Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Muistetaan keskittyä hyväänKirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Inspiroitunut
Petteri Kilpinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kirjassaan Inspiroitunut, Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä? Petteri Kilpinen kertoo mitä tarkoittaa olla inspiroitunut ja miten se, että työntekijät ovat inspiroituneita vaikuttaa yrityksen menestykseen ja yrityskulttuuriin. On tärkeää, että ihmiset viihtyvät työpaikoillaan ja että heitä johdetaan niin, että he voivat yhä uudelleen löytää tärkeää merkityksentunnetta työlleen.

 

Miten työntekijät sitten saadaan inspiroitumaan?

Johtaja tukee motivoitumista ja inspiroitumista kirkastamalla työn laajempaa merkitystä ja sitomalla koko henkilöstön yhteisen päämäärän taakse (Petteri Kilpinen, 2017, 38). Esimiehen tärkeä tehtävä on saada jokainen työntekijä ymmärtämään mikä on heidän tarkoituksensa yrityksen strategian toteuttamisessa. On tärkeää, että jokaisella yrityksen työntekijällä, ja jokaisella toiminnalla on merkityksensä ja että työntekijä tietää merkityksensä. Kun teet merkityksellistä työtä, jonka koet itse tärkeäksi ja koet myös olevasi tärkeä osa työyhteisöä omalla panoksellasi, olet myös varmasti inspiroituneempi työssäsi.

 

Hyvänä esimerkkinä tästä toimii tiimiyrityksessä oman paikkansa löytäminen, ja itsensä arvokkaaksi tunteminen. Kun tiedät että mielipiteelläsi on väliä pajatilanteessa ja sitä kuunnellaan, on pajoihin herääminen ainakin hieman helpompaa niinä aamuina, kun haluaisit jäädä vain nukkumaan. Ja kun teette tiimin yhteistä projektia ja tiedät, että sinun panoksellasi on merkitystä ja se on tärkeä osa projektin maaliin saamista, jaksat puristaa vielä vähän enemmän irti itsestäsi. On tärkeää tuntea itsensä merkitykselliseksi tiimissä, jotta voi tehdä parhaansa. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että veisit itseäsi jaksamisen äärirajoille, vaan siitä että on huomattavasti todennäköisempää uupua työssä, jossa ei tunne merkityksellisyyttä ja joka ei ole omien arvojen mukaista.

 

Kilpinen puhuu kirjassaan siitä, että inspiroituakseen ihminen tarvitsee motivaatiota. Motivaatio voi olla joko ulkoista tästä esimerkkinä raha kannusteena työn tekoon, tai sisäistä esimerkkinä työntekijän motivaatio oppia uutta, ylittää itsensä tms. Kauaskantoisempaa sekä työntekijän että työnantajan kannalta on se, että työntekijä on sisäisesti motivoitunut. Kun työntekijä on motivoitunut, on hän myös tuottavimmillaan. Työpaikoilla, joissa työntekijät ovat innostuneita työstään, ollaan usein myös tuottavampia. Sattumaako, tuskin.

 

 

Tärkeä osa työntekijöiden innostamista ja inspiroimista on se, että keskitytään hyviin asioihin ja kunkin työntekijän omaan potentiaaliin. Tämä pätee mielestäni niin tiimiyrityksessä kuin isommissakin yrityksissä. Positiivisuuden kautta johtaminen ei missään nimessä tarkoita tosiasioiden lakaisemista maton alle, vaan myös hankalista asioista ja tilanteista on pystyttävä puhumaan tiimin kanssa, jos tohtii olla hyvä johtaja. Sen sijaan asioiden turha märehteminen ja menneisyydessä ja uhkakuvissa eläminen ei useinkaan innosta ihmisiä. On turha miettiä siitä mitä tapahtuu, jos emme saavuta tavoitteita, kun voi keskittyä siihen kaikkeen mitä on tavoitettavissa. Myös sen faktan tiedostaminen, että kaikki meistä eivät osaa aivan kaikkea on yksi askel menestykseen. On turha koittaa saada ihmisistä geneeristä osaajajoukkoa, kun on mahdollista löytää työntekijöistä parhaat puolet ja heidän vahvuusalueensa ja sitä kautta valmentaa jokaista yksilöä kohti hänen omaa täyttä potentiaaliaan.

 

Esimiehenä ja tiiminvetäjänä on siis tärkeää muistaa, että ihmiset voivat niin elämässä kuin työpaikoillaankin paremmin, kun heillä on tekemisessään mukana merkityksen tunne ja he ovat innostuneita tekemistään asioista. Toinen tärkeä asia on muistaa, että me kaikki epäonnistumme, joskus mutta tapa millä epäonnistumisia käsitellään, on merkitsevä. Jäädäänkö jossittelemaan ja murehtimaan sitä mitä kävi, vai otetaanko virheistä vastuu ja opitaan niistä katseet tulevaisuutta kohti. Ei ole maailmassa sellaista määrää positiivista ajattelua että se voisi tehdä kellekään meistä pahaa, joten muistetaan ottaa elämä ja työt posin kautta, itse kukin, niin meillä kaikilla on varmasti vähän kivampaa ja innostavampaa työpaikoillamme

 

Kommentoi