Tampere
20 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Miten Kipinä hyödynsi ChatGPT:täKirjoittanut: Tuomas Santala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

ChatGPT:n hyödyntäminen Proakatemiapäivillä

 

Proakatemiapäivä pidettiin 27.4.2023, jossa tehtävänannoksi kaikille tiimeille tuli synnyttää Proakatemia 2.0. Tiimit eivät kilpailleet lopputulosten kanssa keskenään, vaan ideana oli saada mahdollisimman paljon erilaisia näkemyksiä Proakatemian kehittämistä varten. Tehtävänannon apukysymyksinä oli seuraavat kysymykset:

  • Mistä asioista Proakatemia tällä hetkellä koostuu?
  • Mikä on säilyttämisen arvoista?
  • Mikä ei enää palvele?
  • Mitä uusia mahdollisuuksia on/voidaan luoda?

Näiden kysymysten pohjalta lähdimme Kipinässä miettimään kuinka Proakatemiasta saadaan entistä parempi paikka tuleville tiimiyrittäjille. Proakatemiapäivä oli ainakin Kipinälle todella rento ja ”vähän” laiskakin päivä. Tämän takia mietimme, miten saamme tehostettua toimintaamme, sillä omat aivomme eivät olleet virittäytyneet kovaan innovointiin. Lopulta päädyimme käyttämään apunamme ChatGPT:tä.

ChatGPT on OpenAI:n kehittämä suurten GTP-kielimallien päälle rakennettu chatbotti ja virtuaaliavustaja. Jos ChatGPT:tä ei ole vielä käynyt kokeilemassa, niin suosittelen vahvasti. Se on todella vakuuttava kaveri ja voi auttaa erilaisissa tehtävissä esimerkiksi Proakatemiapäivän innovaation kiteyttämisessä tai sloganien keksimisessä.

Kipinän lopullinen tuotos tehtävänantoon oli Breakfast & Networking -aamupalatapahtuma: Tämä tapahtuma pohjautuu aikaisempien apukysymysten kautta nousseisiin ajatuksiin, kuten siihen, että Proakatemian tapahtumakulttuuri tulisi säilyttää (Projektorit, tiimidiili ym.). Samalla vahva ajatuksemme oli, että Proakatemian ulkopuoliset yritykset pitäisi tuoda vielä vahvemmin mukaan proakatemialaisten arkeen. Koimme myös, että tapahtumat antavat Proakatemian johtohahmoille konkreettisen paikan esiintyä johtohahmona koko yhteisölle, joka on mielestämme todella tärkeää koko yhteisön kannalta. Tapahtumamme idea olikin tuoda eräänlainen kolmiomalli TAMK:n pääkampukselle siirryttäessä, jossa olisi otettu huomion Proakatemian yhteisö, Proakatemian ulkopuoliset yritykset ja TAMK:n muiden tutkinto-ohjelmien opiskelijat, jossa kaikki osapuolet saisivat kasvattaa omia verkostojaan. Käytännön toteutuksen suunnittelu jäi vielä kuitenkin kovin vaillinaiseksi.

No miten ChatGPT oikein auttoi meitä? ChatGPT keksi meidän tapahtumallemme nimen, sloganin ja itse sisältöä tapahtumaan. Totesimme, että ChatGPT:n käyttö todella auttoi meidän toimintaamme, kunhan sitä käytti oikein. Mitä tarkemmat ohjeet ChatGPT:lle antoi, sitä parempia lopputuloksia siltä sai. Samalla ChatGPT keksi Kipinälle vihdoin lauseen, joka valittiin toimimaan Kipinän visiona: ”Menestys alkaa Kipinästä”. Varsinkin nimien ja erilaisten sloganien keksimisessä ChatGPT oli todella vakuuttava.

ChatGPT ei keksi tietoa omasta päästään, vaan se löytää tietoa internetin syövereistä ja siltä voikin aina kysyä, mistä sen saama tieto on peräisin. Esimerkki:

KUVIO 1 Mikä on Proakatemia (ChatGTP 2023.)

Ottamalla selvää mistä lähteestä ChatGPT saa tietonsa, voi arvioida itse tiedon paikkaansa pitävyyttä.

ChatGPT:n käytössä tärkeää on nimenomaan varmistua tiedon oikeellisuudesta varmistamalla lähteet, josta tieto on peräisin sekä se, että osaa muotoilla oman kysymyksen tai tehtävän ChatGPT:lle oikei. Alla esimerkki:

Pyysin ChatGPT:tä kirjoittamaan esseen Proakatemiasta:

KUVIO 2 Kirjoita essee Proakatemiasta (ChatGTP 2023)

Essee on hyvä tietopläjäys Proakatemiasta ja sen perusperiaatteista. Pienellä tehtävänannon muutoksella saadaan esseeseen akateemista otetta lähteiden ja tekstiviitteiden kautta ja samalla voidaan korostaa Proakatemian arvoja akateemisiin lähteisiin perustuen.

KUVIO 3 Lyhyt akateeminen essee Proakatemiasta (ChatGTP 2023)

Tehtävänannon kaikki osa-alueet eivät täyttyneet, mutta voi todeta, että teksti on heti ainakin akateemisesti vaikuttavampaa.

Tässä esimerkki, miten tarkentamalla tehtävänantoa ChatGPT:stä saa hyvän apulaisen tekemään erilaisia tehtäviä. Mielestäni parhaimmillaan se on innovaatiotehtävissä auttamisessa.

Lopuksi voinkin todeta, että mikäli omalta yritykseltä puuttuu nimi, slogan, ideoita tai muuta tarvittavaa tietoa, kannattaa ChatGPT:tä ehdottomasti kokeilla.

 

Lähteet:

Open AI. 2023. ChatGPT. https://openai.com/blog/chatgpt

 

 

22-vuotias yrittäjänalku.

Kommentoi