Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Oletko sinä rikas?Kirjoittanut: Titta Keisala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

”Mikään ei voi korvata rahaa siellä, missä sitä käytetään.” (Proctor, 2012, 25) Ensimmäinen asia mitä sanasta rikas tulee jokaiselle mieleen, on henkilö, jolla on paljon rahaa tai omaisuutta. Suomessa käytetään rahaa, joten Suomessa myös tarvitsee rahaa. Korkean elintason maissa ihmiset usein pyrkivät ja haluavat rikastua. Usein myös tavoitellaan tilaa, jossa ollaan taloudellisesti riippumattomia toisesta henkilöstä tai tahoista ja voidaan vapaasti elää elämää ilman taloudellisia huolia. Varmaankin suurin osa väestöstä pyrkii tällaiseen tilaan.

 

Rikas voi myös tarkoittaa paljon muutakin. Mielestäni rikas ihminen voi olla sellainen henkilö, joka ymmärtää omat mahdollisuutensa ja osaa toteuttaa niitä, osaa elää hetkessä, arvostaa elämää sekä kaikkea ympärillä olevaa. Yhdistän myös onnellisuuden rikkauteen. Olet syntynyt rikkaana- kirjan perusajatus on, että jokaisella on mahdollisuus rikastua. Pitää löytää mielikuva, suunnitella, olettaa ja toteuttaa. ”Mikään määrä lukemista tai ulkoaoppimista ei anna sinulle toivomaasi menestystä. Ainoastaan oikeanlaisen ajattelun ymmärtäminen ja soveltaminen merkitsee.” (Proctor, 2012, 16)

 

Erittäin tärkeänä kirjan kirjoittaja näkee sen, että pitää uskoa itseensä ja siihen mitä on tekemässä. On tärkeää miettiä valmiiksi jo menestystä. Ajatuksenvoima on tehokas. Liian paljon mietitään ja murehditaan: ”En mä kuitenkaan onnistu, liian paljon riskejä jne”. Moni varmaan tietää tavasta, mitä urheilijat käyttävät ennen kisaa. Telkkarissa näkee, kuinka korkeushyppääjä käy läpi seuraavaa suoritusta vielä sekunteja ennen hyppyä. Urheilijat miettivät mielessänsä suorituksensa alusta loppuun jokaista yksityiskohtaa myöten. He saavat mielensä ja kehonsa valmiiksi näin suoritusta varten sekä uskovat onnistuneeseen suoritukseen. Olisi huvittavaa, jos urheilijat pohtisivat ennen kisoja, kuinka he epäonnistuisivat tai saattavat epäonnistua. Tällä asenteella tuskin voitetaan mitään.

 

”Uneksin maalaukseni, ja sitten maalaan unelmani.” – Vincent Van Gogh

On tärkeää ymmärtää, kuinka suuri vaikutus omalla ajattelulla on suoritukseen. Pelkällä ajatuksen voimalla ja mielikuvien muodostamisella voi vaikuttaa radikaalisti suorituksen lisäksi omaan elämään. Ajatukset eivät ikinä katoa mihinkään. Ne voivat vaihdella laidasta laitaan, mutta on oma valinta kuitenkin antaako ajatusten heikentää vai vahvistaa itseä. Monet menestyneet ihmiset harjoittavat ajatuksien hallintaa, ovat optimistisia, eivätkä anna tilaa negatiivisille ajatuksille. Lisäksi asioiden pelkkä haluaminen ei riitä vaan pitää myös odottaa ja olettaa, että saavuttaa tavoitteen toiminnalla.

 

Mietin, kuinka ihmisen luonne vaikuttaa menestykseen. Kuinka todennäköistä on, että miljonääri on pessimisti? ” Optimism is defined as the belief that good things will happen to you and that negative events are temporary setbacks to be overcome.” – Mayo Clinic. Luonnollisesti optimisti näkee haasteet vain väliaikaisina ja pessimisti näkee haasteet pysyvinä. Mitä todennäköisemmin optimisti ei myöskään luovuta yhtä helpolla. Lisäksi optimistit ovat yleensä iloisempia, terveempiä sekä viehättävämpiä ihmisiä ja heidän kanssa on mukava viettää aikaa. Tutkintoani ajatellen, optimismi on suuri työkalu yrittäjille ja yritteliäille ihmisille.  (Anderson, 2013)

 

Pessimististä puheenollen. Oli surullista lukea, kuinka suurin osa ihmisistä elää suurimman osan elämästään murehtien menneitä ja pohtien vääryyttä mitä on kokenut. Tätä varmasti tapahtuu yllättävän paljon. Uskon, että tämä ”tapa” on kuitenkin jokseenkin kulttuurisidonnaista. On aivan turhaa vatvoa menneitä. Tärkeämpää oman elämän kannalta olisi miettiä tulevaa ja mitä haluaa elämältä sekä mitä sen eteen voi mahdollisesti tehdä. Menneitä ei voi kuitenkaan kukaan muuttaa. Edellä mainitut asiat, päättämättömyyden lisäksi, estävät ja pidättelevät ihmisiä saavuttamasta suuria asioita elämässä. Tämä pätee luonnollisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Koulu ja työelämää ajatellen toivon, että virheistä tai kömmähdyksistä huolimatta, pystyisin aina ottamaan uusia riskejä unelmieni päämäärä mielessä.

 

Olet syntynyt rikkaana- kirjassa on melko paljon uskoon ja uskontoon liittyviä asioita. En välttämättä suosittele kirjaa henkilölle, joka ei ole millään tavalla uskovainen, koska silloin kirja voi olla turhauttavaa luettavaa. Itse koin kuitenkin kirjan sanoman erittäin tärkeänä ja se muutenkin sisälsi todella hienosti koottuja ajatuksia mahdollisuuksista sekä niiden saavuttamisesta. Kirjassa kehotetaan menemään, ajattelemaan, unelmoimaan, toimimaan kohti unelmia sen sijaan, että miettisi miksi jotakin ei voisi tehdä.

”Usko on kykyä nähdä näkymättömiä ja uskoa uskomattomiin, ja sen ansiosta uskovat voivat saavuttaa sen, mitä enemmistö pitää mahdottomana.” – Clarence Smithson

 

Anderson, A. Success Follows The Incurable Optimist. 2013. Forbes. Julkaistu 5.8.2013. Luettu  17.1.2018.

https://www.forbes.com/sites/amyanderson/2013/08/05/success-follows-the-incurable-optimist/#5463e8857a04

Kommentoi