Tampere
20 May, Monday
13° C

Proakatemian esseepankki

Namibian Final Camp – KajoKirjoittanut: Jesse Niemi - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita
Useita
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Projektitoimisto Kajon Final Camp projekti tapahtuu Namibiassa, Afrikassa. Reissuun lähdetään 3.12.2019 ja se kestää suurimmalla osalla matkaa tekevistä 18.12. saakka. Final Campille lähtee yhteensä 14 osallistujaa. 13 on Kajon tiimin jäseniä ja neljästoista osallistuja on tiimivalmentajamme Timo. Matka alkaa klo 14 Helsinki-Vantaan lentokentältä ja päättyy Windhoekiin, Namibian pääkaupunkiin seuraavana päivänä kello seitsemän maissa aamulla.

 

Final Camp – on Proakatemian tiimiyritysten viimeinen yhteinen projekti, joka suoritetaan aina Suomen rajojen ulkopuolella. Kriteerit reissuun lähdölle ja opintopisteiden kirjaamiselle ovat, että tiimi etsii toimeksiantajan, joka on halukas maksamaan tiimille rahaa ulkomailla tapahtuvasta projektista. Matka toteutetaan aivan opintojen lopussa, yleensä marraskuun tai joulukuun aikana. Kajon kohdalla tie toimeksiantajan varmistamiseen oli pitkä ja kivinen. Ehdokkaita toimeksiantajien suhteen oli matkan varrella monia. Yksi toimeksiantajien ehdokas oli pitkän aikaa sovittuna ja varmistettuna, kunnes se yllättäen peruikin puolet toimeksiannon sisällöstä, koska oli antanutkin tehtävän jollekin toiselle yritykselle. Tuohon aikaan alkusyksystä, kun potentiaalinen toimeksiantaja peruuttikin yhteistyön yllättäen, oli Final Campin suhteen Kajossa valloillaan jo hieman paniikin omainen tila. Kaikki kuitenkin halusivat lähteä Afrikkaan tekemään projektia, mutta toimeksiantaja vetäytyikin yllättäen pois projektista. Lopulta projektitiimi teki kuitenkin valtavan työn ja kontaktoi uusia yrityksiä, joilla on yhteyksiä Namibiaan. Lopulta kontaktoitujen yritysten joukosta löydettiin lopullinen toimeksiantaja. Nyt, kun matka on jo melkein aluillaan, ovat kaikki Kajon jäsenet toimeksiantoon erittäin tyytyväisi ja valmiita lähtemään viimeistä yhteistä toimeksiantoa kohti.

 

Kajo löysi toimeksiantajakseen Explore Namibia nimisen yrityksen, jolle teetettiin jo ennen varsinaista matkaan lähtöä Suomessa markkinatutkimus. Markkinatutkimus tutki suomalaisten matkustusintoa ja mielenkiintoa Afrikkaa ja erityisesti Namibiaa kohtaan, sekä syitä mielenkiinnon tai sen puutteen taustalla. Itse kohdemaassa, eli Namibiassa Kajolle on järjestetty kymmenen päivän ja yhdeksän yön mittainen safariajelu. Safarin aikana käydään Oanobissa, Sesriemissa, Swakopmundissa, Erindi Game Reservessa, sekä Waterbergin kansallispuistossa. Kaikista kohteista kuvataan kuvia ja videoita, sekä tehdään päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Päivityksillä pyritään nostamaan Explore Namibian sosiaalisen median kanavien näkyvyyttä.  Noin puolet koko safarimatkan kustannuksista kuitataan markkinatutkimuksella ja sisällöntuotannolla, mikä on rahallisesti erittäin merkittävä summa.

 

Matka itsessään käy melkein lomasta, sillä suurin työ, eli markkinatutkimus on jo valmiina ja palautettuna toimeksiantajalle. Sisällön tuottamiseen toimeksiantajalta ei ole tullut tarkkoja ohjeita. Myös tähän toimeksiannon osaan tulee kuitenkin suhtautua vakavasti ja tehdä se huolella. Olen itse vastuuhenkilönä sosiaalisen median näkyvyyden osuudesta toimeksiannossa. Vaikka somen päivittäminen ja kuvien ottaminen otetaankin vakavasti, tulen painottamaan tiimille myös sitä, että kaikkien on saatava nauttia reissusta myös ilman puhelinta ja kameraa. Kaikkein parhaan materiaalin saa kuvattua, kun puhelinta ei tarvitse ottaa käteen väkisin.

Afrikka on kohdemaana sellainen, että varovaisuudelle on tarvetta. Matkan aikana mitä tahansa saattaa tapahtua. Erilaiset vatsataudit, purevat ja pistävät eläimet, sekä liikenteen vaarat tulevat ensimmäisenä mieleeni. Safarin ajaksi vuokraamme paikalliselta autonvuokrausfirmalta neljä Toyota Hiluxia, joista yhtä minä ajan safarin ajan. Vaikka ajokilometrejä onkin taksinkuljettajan työn myötä takana paljon, on Suomessa ajaminen hyvin eri asia, kuin Afrikassa ajaminen. Lukemani mukaan liikenne Namibiassa on holtitonta ja esimerkiksi humalassa ajaminen yleistä. Tämä kuulostaa kieltämättä pelottavalta. Mitä taas eläimiin ja tauteihin tulee, on kumpienkin kohtaaminen matkan aikana mahdollista. Olemme menossa safarin aikana mm. kansallispuistoon ja patikoimaan, jolloin villieläimien näkeminen on mahdollista ja tietenkin toivottavaa. Eläimiä ja niiden lakeja täytyy koko matkan ajan kunnioittaa.

 

Käymme retken aikana Waterbergin kansallispuiston alueella, joka on samalla myös malaria-aluetta. Kaikki retkelle lähtevät ovat ottaneet reseptinä malarian estolääkityksen, mutta hyttysiä on silti syytä varoa. Myös muiden tautien ja myrkytystilojen saaminen reissussa ei ole poissuljettua. Jotta kaikki menisi hyvin, on matkan aikana katsottava tarkkaan, mitä suuhunsa laittaa ja mihin jalallaan astuu. Pilaantuneen ruuan syöminen Afrikassa voi johtaa vakaviin seurauksiin.

 

Koska matkaan lähdetään 14 henkilön voimin, on järjestäytymisessä varmasti aina omat haasteensa. Matkaa on taitettava yhdessä. Jonkin odottamattoman tilanteen sattuessa eteen, on tiimin kaikki aivonystyrät ja voimavarat oltava käytettävissä. Vieraassa maassa kun ei koskaan voi tietää mitä tapahtuu. Lopulta uskon kuitenkin, että tiimimme selviää yhdessä tilanteesta, kuin tilanteesta. Haasteita Kajon eteen on heitetty kyllä kotimaassakin. Proakatemian huipentuminen Final Camp on aivan nurkan takana, eikä tiimimme malta odottaa, että seikkailu alkaa.

 

 

 

Kommentoi