Tampere
24 May, Friday
24° C

Proakatemian esseepankki

Muutosketteryys on tärkeä osa yritystäKirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Muutosketteryys on tärkeä osa yritystä

 

 

Meillä Proakatemialla törmää vähän väliä sanaan ”muutosketteryys”. Se on kiva sana ja sitä on kiva heitellä aina kun suunnitelmat muuttuvat. Sitä käyttämällä saa itsensä ja myös muut toimimaan muutosketterämmin. Kun saa itsensä vain näkemään miten asiat voi tehdä toisin, eikä jää pyörimään siihen, että suunnitelmat eivät menneetkään suunnitellusti, on helpompi siirtyä eteenpäin ja toimia tehokkaammin. Mutta silti toiset ihmiset toimivat luonnostaan jo muutos ketterämmin taas, kun toisille se on tosi raskasta vaihtaa suunnitelmaa lennosta. Täähän olis tosi kiva homma tietää tulevaisuudessa tiimiläisiä valitessa tai työntekijöitä palkatessa: Kuka on muutosketterä?

 

Robert Cerone kirjotti eilen (20.12.2019) Forbesiin juttua AQ:sta. Eli Adaptability Quotientista. Ihmisen muutosketteryysosamäärästä. Jokaisen ihmisen älykkyysosamäärää ja tunneälyä voidaan mitata, mutta niin voidaan myös muutosketteryyttä. Yksinkertaisuudessaan siis muutosketterät ihmiset voivat muuttaa lennosta suunnitelmia, jokin muu ulkoinen tekijä muuttuu niin, että vanha suunnitelma ei olekaan enää toimiva. Tää on super kiva taito nykymaailmassa, kun asioilla on tapana muuttua tosi nopeesti. Työpaikoilla kanssa ne pärjää varmasti paremmin, ketkä voivat sopeutua nopeasti uusiin systeemeihin.

 

Cerone kertookin, että työntekijää palkatessa voit saada tietoosi työnhakijan muutosketteryyden kysymällä oikeita kysymyksiä. Esimerkkinnä kysymys jostain aiemmasta tapahtumasta tai vaikkapa riidasta jonkun kanssa. Jos henkilöllä on positiivinen suhtautuminen asiaan, on hän todennäköisesti muutosketterä ihminen. Hän määrittelee muutenkin muutosketterät ihmiset seuraavasti:

 

-Muutosketterät ihmiset pitävät mielen auki. He näkevät maailman tuorein silmin ja ovat avoimia uusille mahdollisuuksille.

 

-Muutosketterä ihmiset voivat nähdä asiat toisen näkökulmasta.

 

-Muutosketterät ihmiset voivat olla epämukavuusalueella halutessaan.

 

Muutos ketterän ihmisen siis tunnistaa nopeesti siitä, kuinka kiinnostunut hän on uusista asioista ja tahtooko hän ottaa selvää ympärillä olevasta maailmasta. Mä koen, että ite oon jossain määrin muutosketterä. Ainakin Ceronen listaamista kohdista kaks osuu hyvin, mutta mulla on vielä epämukavuusalueelle menemisessä harjottelua. Teen sitä jonkin verran, mutta ehkä oma-aloitteisuus sinne hakemiseen puuttuu. Koen kanssa olevani semi uteliasta tyyppiä! Mua kiinnostaa kaikki mitä mun ympärillä tapahtuu ja otan nopeesti selvää, jos uusia asioita tulee vastaan.

 

Ja tosiaan samassa artikkelissä kerrottiin myös, että ihmiset voivat kehittää omaa muutosketteryyttään! Eli jos susta tuntuu, ettet oo kauheen muutosketterä, niin voit mahdollisesti tulevaisuudessa olla! Cerone tosin painottaa itse johtajan esimerkkiä muuttosketteryyden kehittämisesssä. Jos oot johtajana muutosketterä ja näytät oikeita piirteitä, kuten avointa mieltä, niin pian sun alaisetkin ottaa mallia susta. Toki yrityksenä pitäisi osata puskea ihmisiä ottamaan enemmän riskejä ja toteuttaa heidän omia ideoitaan, niin sitä kautta henkilöstö kehittyy ja yrityksestä tulee sen myötä muutos ketterämpi. Miten sä toimit tilanteissa, missä suunnitelmat menee pieleen ja pitäisi keksiä uusi tapa toimia?

 

 

 

Lähtee:

 

Cerone, R. How (And Why) to Boost your Adaptability quotient, Forbes, Artikkeli, 2019,

https://www.forbes.com/sites/robertcerone/2019/12/20/how-and-why-to-boost-your-adaptability-quotient/#35f35dc86918

 

Leong, L. Adapttability quotient, BBC, Artikkeli, 2019.

https://www.bbc.com/worklife/article/20190718-adaptability-quotient

Kommentoi