Tampere
28 May, Tuesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Mistä on tiimidiilin tuplamestaruus rakennettu?Kirjoittanut: Aleksi Kolunsarka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vuoden 2021 Tiimidiili oli ehkä meidän suurin onnistumisemme ensimmäisen kevään aikana. Tällöin palkittiin kokonaisuudessaan TOP-3, jolloin pääsimme ainoana ensimmäisen vuoden tiiminä voittajien joukkoon. Lopussa tapahtuneiden pikaisten päätösten ja hieman epäonnistuneelta tuntuneen pitchauksen jälkeen emme juuri odottaneet olevamme voittajien joukossa. Kun Samoa julkistettiin voittajiksi yhdessä kahden vanhemman tiimin kanssa, oli tunnelma sanoilla kuvaamaton. Kevään kurssien ja muiden kalenteripaineiden osalta taisimme jostain syystä jättää motorolan pitämättä. Tärkeimpänä onneksi jäi fiilis siitä, että olemme kyvykkäitä halutessamme.

 

Muutama viikko silloisen tiimidiilin jälkeen aloin pohtimaan sitä, miten onnistuimme. Huomasin äkkiseltään, että olemme itseasiassa hyvin nokkelia ongelmanratkaisussa. Toinen muistista kaivettu ratkaiseva elementti oli dynaaminen mutta selkeä työskentely paineen alla, joka selkeästi on meidän vahvuuksiamme. Tajusin, että ongelmanratkaisutaidot, innovatiivisuus ja kyky saada asioita nopeasti aikaan olivat meidän tiimimme piileviä potentiaaleja. Olen aina peräänkuuluttanut meidän tiimillemme, että olemme näissä asioissa loistavia ja tulemme takuulla menestymään jälleen Tiimidiilissä. Mistä nämä taidot ovat peräisin, miten ne näkyvät Samoan arjessa ja miten kaivaa täysi potentiaali esiin?

 

 

Me osataan valittaa

 

Samoassa osataan valittaa hyvällä menestyksellä. Tällä en tarkoita negatiivissävytteistä irrelevantteihin asioihin keskittyvää tunnepohjaista nipottamista, vaan tuotteiden ja palveluiden olennaisten kokonaisuuksiin vaikuttavien tekijöiden huomioimista kriittisellä ja ratkaisukeskeisellä näkökulmalla. Sen kuulee ja huomaa meidän käyttäytymisessämme aivan arjessakin, että me huomaamme keskiössä olevia ongelmia, joita voisi tehdä paljon paremmin. Valittaminen on itseasiassa hyvin helppoa, me kaikki teemme sitä. Jostain syystä me Samoalaiset silti keskitymme ongelmien syvään ytimeen niin, että siitä syntyy helposti aitoa yhdessä ajattelua eli dialogia. Meidän tiimissämme on ihmisiä, jotka näkevät, että asiat voi aina tehdä paremmin. Sen lisäksi osaamme nähdä ongelmista keskiön ja osaamme yllättävän tyylipuhtaasti ja kypsästi käsitellä ongelmia arjessakin. Kai sitä voi peilata historiaamme niin, että meidän erittäin hankala toisen vuoden syksy kasvatti tiimin resilienssiä valtavasti. Tämän myötä arjen pienet ongelmat tuntuvat pieniltä, emmekä enää tee kärpäsestä härkästä samalla tavalla. Tämä näkyi suuresti eduksemme tämän vuoden Tiimidiilissä, sillä olemme pystyneet keskittymään toimeksiannossa esille tuotavaan ongelmaan paljon kirkkaammalla lähestymisellä.

 

Painopiste ongelmanratkaisussa vai innovoinnissa?

 

“If I had an hour to solve a problem I’d spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions” – Albert Einstein

 

 

Tämän ymmärtäminen yhdessä oli suurin tekijä tämän vuoden menestykselle. Tiimidiiliä saatetaan herkästi pitää innovaatiotapahtumana, jota se osaltaan nytkin oli. En tarkoita, etteikö ongelmanratkaisu ja innovointi mahdu samaan muottiin, mutta selkeästi meidän eduksemme muodostui ongelman ratkaisemisen näkökulma eikä uuden luominen. Aloitimme ongelmaan pureutumisen heti alussa. Kun muutaman tunnin jälkeen aloimme kehitellä ensimmäisiä versioita mahdollisesta ratkaisusta, aina palasimme tarkastelemaan sitä, miten se linkittyy ongelmaan. Tämän myötä pysyimme jatkuvasti olennaisen äärellä. Raadin antama palaute siitä, että osuimme suoraan ongelman ytimeen erittäin yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla kertoi kaiken oleellisen meidän onnistuneesta tavastamme tulkita toimeksiannon näkökulma. Yksinkertainen on kaunista ja se näkyi ratkaisussamme.

