Tampere
24 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Muutoksen tuuletKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Spencer Johnsonin Kuka vei juustoni? on kaikkien aikojen suosituimpia teoksia Yhdysvalloissa. Se on toiminut apuvälineenä eritoten liike-elämässä, mutta myös muissa tilanteissa, joissa tarvitaan uutta rohkeutta muutoksen keskelle.

 

Näin opiskeluiden ollessa loppusuoralla mietityttää tulevaisuus itse kutakin. Suurin tavoite meillä jokaisella viimeisen vuosikurssin opiskelijalla on valmistuminen, josta seuraa suuri muutos – työelämään siirtyminen. Muutoksia voi myös olla muitakin, kuten paikkakunnan vaihdos, perheenperustaminen tms., jolle opiskeluiden päättyminen mahdollistaa otollisen ajankohdan. Todettakoon siis, että elämä on alati yhtä muutosta niin hyvässä kuin pahassakin, koska muutoksethan eivät aina mene suunnitelmiemme mukaan. Yksi tapa valmistautua muutokseen on kehittää omaa asennettamme.

 

Juustoa käytetään kirjassa vertauskuvana sille, mitä elämässä haluamme. Oli kyse sitten rahasta, kodista, puolisosta, terveydestä, hyvinvoinnista, harrastuksesta… Kaikki tavoittelemme ikään kuin hiiren lailla omaa herkullista juustoamme, koska juusto tekee onnelliseksi. Olemme kuitenkin törmänneet siihen, että välillä juustoa saa etsiä kivien ja kantojen alta, ja joskus kestää hyvin kauan ennen kuin se löytyy. Ja jos sen löytää, niin se voi myös kadota silmän räpäyksessä kuin tuhka tuuleen. Tilanteisiin voi aina tulla muutos ja usein se tapahtuu vielä täytenä yllätyksenä.

 

 

Esimerkki muutoksesta

 

Kun juustoa on tarjolla joka hetki, tuntuu elämä mukavalta. Tosin se voi tuntua niin mukavalta, että ei huomaa kiinnittää huomiota siihen mitä muualla tapahtuu. Tässä pieni esimerkki. Kuvittele, että olet työskennellyt jo vuosia vakituisessa työsuhteessa, sinulle mielekkäässä työssä. Sellaisessa, jossa päivät soljuvat mukavasti ja rahaa tulee sopivasti. Kuluneen vuoden sisällä olet silti huomannut asiakaskadon ja tämän myötä myös työtehtävien tasaisen vähenemisen. Suljet kuitenkin silmäsi tältä kaikelta, koska tässä hetkessä kaikki on hyvin. Haluat pitää nykyisen työsi, jossa olet ajatellut olevasi eläkepäiviin saakka. Kyllähän kaikki säilyy ennallaan, vai säilyykö?

 

Eräänä päivänä esimiehesi ilmoittaa, että yrityksenne varat olevat vähissä ja he joutuvat irtisanomaan puolet työntekijöistä. Sinä olet irtisanottujen listalla. Tämä tulee sinulle täytenä yllätyksenä ja et voi ymmärtää asiaa todeksi, vaikka olet ollut tietoinen liiketoimintanne vaikeuksista. Vaikka työn loppuminen oli ennustettavaa, olet yllättynyt. Tunnet, että kaikki työt olisi viety kokonaan kerralla. Et suostu uskomaan tapahtunutta ja seuraa shokki.

 

Juuri näin. Mitä tärkeämpää juusto on, sitä enemmän siitä halutaan pitää kiinni. Ja kun muutosta ei haluta käsitellä, suljetaan se pois tietoisuudesta. Tämä ei ole järkevää eikä hyödyllistä käytöstä, vaikkakin toki ymmärrettävää, koska muutos ajaa pois turvallisuudesta. Käytöksellään sitä suojelee itseään ja uskottelee asioiden olevan vakaalla pohjalla.

 

Kun alkushokista on selvitty, jäädään usein liian pitkäksi ajaksi vatvomaan asiaa. Mielessä pyörii kysymyksiä ja ajatuksissaan yrittää löytää syyllistä: Mitä oltaisi voitu tehdä toisin? Olisinko voinut tehdä toisin? Ketä voin syyttää tapahtuneesta? Minullahan on oikeus työhöni, eikö? Asia halutaan selvittää juurta jaksain, koska kaikki tuntuu epätodelliselta. Liiallisella analysoinnilla kuitenkin pahentaa mielessään tilannetta, jolloin esiin astuu epävarmuus ja pelko tulevasta. Uuden työn etsiminen alkaa ahdistaa, lisäksi pelottaa se, että kauanko sitä työttömänä joutuu olemaan. Mietityttää myös, että mitä jos yhtä hyvää työtä ei enää löydykään? Tietenkin muutos pelottaa, mutta pelko on itseaiheutettua.

 

 

Toiminnan pariin

 

Asian vatvominen ja pään hakkaaminen seinään ei auta yhtään mitään. Viimeistään tässä kohtaa tulee ymmärtää mitä eroa on toiminnalla ja tuottavuudella. Nyt jollet muuta asennettasi, saatat tuhoutua. Uusi työpaikka harvemmin aukeaa sinulle kotona istumalla. Taltuta siis pelkosi ja tartu härkää sarvista. Toimi niin kuin toimisit, jos et olisi peloissasi. Lähde kohti tuntemattomia polkuja rohkein ja luottavaisin mielin! Jälkeenpäin saatat jopa miettiä, miksi et terästäytynyt aikaisemmin. Muutoksella on tarkoitus ja se voi aina johtaa johonkin parempaan.

 

 

 

 

Tiivistelmä:

  • Pyri varautumaan muutokseen ennalta, muista myös muut hyvät juustot!
  • Hyväksy muutos, käsittele tilanne yksinkertaisesti, älä ylianalysoi
  • Jatka matkaasi kohti seuraavaa juustoa, älä anna pelon estää
  • Ota se asenne, että muutos on hyvästä, koska se on aina uusi, kiehtova mahdollisuus!
  • Usko, että paremmat juustot odottavat löytäjäänsä!

 

Kun ylität pelkosi, tunnet itsesi vapaaksi

 

 

 

Lähteet:

Spencer Johnson – Kuka vei juustoni? Kesytä muutosvastarintasi – löydä rohkeutesi työssä ja elämässä

WSOY, Juva 2002

Kommentoi