Tampere
24 May, Friday
12° C

Proakatemian esseepankki

Mitä pelot kertovat sinusta ja busineksesta?Kirjoittanut: Ida Laaksonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pelon hinta
Henkka Hyppönen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Erilaiset pelot nousevat pintaan, kun teemme suuria päätöksi. Pelko voi auttaa suorituksissamme tai estää meitä etenemästä. Isoihin päätöksiin liittyy usein pelkoja tulevasta, silloin pelon kohde ei ole vielä läsnä vaan vasta huolen aiheemme. Pelot vaikuttavat päätöksen teon kautta myös businekseen. Jokainen meistä on varmasti ollut jännittävässä tai pelottavassa tilanteessa. Esiintyminen on ainakin itselle ylitsepääsemätön tilanne. Uhkia on erilaisia ja pelkäämme että nolaamme itsemme muiden edessä. Mielestäni jännitys ja pelko ovat kuitenkin eriasioita, sillä pelko on vahvempi ja voimakkaampi kuin jännitys. Toki keholliset tuntemukset voivat olla hyvin samanlaiset, sillä kehomme puolustusjärjestelmä aktivoituessaan aiheuttaa meissä samoja reaktioita.

 

Jännityksen lievemmät reaktiot usein parantavat esiintymistä tai mitä tahansa suoritusta. Jännitys kertoo siitä, että koemme suorituksen tärkeäksi ja otamme asian tosissaan. Eli haluamme menestyä. Eroon jännityksestä pajassa keskustelimme jännityksen eri osa-alueista. On olemassa hyvänlaatuista jännitystä, joka puskee meitä eteenpäin ja auttaa poistumaan mukavuusalueelta. Hyvä jännitys tuo mukanaan eustressiä, joka parantaa suoritustamme. Toisaalta on myös pelon rajalla olevia jännityksiä, joita kohti emme halua mennä. Tavoitteet, jotka pelottavat minua auttavat ylittämään itseäni ja haastavat tarpeeksi. Uuden työpaikan hakeminen on uusi alku ja askel kohti uusia jännittäviä asioita. Tästä pienestä jännityksestä seuraa siis kehitystä ja kasvamista. En usko, että samaa kasvua syntyisi siitä, että menisin lavalle puhumaan. Sillä se ei ole sitä mitä haluan oikeasti tehdä ja aiheuttaisi ylitsepääsemätöntä jännitystä. Tai mistä minä tiedän voihan olla, että pelko estää minua puhumasta ikinä lavalla.

 

Armollisuuden harjoittelu

Armollisuus voi tarkoittaa monia asioita, mutta kirjoitan nyt laajasta armollisuudesta itseä kohtaa. Se tarkoittaa omien heikkouksien ja virheiden ymmärtämistä ja hyväksymistä. Kaikissa meissä on piirteitä, joita haluaisimme tai voisimme parantaa. Niiden tunnistaminen ja myöntäminen vaatii paljon harjoittelua. Epävarmuus ja omat pelot näkyvät käytöksessämme muille. Pelot voivat näkyä meissä epävarmuutena tai riskin minimoimisena. Epävarmuuden takana voi olla pelko epäonnistua tai tulla petetyksi. Omiin reaktioihin erilaisissa tilanteissa kannattaa pysähtyä, koska silloin voit tunnistaa omia epävarmuuksiasi ja kasvaa henkisesti.

 

Maaret Kallio sanoi hyvin haastattelussaan, että elämää ei voi hallita. Ei mielestäni myöskään pelkoja, mutta niitä voi ehdottomasti haastaa ja kyseenalaistaa.

 

Pelot ja business

Pelkäätkö riskiottoa tai näetkö uhkia helposti? Uskon, että yrittäjä, jonka toimintaa estävät pelot ei voi menestyä. Vaikka riskinottaminen olisin harkittu ja hyvin tietoinen moni meistä tarvitsee faktoja nojatakseen päätökseensä. Osa ottaa riskejä perustuen riskianalyyseihin, toiset taas luottavat intuitioonsa. Toimimme päätöksenteossa omalla tavallamme ja perustelemme päätöstä tunne tai järkiperäisesti. Yrittäjällä ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta saada riskianalyysia tai luottaa omaan intuitioonsa. Uudenlaiset tilanteet tarkoittavat nopeita ratkaisuja toimia ja usein niihin tilanteisiin liittyy riski. Poikkeustila, jossa nyt elämme, on hyvä esimerkki tilanteesta, johon harva yrittäjä on varautunut. Monet yrittäjät joutuivat nopeasti muuttamaan toimintaansa tai jopa lakkauttamaan sen kokonaan.

 

Yritystoiminnassa riskin ja pelon hallintaan auttaa suunnittelu ja tietynlainen varautuminen. Mikäli yrittäjä on jossain hetkessä pelännyt konkurssia tai taloudellista kannattavuutta, saattaa se kertoa siitä, että yrityksen talous ei ole vakaalla pohjalla. Kaikkeen ei tarvitse eikä voi varautua, mutta nykyinen tilanne on varmasti opettanut paljon taloudellisen suunnittelun tärkeydestä. Monet ottavat varmasti nyt yrityksissään käyttöön erilaisia säästämisen toimia tai puskurin. Pelko kannattaa siis ottaa tosissaan ja siihen reagointi voi olla esimerkiksi viisas suunnittelu. Pelko tilanteeseen liittyy myös stressi, joka voi jatkua pitkäänkin, mikäli omaa pelkoa ei saa käsiteltyä.

 

Tärkeää on löytää oma tapa katkaista stressi kierre. Itselle urheilu auttaa unohtamaan huolia tai pelkoja, silloin pelottavaan asiaan liittyvät ajatukset katkaistaan muulla tekemisellä. Omat pelot näkyvät käytöksessämme ja juuri siksi asemasta riippumatta on tärkeää ymmärtää omien sanojen ja tekojen voima. Pelkoja voi huomaamattaan lietsoa omassa päässään tai tartuttaa pelon myös muille. Voimakkaat pelot tulevat usein menneisyydestä, jolloin itsensä tarkastelu voi auttaa ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistä.

 

 

Lähteet:

Hyppönen, H. Pelon hinta. E-kirja Storytel-kirjapalvelussa. Tammi. Helsinki

Aihetunnisteet:
Kommentoi