Tampere
19 May, Sunday
16° C

Proakatemian esseepankki

MoneyyKirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Raha luo suurta turvaa jos siihen osaa suhtautua oikein.

 

Ensimmäisenä opiskeluvuotena suunnittelimme konseptia, jossa lapsille opetettaisiin rahankäyttöä säästämisestä ja sijoittamisesta. Lapsien tunnetaidot ja rahankäytö olisivat oivallisia asioita käsitellä peruskoulussa. Mietin myös sitä, kuinka oleellista tiimiyrityksissä on puhua rahasta jo alkuvaiheessa. Rahasta on niin erilaisia käsityksiä ja käytämme sitä eri tavoin, meidät on opetettu eri tavoin. Pointtina ehkä se, osaammeko arvostaa rahaa, vetää sitä puoleemme ja hyödyntää sen voimaa hyvään. Mikä on iso summa rahaa ja mikä pieni? Kenen arkipäivä on toiselle juhlaa?

 

Jokainen miettii rahaa päivittäin ja raha perustuu politiikkaan. Kun rahaa on tarpeeksi, niin sitä ei tarvitse ajatella niin paljon. Rahanpuute puolestaan vie paljon aikaa ja energiaa ja voi tuottaa jopa fyysisiä kipuja. Opiskeluvuosina  en ole jaksanut työskennellä jatkuvasti opintojen ohella ja opintojen alussa oli mielenkiintoista totutella uuteen talouteen. Toki myös Proakatemialla on mahdollisuus nostaa palkkaa tehdystä työstä osuuskunnan kautta. 

 

Julia Thurén kirjoittaa kirjassaan Kaikki rahasta (2020), että yksilön tulee olla tietoinen siitä, mihin rahansa laittaa ja aina on mahdollista aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. Nykyään on paljon malleja ja erilaisia prosentteja ja suosituksia, miten jakaa euroja kiinteisiin kustannuksiin, säästöihin, harrastuksiin ja huvitteluun. Suhtautuminen rahaan riippuu aina tilanteesta mitä arvostaa ja priorisoi sillä hetkellä.

 

Latte tänään vai huomenna?

 

Itse olen sijoittanut monta tuhatta euroa koulutuksiin ammattikorkean ohella ja olen siitä todella iloinen. Olen myös juuri nyt todella innoissani tulevaisuudesta ja siitä, että opiskelu on elämässä vain yksi vaihe. “Olen matkalla kohti koulutusta vastaavaa palkkatyötä, tässä tapauksessa ehkä yrittäjyyttä”. Taloudellinen katseeni on alkanut kääntymään hurjasti tästä hetkestä tulevaisuuteen. Tulevaisuudessa voin taas mennä kauppaan ja tehdä valintoja muillakin perusteella, kuin vain hinnalla. Haluan mennä ravintolaan syömään ja matkustaa toiseen kaupunkiin niin, ettei minun tarvitse miettiä, mitä syön loppukuusta. Raha on lopulta voimavara, ja upea sellainen! 

 

Thurén suosittelee budjetoimaan, automatisoimaan ja täten nauttimaan (2020).

Henkilökohtainen tase tulee selvittää, paljon jää viivan alle, mitä saa ja mitä menee kuukaudessa. Omaia tavoitteita ja mindsettiä rahaan liittyen kannattaa tarkastella. Yhteiskuntamme on hyvin kulutuskeskeinen ja säästelijät saatetaan nähdä tylsinä, negatiivisina ja piheinä (Thurén, 2020). Ja kun maksut, säästöt ja sijoitukset asettaa automaattisesti kulkemaan, niin tilaa jaa muulle tärkeämmälle paljon enemmän. 

 

Kuten sanoin, olen keskittynyt vain tähän hetkeen, rahani ovat menneet lähinnä kursseihin ja ruokaan, normaaliin elämiseen. En ole kokenut mielekkääksi säästää  tulevaisuuden asuntoa tai työttömyyttä varten. Thurén herätteli kirjassaan puhumalla säästöistä super positiivisesti. Säästöilleen voi antaa jopa jonkun hauskan nimen! Positiivisia asioita voivat olla esimerkiksi reissu, kurssi, uusi työ, yrityksen perustaminen. Säästöt eivät ole vain pahan päivän varalle, tai sairastumista varten. Mikä sinun säästötilin nimi on?

 

 

Kommentoi