Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Mun paikka loistaaKirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
hyvän johtamisen kriteerit
-
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

”Haluan että Hurmassa on inspiroitunut, positiivinen, mutta samaan aikaan kyseenalaistava, tehokas ja muita haastava ilmapiiri, eli kehittymisen ilmapiiri. Jokaisella on merkityksellisyyden tunne ja paikkansa porukassa. Mä haluan antaa energiaa, luoda tehokkuutta omalla esimerkillä ja aitoudella, tehdä asiat posin kautta, kannustaa konflikteihin, mutta päättää kaikki sopuun. Haluan olla kuunteleva ja ihmiskeskeinen johtaja, halua olla oma itseni.”

Näin mä sanoin hakiessani paikkaa Hurman team leaderiksi. Tein oman elämäni yhden isoimman askeleen kohti epämukavuutta ja tuntematonta matkaa itseeni. Huh, mun seikkaulut Hurman team leaderinä on nyt siis virallisesti ohi. Olo on kieltämättä tosi kummallinen ja jopa vähän tyhjä. Mulla oli aivan mielettömän ihanat viisi kuukautta ja mikä parasta, pääsin oppimaan niin itsestä kuin Hurmasta ihan mielettömästi uutta. Halusin kirjoittaa esseen tästä menneestä kaudesta ja koota ajatuksia yhteen, joten kurkistetaas siis ensin mun oppimissopimukseen, jonka kirjoitin Hurman syksyn startille joka alotettiin palmupuiden alta Barcelonasta.

 

Takaisin ajassa

”Tavoite seuraavalle puolelle vuodelle on onnistua omassa roolissa ja jättää ihmisille sellainen tunne, että jotain muutosta tapahtui. Haluan että vuoden lopussa jengillä on olo, että heitä on tuettu, ymmärretty, tsempattu, piiskattu ja rohkaistu. Haluun kannustaa tehokkuuteen ja nopeisiin päätöksiin sekä kokeiluihin. Ei jossitella vaan testataan ja katsotaan mihin se vie. Tavoite on, että oltais saatu sopivassa suhteessa puhumista ja tekemistä, hauskanpitoa unohtamatta. Haluan, että tiedettään tiiminä mitä ollaan ja miten loppu akatemia-aika mennään, meillä ois siis selvillä hurman miksi. Ois mahtavaa, että pystyttäis päättämään meidän liiketoiminta niin, että ei toistuvasti yritettäis kehittää jotain yhteistä liiketoimintaa, vaan ratkaistais se niin, kuinka pystytään tiiminä tukemaan yksilöitä ja sitä kautta puhaltaa yhteen ja rakentaa huipputiimi. Toivon, että vuoden lopussa ihmiset on ollut perillä aikatauluista ja siitä mitä tulee tapahtumaan ja, että viestintä on kulkenut. Toivon, että jokaisella on merkityksellisyyden tunne tiimissä, tai että olen ainakin pyrkiny auttamaan siinä. Luottamus ja sen rakentaminen on mulle myös tärkeää, luottamus on ihan kaiken perusta ja se, että voidaan onnistua ei onnistu ilman vankaa luottamuspohjaa.”

Oppimissopimuksessa korostin myös moneen kertaan palautteen merkitystä ja arvoa.

”Otan palautteen itseeni ja annan sitä muille, opin siitä ja kehityn, pyydän sitä jos en muuten saa. Arvotan rehellisyyttä ja suoraa puhetta ja tulen pitämään sen tietoisesti isona osana tulevia kuukausia.”

On hassua ammentaa kaikkea tätä sanomaani nyt jälkikäteen. Hurmassa oli viime vuonna ainakin tekemistä, meillä oli paljon projekteja, huikea myyntipäivien voitto, Visio Junior, strategiapäivää, helvetinviikkoa, HH-gaalaa, nopeita kokeiluja liittyen scrummiin ja Hurman omaan kiihdyttämöön. Ollaan siis tottatosiaan muistettu tehdä ja kokeilla, mutta samalla muistettu pitää hauskaa ja nauraa itselemme ja toisillemme. Tekemistä on siivittänyt huumori, hassuttelu ja rento yhdessä pöhiseminen ja se on ollut ihan parasta!

 

Barcelonassa puhuttiin paljon luottamuksesta ja siitä mitä se meille kullekin tarkoittaa. Päästiin yhdelle polulle siitä ja opittiin pitkin vuotta luottamaan vielä lisää, vaatimaan toisiltamme ja antamaan palautetta. Mahtavan palautekulttuurin kehityksen mahdollisti taatusti vankka luottauspohja ja keskustelu siitä mitä palautteella haetaan, mikä on sen merkitys tiimiläiselle ja mikä sen antamisen syvin syy on. Tärkeintä kaikista… luottamus vahvisti sen, että usalsimme heittäytyä roheisiin palautekeskusteluihin ja oppimaan siitä.

