Tampere
24 May, Friday
14° C

Proakatemian esseepankki

Neljä kotimaista vaatevalmistaja



Kirjoittanut: Tommi Riikonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Neljä laadukasta kotimaista vaatevalmistajaa

Vastuullisen vaatteen määritteleminen on vaikeaa. Lupaukset eettisyydestä tai vastuullisuudesta ovat niin puhkikulutettuja, etteivät ne enää herätä kuluttajassa kovinkaan suurta luottamusta. Kaukomaissa tuotettujen vaatteiden alkuperän selvittäminen voi olla haastavaa, sillä toimitusketjut kulkevat niin monien välikäsien kautta. Lakeja ja säädöksiä myös kierrellään, eikä aina tarvittavia tietoja ole edes saatavilla. Jos vaatteita valmistava yritys jättää tuotteen alkuperätiedot kirjaamatta tuotteeseen tai verkkosivuille, teko on yleensä harkittu. Made in China/Bangladesh ei nimittäin kuluttajien keskuudessa herätä suurinta luottamusta.

Toisin on Made in Finland -kirjauksen kohdalla. Suomalaisilla kuluttajilla on edelleen vahva usko kotimaisen työn arvoon ja vastuullisuuteen. Suomen ja Euroopan Unionin lainsäädännöt eivät anna sijaa lapsityövoimalle tai vaarallisten kemikaalien vapaalle käytölle. Suomen lainsäädäntö ja työehtosopimuksen myös määrittävät työlle arvon minimipalkan muodossa. Näiden muuttujien summana viiden euron t-paidan valmistus on Suomessa mahdotonta. Siksi kotimaisen vaateteollisuuden on täytynyt suunnata katse määrän sijasta laatuun.

Vaikka viime vuosisadan lopulla suuri osa suomalaisista vaatevalmistajista siirsi tuotannon kaukomaihin, maassamme on varsin kattavaa vaatteiden lopputuotantoa vielä tänä päivänä. Suuri osa teollisuudesta suuntautuu erikoistuotteisiin, kuten ammattitekstiileihin ja urheiluvaatteisiin. Kuluttajille suunnattuja vaatevalmistajia on kuitenkin runsaasti. Osa valmistajista tuottaa osan tuotteistaan ulkomailla, joten tähän artikkeliin olen valinnut ne, joiden arvona on nimenomaan suomalainen työ ja sen maksimointi. Esimerkiksi puuvilla ei Suomessa kasva, mutta sen voi Kiinan sijaan tilata myös suomalaiselta neulosvalmistajalta eurooppalaisesta puuvillasta tehtynä. Lopputuote on kaikilla listan valmistajilla ommeltu/kudottu Suomen maaperällä. Kaikki listalle päässeet valmistajat ovat myös testattu käytössä kirjoittajan toimesta.

  1. Kaius-vaate, Tampere (t-paidat)

Heti ensimmäisenä vedetään kotiinpäin. Oma brändimme Kaius valmistaa tuotteen niin pitkälle suomalaisella työllä, kuin mahdollista. Tampereella Kaiuksen porukan suunnitteleman t-paidan laadukkaan puuvillaneuloksen valmistaa Orneule Orivedellä, langat ja tuotelaput Finnlabels Kauhavalla ja lopputuotteen viimeistelee ompelijamme Aulikki Valkeakoskella. Kaiuksen missio on valmistaa Suomessa laadukkaita vaatteita, jotka kestävät niin aikaa, kuin käyttöä. Ensimmäinen paitamallisto on unisex ja klassiset musta, sekä valkoinen t-paita soveltuvat monenlaiselle käyttäjälle. Paita menee niin puvuntakin, kuin työhaalareidenkin kanssa. Keväällä 2024 Kaiukselta on tulossa uusia tuotteita ja jälleenmyynti alkaa toukokuussa Happy Secondissa Jyväskylässä. (www.kaiusvaate.fi)

  1. Nousu, Nokia (verryttelyasut, t-paidat, collegeasut)

Nousu on 2016 perustettu pirkanmaalainen yritys, joka sai alkunsa perustaja Turkka Koiviston etsiessä 70-luvun retroverkkareita. Etsintöjen tuottaessa vesiperän, päätti Turkka itse valmistaa ne. Ongelmana oli vain 5000 euron ensimmäinen neulostilaus. Apuun riensivät Turkan vanhat työkaverit palolaitokselta, jotka ostivat ensimmäisen erän takkeja. Tästä sai alkunsa Nousun verkkarit, jotka ovat yrityksen myydyin tuote tänä päivänä. Nousun suurinta asiakasryhmää ovat miehet, joille Nousu valmistaa omassa ompelimossaan verkkapukujen lisäksi myös t-paitoja ja collegeasuja. Nousulle kotimaisuus on niin tärkeä arvo, etteivät he lähde laajentamaan esimerkiksi suoriin housuihin, sillä niiden materiaali tulisi Suomen rajojen ulkopuolelta. Nousun verkkareiden materiaali on neulottu Orneuleella 70-luvun reseptillä ja on varmasti kestävin, sekä mukavin, mitä itse olen pitänyt päällä. (www.nousut.fi)

  1. Sukkamestarit, Ylöjärvi (sukat)

Sukkamestarit on valmistanut Ylöjärvellä Tampereen kupeessa sukkia jo vuodesta 1995. Sukkamestareiden valikoimiin kuuluvat niin perinteiset puuvilla-, kuin tekniset urheilusukatkin. Upphillsport on Sukkamestareiden toinen brändi, jolla markkinoidaan ulkomaille urheilusukkia. Lisäksi Sukkamestarit valmistavat Toezz-brändillä viiltosuojia jääkiekkoon. Myös merinovillaiset sukat kuuluvat valikoimiin ja niitä valmistetaan myös Suomen Puolustusvoimien käyttöön. SA M05 -sukat ovatkin myös itsellä päivittäisessä käytössä. (www.sukkamestarit.com)

  1. Alldag, Naantali (alusvaatteet)

Uusin tuttavuus itselleni on Naantalista ponnistava Alldag. Yrittäjä Riikka Palmusen perheen omasta tarpeista lähtenyt yritys luottaa myös täysin suomalaiseen työhön. Orneuleen neuloksesta ja Inka-kuminauhoista valmistuu niin naisille, kuin miehillekin sopivia alusvaatteita. Materiaaleina bambuneulos ja biohajoava polyamidi. (www.alldag.fi)

Nämä neljä valmistajaa ovat loistavia esimerkkejä laadukkaasta suomalaisesta vaateteollisuudesta. Jokaisella valmistajalla on toimiva verkkokauppa, josta tuotteita saa hankittua helpoiten Kivijalkaliikkeiden korkeat kustannukset, ja jälleenmyyjien vaatimat provisiot haastavat valmistajia keskittämään liiketoimintaa digitaalisille alustoille. Tarkoin valituissa tapahtumissa ja messuilla on kuitenkin mahdollista päästä näkemään tuotteita ennen ostopäätöstä. Näistä esimerkkeinä muun muassa Suomikki-yhteisön (www.suomikki.fi) tapahtumat ja Tampereen Designtori (seuraava tapahtuma jo sunnuntaina 5.5.2024). Suomalainen työ tuottaa monipuolisesti hyvää yhteiskunnallemme ja siksi se on vaalimisen arvoista!

Kommentoi