 

Organisointi ja johtaminen

 

Johtaminen ja organisointi on onnistunut erittäin hyvin kummankin vuoden Tiimidiilissä. Merkittäväksi tekijöiksi on osoittautunut hyvin mitoitettu aikataulutus, toisten panosten arvostaminen sekä projektijohtajien kyky ja sinnikkyys keskittyä olennaisiin asioihin omassa tehtävässään. Projektijohtajat kumpanakin vuonna ovat onnistuneet loistavasti pitämään aikataulun ruodussa niin, ettei se ole näkynyt mikromanagerointina. Erityisesti Sinille on nostettava hattua tämän vuoden Tiimindiilin johtamisesta, sillä hän onnistui olemaan monessa tilanteessa hyvin älykäs kokonaisuudessa onnistumisen kannalta. Moni muu kuten varmasti itsekin olisin muutamassa eri tilanteessa nähnyt toiminnan olevan hidasta ja laiskaa, mutta Sini onnistui näkemään tilanteen niin kuin ne olivatkin, eli hitaan ajatustyön käynnistymisen kannalta merkittävinä hetkinä antaa ajatuksen rullata rauhassa. Tämän lisäksi pienryhmätyöskentelyiden painottaminen sekä aktiivisen kommunikaation ja viestinnän ylläpitäminen on ollut projektijohtajilta älykästä toimintaa. Merkittävää on myös se, että kummassakin Tiimidiilissä ratkaisevat muutokset olemme tehneet viimeisen tunnin aikana. Rohkeus projektijohtajilta sekä koko tiimiltä muuttaa kurssia paineen alla erittäin tiukalla aikataululla on ollut keskiössä meidän onnistumisiimme Tiimidiileissä.

 

Oppiminen ja hauskanpito

 

Me olemme osanneet pitää hauskaa päivien aikana. Nauru, ilo ja yhteinen tekemisen tunne on ollut merkittävässä roolissa. Tämä on suuri tekijä siihen, ettemme ole oikeastaan koskaan puristaneet mailasta liikaa vain juuri sopivasti. Olemme uskaltaneet luottaa vahvuuksiimme, mutta myös nostaa esiin oppimisen muodossa piileviä vahvuuksia. Sidosenergian ja potentiaalin vapautuminen on ollut helpompaa, kun olemme positiivisen hengen ja kannustamisen myötä vahvistaneet toisten kyvykkyyden tuntua. Tänä vuonna erityisesti tuli esiin myös materiaalin ja jo oppimamme esiin nostaminen. Emme menneet mututuntumalla, vaan käytimme tehokkaasti hyödyksemme jo olemassa olevaamme osaamista, kirjoista opittuja nostoja sekä kokemustamme. Hyödynsimme myös sopivasti vahvuuksiamme asiantuntijuuden näkökulmasta aiheen tiimoilta. Lisäksi etsimme jatkuvasti uutta faktapohjaista tietoa tukemaan käsitystämme ongelmasta sekä ratkaisumme arvoista.

 

Samoa on todellinen ongelmanratkaisutiimi. Innolla odotan sitä, mitä tulevat 12H-harjoittelut tuovat tullessaan. Kun pidämme mielessämme meidän kyvykkyytemme toimia hankalissakin toimeksiannoissa paineen alla ratkaisukeskeisesti, pystymme varmasti mihin vain halutessamme. Tärkeää on myös palata onnistumisiin ja sen tuomiin tunteisiin. Ainakin voimme todeta, että kyllä me olemme tässä ennenkin onnistuneet.

Kehityn ja kehitän, innostun ja innostan! 25-vuotias tiimiyrittäjä Proakatemialta, joka uskoo paremman ajattelun, yhteistyökykyjen sekä johtajuuden olevan yrityksen menestyksen tärkeimmät mahdollistajat. Lupa verkostoitua!

Kommentoi