”Luottamus on osa työyhteisön sosiaalista pääomaa. Vahva sisäinen luottamus mahdollistaa luovan ja aktiivisesti kehittyvän työorganisaation. Työyhteisössä luottamusta edistävät oikeudenmukainen johtaminen, sovittujen toimintatapojen noudattaminen, toisia arvostava vuorovaikutus, vastuullisuus, rehellisyys ja avoin tiedonvälitys. Erilaisissa verkostoissa toimiminen sekä edellyttää, että vahvistaa luottamusta.” (ttl.fi/hyvän johtamisen kriteerit)

 

Päästiin myös viime vuoden aikana yhteiseen tulokseen mikä on Hurman miksi ja minkä vuoksi olemme olemassa. Kehitetään meidän jokaisesta tiimiläisestä oman elämänsä huippupelaaja ja tulevaisuuden tiimityön terävä ammattilainen. Ei pyritä väkisin tekemään yhdessä yhtä, vaan tuetaan, autetaan ja kannustetaan toisiamme kohti unelmia ja jeesataan niissä kaikki voitavamme nyt kuin Proakatemian jälkeenkin.

 

Mulle ehdottoman tärkeää oli myös merkityksen tunne ja se oli mun salainen ykköskärki läpi kauden. Halusin viestittää puheellani, toiminnallani ja  viestinnälläni jokaiselle Hurmurille sen kuinka merkityksekäs pala jokainen meistä on ja miten Hurma koostuu juuri meistä ja tarvitsee jokaista pelaajaa ollakseen ehjä ja kokonainen tiimi. Me tarvitaan toisiamme ja halutaan vilpittömästi toisillemme aina hyvää. Ja mikä parasta, se näky jokaisen toiminnassa läpi vuoden! Kaikki meidän porukan päätökset pohjaa tiimin etuun, mutta yksilön jaksamista ja vointia kunnioittaen. Kun meidän yksilöt voi hyvin ja jaksaa, voi myös Hurma hyvin ja porskuttaa helkkarin pitkälle. Mulle oli tärkeä viestiä poissaolijoille päivän tapahtumista ja jutella puhelimessa pitkät tovit jos sille oli tarvetta. Kyselin kuulumisia ja tartuin parhaani mukaan tilanteisiin, joissa koin että tarvitaan keskustelua tai tunnelman puhdistamista, ja niin tarttui muutkin Hurmurit. Pystyttii porukalla luomaan tunnelma jossa on lupa vaatia ja kysyä sekä ottaa tilaa keskustelulle jos sille näki aihetta.

En voi kuin iloita mahtavasta vuodesta ja siitä kuinka sitoutuneita, rohkeita ja avoimia tyyppejä Hurma on täynnä ja miten siistiä on, että me halutaan kimpassa samaa ja ollaan menossa yhdessä sitä kohti.

Vuosi 2020, mä olen todella valmis, kohtele meitä hyvin, haasta meitä ja luo meihin rohkeutta tarttua haasteisiin ja uusiin juttuihin!

 

Mitä mennyt opetti ja antoi omaan kasvuun?

” Noniiiin…maailman rakkaimmat hurmurit, tää vuos oli sitten tässä!

Miulla ajatukset lyö vielä ihan tyhjää, mutta päällimmäinen olo on onnellinen ja hitsin kiitollinen näistä kuukausista jotka oon saanu oppia ja kehittää itteäni ja tätä tiimiä teijän kanssa! Oon iha häkeltyny siitä kuinka mieletön jengi meistä on tullu ja mikä kehitys meille jokaiselle on tapahtunu. Kiitos kun ootte antanu mulle paikan oppia, tilaa opetella, haleja ja tsemppejä niitä tarvittaessa, palautetta, suoraa puhetta ja olon ja tiedon siitä, että muhun luotetaan ja, että oon ollu sen arvoinen.

Muistan mitkä kauhumaalaukset maalasinkaan kesällä mieleeni ja kuinka tiesin epäonnistuvani ja mokaavani kaikessa mitä koetan. Mua siis jännitti pelkästään ajatus siitä, että vedän viikkopalsua tai puhun koko tiimin edessä ääneen omia ajatuksiani ja ehdotuksiani sillai että huomio keskittyy muhun. Huhhuh ei vaan pelota enää, ei sitten yhtään.

