuin olet hyvin pohtinutkin rahan ja vallan suhdetta, omien arojen kirkastaminen varmasti toimii vallina muuttumiselle. Raha väärissä käsissä voi olla jopa vaarallista ja on varmasti sokaissut monta yritystä ja ajanut toimimaan arvojen vastaisesti.
    Hyvin käsiteltynä asia!

    14.2.2018
Kommentoi