Tampere
21 May, Tuesday
3° C

Proakatemian esseepankki

Nukkukaa, p***keleKirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Nukutko tarpeeksi? Riittävän yöunen puute on modernin yhteiskunnan merkittävimpiä terveysriskejä (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 107, 2015, Voittamisen Anatomia). Törmäsin yöunen määrän ajatteluun toivuttuani uupumuksesta syksyllä 2018. Kuinka sitten nukuin? Keväällä 2018 nukuin 4-9 h täysin epäsäännöllisesti. Määrän vaihtelevuuden lisäksi vaihtelevuutta oli suuresti myös siinä milloin menin nukkumaan ja milloin heräsin. Toivuttuani, olin kiinnostunut tietämään, miten voisin paremmin. Yksi osa-alueista olisi unenlaadun parantaminen. Löysin käsiini Aki Hintsasta kertovan kirjan Voittamisen anatomia. Yksi kappaleista kirjassa käsittelee unta.

 

Mitä univaje aiheuttaa?

Mitä sitten univaje aiheuttaa? Unenpuute aiheuttaa muun muassa väsymystä, tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikkenemistä sekä loukkaantumis- ja onnettomuusriskin kasvamista (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 108, 2015, Voittamisen Anatomia). Tämä on helppo havaita. Vähäisten yöunien jälkeen herääminen on vaikeampaa, on kärttyinen ja väsymys illalla koittaa aikaisemmin. Eräässä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin kesäaikaan siirtymisen nostavan liikenneonnettomuuden riskiä 17 prosentilla seuraavana aamuna (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 108, 2015, Voittamisen Anatomia). Asialla ei siis mielestäni tule leikkiä.

 

Kuinka paljon tulisi nukkua?

Miten sitten tulisi nukkua? Ihmisen tulisi nukkua noin kahdeksan tuntia yössä (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 107, 2015, Voittamisen Anatomia). Tätähän kuulee joka tuutista. Tuntuisi, että se olisi tähän mennessä mennyt kaaliin. Mutta ei ole. No, onneksi ei ole liian myöhäistä vaihtaa. Olen asettanut kalenteriin nukkumiselle kahdeksan ja puolen tunnin aukon. Puoli tuntia siitä on aikaa nukahtamiselle ja iltatoimille. Tätä voi tiimityössä myös peräänkuuluttaa kaverilleen. Yksi hyvä keino tiimissä on jakaa ihmiset pareihin. Näin jokaisella on henkilökohtainen hyvinvoinnin tarkkailija vierellä.

 

Miten nukkua?

Unen määrän lisäksi tulisi kiinnittää huomiota siihen mihin aikaan menee nukkumaan. Nukkumaanmenon vaihteluvälin tulisi olla enintään puoli tuntia (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 117, 2015, Voittamisen Anatomia). Tämä koskee myös vapaapäiviä. Suurempi vaihteluväli nukkumaanmenoajassa johtaa matkustamisesta johtuvan aikaeron kaltaisiin oireisiin kuten uupumus, heikentynyt keskittymiskyky, univaikeudet ja nestehukka (O. Saari, kuten A. Hintsa sanoi, 120, 2015, Voittamisen Anatomia).

Kommentoi