Se, että oon oppinu ihan hirveesti luottamaan itteeni ja tekemiseeni, ja nimenomaan vaa minuna omana ittenäni on ihan megaiso oppi ja se on pelkästään teijän ansiota.
Mun ei oo tarvinnu kyseenalaistaa yhdenkään hurmurin sitoutumista tai motivaatiota tänä vuonna. Oon pystyny luottamaan jokaiseen ja siihen, että kaikki meistä ajattelee hurman kautta ja kehittää tätä tiimiä ja itteensä niin parhaalla tavalla kun sillä hetkellä pystyy.
Mun ei oo tarvinnu pelätä epäonnistumista tai sitä jos en jotain tiedä. Ootte osannu vaatia, mutta myös ymmärtää ja antaa tilaa!
Mulla ois varmasti hurjasti enemmänkin sanottavaa, mutta pää lyö ihan tyhjää. Kirjotan esseen tästä kaudesta, sen opeista ja ajatuksista kokonaisuudessaan kunhan pää vähän selviää ja ymmärtää iha oikeesti miten siistiä juttua on päässy kokeilemaan ja kui rohkeemmaks hepuks on saanu teijän avulla kasvaa.”

 

Edeltävän tekstin kirjotin pikkujoulujen jäkeisenä päivänä kun olo oli helpottunut, onnellinen ja jopa vähän tyhjä. Mä siis opin rohkeutta ja luvan astua esille mun mielipiteiden ja ideoideni kanssa. Opin seisomaan näkemysteni takana ja pysymään vahvana. Kasvatin itselleni kivekset ja loin päähäni uskon siihen, että pystyn, voin, ja riitän minuna. Sain hurjasti varmuutta johtamiseen ja tiukkiin tilanteisiin. Ennen kaikkea opin kiperien tilanteiden järjestelyä, sopeutumista, muutoksia aikatauluissa, nopeaa reagointia ja pikaisia päätöksiä. Opin vastuuta ja kykyä heittäytyä.

Mun yksi tavoite oli oppia organisointitaitoja ja suurten kokonaisuuksien hallintaa, mutta kelataan vähän muutoksiin ja siihen kuinka paljon opin sietämään niitä ja sitä jatkuvaa epävarmuutta mitä oli toki niiden takana. ”Todellinen muutos ja uudistuminen eivät tapahdu yksinomaan ylhäältä alas johtaen, vaan ne syntyvät eri toimijoiden välisenä yhteistyönä, yksilöiden henkilökohtaisten kokemusten kautta.” (ttl.fi/hyvän johtamisen kriteerit)

 

Tää on kyllä niin totta ja asia jonka todella vielä käytännössä pääsin näkemään ja ymmärtämään.

”Johtamisen kannalta keskeistä on ymmärtää, että kun ollaan pelkästään muutoksen kohteena, muutos koetaan usein uhkaksi tai jopa pelottavaksi asiaksi. Innostavaksi muutos muuttuu silloin, kun itsellä on mahdollisuus olla tekemässä sitä aktiivisesti.”

Muutos ymmärretään, sisäisetään ja siihen sitoudutaan parhaiten kun muutosta ollaan tekemässä yhdessä ja porukalla. Päätökseen on helpompi sitoutua ja seurata kun jokainen on päässyt vaikuttamaan siihen ja antamaan mielipiteensä ja näkökulmansa. Huomasin useampaan kertaan törmänneeni seinään siinä, että olin valmistellut asian liian pitkälle. Kuvittelin sen tehostavan ja nopeuttavan tekemistä, kunnes pian tajusin valmistelujen olevan liian pitkällä ja liian tarkkoja. Kun yhdessä sitten pureuduimme asiaan ja muokkasimme sitä niin, että jokainen pääsi sanomaan mielipiteensä saimme hyvin sujuvasti päätöksen aikaan johon koko porukan oli helppo sitoutua. Siispä… muutoksissa kuuntele, sovella, ja ennen kaikkea tee yhdessä. Jos haluat saada porukan mukaan ja kaikki puhaltamaan yhteen hiileen muutokselle ja sen tekemiselle, jalostamiselle ja kyseenalaistamiselle kannattaa varata tovi aikaa. Yhdessä saadaan yleensä aikaan se lopullinen timantti, jotka kaikki mielellään suojelee ja varjelee.

Kaiken kaikkiaa huikea kasvun vuosi itselle ja läjäpäin varmuutta tulevaisuuden tekemiseen ja omiin kykyihin pärjätä. Näissä tunnelmissa kohti tulevaa vuotta 2020 ja toivottavasti uusia haasteita. Mie oon niin valmis.

Kommentoi