Tampere
21 Apr, Sunday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Motorola akatemia ajastaniKirjoittanut: Jenna Viianen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nyt kun opinnot niin fysioterapian puolella kuin akatemialla alkavat lähentelemään loppuaan, ajattelin koota yhteen kokemuksiani Motorolasta viimeisen puolentoista vuoden ajalta. Kuitenkin ennen tätä hetkeä on hyvä palata sinne mistä kaikki alkoi. Vuonna 2022, kun fysioterapeuttiopintoni olivat edenneet noin kaksi ja puoli vuotta, saimme mahdollisuuden hakea Proakatemialle ja suorittaa loppuopintoni tiimiyrittäjyyden kontekstissa. Ennen ensimmäisiä esittelyitä olin aivan varma, ettei akatemia opinnot ole minulle ja en sinne ole tulossa hakemaan. Kuitenkin esittelyiden jälkeen ja keskusteltuani akatemialaisten kanssa, päädyin sittenkin hakemaan ja onneksi hainkin.

 

 Mikä meni hyvin?

Huonosti menneen syksyn jälkeen keväällä projektit lähtivät erinomaisesti rullaamaan, ja olemme saaneet useita onnistumisia aikaiseksi. Jotkin projektit ovat olleet menestyksekkäitä, ja tiimimme on pystynyt saavuttamaan tavoitteensa tehokkaasti. Myyntipäivät ylittivät odotuksemme, vaikka aluksi emme olleet edes varmoja osallistumisestamme. Tiimiläisemme loisti erityisesti rännien myynnissä, ja myyden eniten koko akatemialta. Tämä osoittaa tiimimme sitoutumista ja kykyä saavuttaa huomattavia tuloksia odottamattomissakin tilanteissa. Oma roolini talouspäällikkönä antoi minulle arvokasta oppia talouden pyörittämisestä. Sain syvällisen käsityksen siitä, mitä kaikkea yrityksen taloudessa tulee ottaa huomioon, ja opin soveltamaan tätä tietoa käytännössä. Nämä kokemukset eivät ainoastaan kasvattaneet omaa osaamistani vaan myös edisti tiimin yleistä taloudellista tilaa. Olen iloinen siitä, kuinka paljon olen oppinut ja miten pystyin tuomaan lisäarvoa tiimin esim. taloushallinnasta.

 

Mitä kehitettävää?

Meidän tiimillämme on ollut akatemian aikana paljon erilaisia ongelmapisteitä. Syksy oli pitkälti sumuista aikaa ja koen, ettemme saaneet silloin oikein mitään aikaiseksi. Kuljimme Finlaysonin ja TAMK väliä edestakaisin, joka tietyllä tavallaan aiheutti stressiä. Lisäksi syksyn aikana suoritin lastenjakson harjoittelun, minkä vuoksi olin kokonaiset 5 viikkoa pois tiimin toiminnasta. Tuntui siis, etten tiennyt yhtään mitä akatemialle edes kuuluu tehdä. Koen, että olisimme tarvinneet ehkä tukea enemmän vanhemmalta Motivelta, jotka olisivat näyttäneet sen ensimmäisen reitin mitä kulkea. Loppu hyvin kaikki hyvin pääsimme itsenäisesti alkuun ja sekin oli tietyllä tapaa kasvutarina.

Talous asioissa olen oppinut lähestulkoon kaiken kantapäänkautta (en tiedä onko tämä loppu peleissä hyvä vai huonoasia). Näin jälkeen päin ajateltuna olisi alun perin pitänyt muuttaa koko ressu systeemi sekä talouslukujen merkintä. Mitä järkeä on merkata talouslukuja ja alveja jos alveja ei edes lasketa yhteen? Kevään aikana taloustiimi hieman hajosi, kun kolmesta ihmisestä vain minä olin paikalla. Jäin siis hoitamaan taloutta yksin, mikä kuormitti lisää jo valmiiksi täyttä kalenteria. Isoin ongelma kuormittumiselle oli kuitenkin, etten osannut delegoida ja hyödyntää muuta tiimiä. Viimeisenä kehityskohtana haluan mainita, ettei kannata hankkia koronaa paria päivää ennen 24H-innovaatio haastetta.

 

Mitä opin?

 

Viimeisen 1,5 vuoden aikana olen kerännyt valtavasti oppia ja kokemuksia. Olen saanut tutustua akatemian yhteisössä oleviin ihaniin ihmisiin, oppinut olemaan osa tiimiä ja toimimaan johtajana. Olen hankkinut arvokasta tietoa siitä, miten eri tiimin jäsenten kanssa kannattaa yhteistyötä tehdä. Olen oppinut arvostamaan omaa aikaani ja ammattitaitoa, olen oppinut priorisoimaan tehtävät nyt eikä vasta huomenna. Olen oppinut paremmaksi keskustelijaksi sekä kuuntelijaksi. Yksi tärkeimmistä opeista on, ettei koskaan kannata tehdä oletuksia. Olen kehittynyt kohtaamaan erilaisia ihmisiä, harjoitellut myyntitaitoja, innostunut innovoinnista, oppinut hinnoittelemaan ja ennen kaikkea omaksumaan rohkean asenteen kaikilla elämän osa-alueilla. Vaikka akatemia on vienytkin paljon, koen, että olen saanut enemmän itselleni.

 

Mitä vien käytäntöön?

 

Olen oppinut, että avoin keskustelu ja aktiivinen tiedon kysyminen tekevät elämästä huomattavasti sujuvampaa. Suunnittelen soveltavani oppejani tiimityöskentelystä ja toivon, että tulevaisuuden työpaikkani mahdollistaa monipuolisen yhteistyön eri alojen osaajien kanssa. Aion pitää kiinni deadlineista ja jatkaa aktiivisen kalenterin käyttöä, mikä on osoittautunut tehokkaaksi työkaluksi niin ajanhallinnallisesti mutta myös stressihallintakeinona. Vapaa-aikaa tulen jatkossa vaalimaan paljon enemmän ja pidän niistä kiinni. Tämän kaiken tarkoituksena on integroida oppimani käytäntöön ja varmistaa, että elän tasapainoista ja tarkoituksenmukaista elämää sekä työssä että vapaa-ajalla.

Kommentoi