Tampere
22 May, Wednesday
14° C

Proakatemian esseepankki

Ole paras!Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jokainenhan meistä tietää, miten tavoitteisiin päästään. Jos mikrofoni tungettaisiin naaman eteen ja haastattelija kysyisi että kuuleppas Maija, kerroppa mitkä sinun mielestäsi ovat oikeat askeleet menestykseen, me kaikki saisimme puserrettua ulos ihan oikeita asioita. Tärkeää on tehdä hyvä suunnitelma, keskittyä positiivisiin asioihin, lopettää löysäily ja uskoa itseensä.

Kaikki nämä asiat kerrotaan Paras-kirjassa. Kirjoittaja on mentaalivalmentaja, joka on hienon kuuloinen titteli ja tuima katse kirjan kannessakin on sen verran vakuuttava, että se saa meidän varmasti uskomana kirjan sanaan. Miksi ihmeessä emme sitten pääse päämääräämme ilman tällaisia opuksia, vaikka perjaatetasolla tiedämme kyllä mitä menestys vaatii?

Niin ihaniksi kuin tunteet elämämme tekevätkin, ne ovat suurin este menestymisen tiellä. Ovatko kirjan kannen tapaiset kovat jätkät siis tunteettomia koneita, jotka pystyvät parempaan kuin me tavalliset kuolevaiset? Syntyvätkö toiset vain voittajiksi ja toiset hikikomoreiksi?

Kaikki lähtee tunteiden säätelystä ja siitä, kuinka tiedostamme sen, että tavoitteisiin pääseminen ei ole helppoa. Jokainen urheilija joutuu kestämään kipua ja jokainen opiskelija tylsää työtä. Kaikki me haluamme nukkua pidempään kellon soidessa, eikä ole olemassa mitään synnynnäistä taikageeniä, joka tekisi tunteiden tappamisesta helpompaa.

Itse koen tämän lohdullisena. Huippusuorittajat eivät ole parempia ihmisiä, he ovat vain oivaltaneet monet elämän perusjutut ennen minua. He tietävät, että aamu on päivän tehokkainta työskentelyaikaa, joten he menevät ajoissa nukkumaan ja nousevat kellon soidessa. He tietävät, että heidän kilpailijansakaan eivät jää nukkumaan. He tietävät, että päätös ja toimiminen voittaa ainaa vatvomisen.

Itse en ole oikein koskaan oppinut tekemään töitä. Olen rallatellut läpi peruskoulun ja suurimman osan lukiosta, sillä kaikki oli helppoa ja kivaa. En oppinut tekemään läksyjä tai kotitöitä. En ollut kovin pitkiä pätkiä töissä, enkä sielläkään oppinut painamaan kovaa työtä pelkällä tahdonvoimalla. Minunlaiselleni ihmiselle Paras-kirja on parasta motivointia jota voin saada.

Minun ei tarvitse syyttää itseäni siitä, kuinka olen huono ihminen. Aina voi nousta paremmaksi. Unelmien ja tavoitteiden saavuttamisessa on aivan yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että muotoilee tavoitteet oikein ja tietää kasan yksinkertaisia itsensä johtamisen kikkoja, jolla estää raiteilta poislipsumisen.

Kaikille sängystä nouseminen on yhtä vaikeaa. On vain tehtävä päätös päivän aikataulusta, ja päätettävä heräämisaika sen mukaan. Myönteinen ajattelu, hymyileminen ja tuleviin hauskoihin toimiin keskittyminen auttaa.

Tapojen voimaa ei voi liikaa korostaa tavoitteiden saavuttamisessakaan. Me ihmiset olemme tapajemme vietävissä, sillä pyrimme säästämään energiaa kaikessa mitä teemme. Kun jostakin tulee tapa, teemme sen ihan ajattelematta, eikä se enää tunnu epämukavalta. Siksi hyvät tapavat ovat tärkeä elementti tavoitteiden saavuttamisessa. Oikea ruokavalio, liikuntatottumukset ja itsensä kehuminen ovat kaikki vain asioita, joita täytyy toista tusinan verran kertoja, ennenkuin niistä tulee tapoja. Urheilija tuskin edes ajattelee jokapäiväisiä treenejään, sillä ne ovat hänelle niin luonnollinen osa arkea, että niiden väliinjättäminen tuntuisi oudolta.

Epäonnistumisista pääsee yli keskittymällä tavoitteeseen. Älä jauha negatiivisia ajatuksia ja kysymyksiä päässäsi. “Miksi aina epäonnistuin” ja “miksi muut ovat parempia” ohjaavat aivojasi keksimään lisää syitä miksi olet surkea. Kysy sen sijaan itseltäsi “miten teen tämän huomenna paremmin” ja “miksi tämä on hauskaa”, niin aivosi keskittyvät positiivisiin puoliin. Ja se on ihan tutkittu juttu että positiivisuus parantaa suorituskykyä ja ennen kaikkea tekee matkasta huomattavasti mukavampaa.

Tavoitteiden asettaminen on ollut itselleni aina hieman vaikeaa. En ole asettanut selviä rajoja, ja olen vain olettanut että asiat hoituvat omaan tahtiinsa. Kirjan mukaan nimenomaan tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel päämäärään pääsemiseen. Kun tavoite on asetettu, kaikki siihen johtavat askeleet tulevat kuin itsestään.

Tavoitteiden luomistavoista ja seuraamisesta on varmasti kirjoitettu kokonaisia kirjoja. Isojen tavoitteiden jakaminen pienempiin osiin on erinomainen tapa saada mahdottomilta tuntuvat haaveet pureskeltua suuhunmentävinä paloina. Aina kun saamme tavoitteen tehdyksi, voimme olla ylpeitä itsestämme ja sanoa, että olemme yhden konkreettisen askeleen lähempänä maalia. On tärkeää luoda tavoitteita ihan päivätasolla. Kun heräät, mieti sen päivän asialista. Laadi lista sellaiseksi, että voit joka ilta mennä nukkumaan niin, että olet tyytyväinen itseesi ja ylpeä omasta sorituksestasi.

Elämän tarkoitus on olla onnellinen, ja kirja sai vakuutettua minut siitä, että tekeminen ja suorittaminen saavat aikaan onnea. Olen aina ollut maailmankuvaltani hieman löysäilevä ja taiteellinen, ehkäpä hedonistinenkin, ja olin ajatellut, että täysi kalenteri ja lapsesta saakka alkava harjoittelu eivät saa aikaan onnea. Olen kuitenkin saanut omassa elämässäni huomata, että nimenomaan silloin kun teen asioita, hymyilen leveiten mennessäni nukkumaan. Kenties jollekulle hedonismi ja työn hedelmöt tuovat onnea, mutta itselleni nimenomaan se tekeminen ja omien tavoitteiden saavuttaminen on suurimman tyytyväisyyden lähde.

Itse huomasin että kalenteri on erinomainen työkalu itselleni. On helppo hairahtua laiskuuden polulle, jos omia tavoitteitaan ei kirjoita ylös. Jos taas joka viikon kohdalla kalenterissani on to-do -lista, josta saan ruksittaa tehtyjä töitä viikon aikana, olen huomattavasti tehokkaampi ja myös onnellisempi viikon jälkeen.

Kuten kaikkea, myös tavoitteiden asettamista voi harjoitella. Harjoittelu on lohdullisesti avainsana kaikkeen menestykseen. Jos joku on jossain sinua parempi, hän on vain harjoitellut sitä enemmän. Halusit sitten johtajaksi, taiteilijaksi tai tanssijaksi, harjoittelu on kaiken ytimessä.

Seuraavaksi tärkein on periksiantamattomuus. Tiivistä timantinkirkkaaksi mieleesi se, miksi teet asioita. Mikä on tavoitteesi. Usko itseesi, sillä mikään ei ole mahdotonta. Etsi aktiivisesti tietoa keinoista, jolla tavoitteisiin päästään. Kysy apua muilta, jotta he voivat nostaa sinua ylös huonoina hetkinäsi.

Älä jää sivustaseuraajaksi omassa elämässäsi. Saat vain tämän yhden mahdollisuuden. Sinä kestät kaiken tavoitteesi vaatiman kivun, vaikka et sitä aluksi uskoisikaan.

Kommentoi