29 May, Wednesday

Mistä löytää idea esseen kirjoittamiseen?

Kirjoittanut: Annika Luoto - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

Mistä löytää idea esseen kirjoittamiseen?

Itselle kirjoittaminen on aina ollut hankalaa, eikä se todellakaan synny luonnostaan. Vaikein osuus on saada itselle kiinnostava ja motivoiva aihe, josta kirjoittaa ja saada edes jokseenkin luontevan kuuloisia lauseita ja kappaleita. Koen itse olevani pohdiskeleva ja mietteliäs omissa ajatuksissani, mutta niiden sanoittaminen, saati kirjoittaminen tuottaa vaikeuksia. Mietin usein, olenko ainoa, kenellä on haasteita kirjoittamisessa ja asian sanoittamisessa tekstimuotoon. Onneksi harjoitus tekee mestarin!

Aloin pohtimaan oman esseen aihetta. Mietin, minkä kirjan lukisin tai mitä lähteitä käyttäisin. Pohdin ylipäätään, että mistä nyt sitten kirjottaisin. Muutaman päivän pohdinnan ja tuskailun jälkeen mieleeni juolahti ajatus, voisinko kirjoittaa esseen siitä, mistä kirjoittaa essee ja mistä saisi ideoita. Noh tässä sitä nyt ollaan pohtimassa ja kirjoittamassa. Itse olen alkanut kirjaamaan mielenkiintoisia aiheita ylös itselleni, joista mahdollisesti olisin halukas kirjoittamaan. Aiheita saattaa itselle syntyä, vaikka bussimatkalla tai lenkkeillessä. Tajusin myös, että melkein mistä vaan voi kirjoittaa.

Esseen kirjoittaminen vaatii, että kirjoittajalla on jotakin sanottavaa. Tekstilajina essee saattaa aiheuttaa myös hämmennystä. Melkein mitä tahansa kirjoitelmaa voidaan pitää esseenä, joka ei selvästi edusta jotakin toista selväpiirteistä tekstilajia. Esseellä voidaan tarkoittaa kouluainetta, kirjan mittaista filosofista pohtivaa tuotosta tai vaikka tietokirjallista tutkielmaesseetä. Esseeltä odotetaan älyllistä ja pohdiskelevaa otetta, mutta se ei ole mielipidekirjoitus. Mielipidekirjoituksen ja esseen ero on se, että essee pohtii ja punnitsee asiaa useasta eri näkökulmasta. On myös tärkeä muistaa, että kaikilla esseen lajeilla ja alalajeilla on yksi selkeä piirre, tulee asian olla oikein, eli faktatietoa.  (Lukkarila 2021.)

Kirjoittamiseen on onneksi olemassa hyviä vinkkejä. Mistä ja miten ideoita kirjoittamiseen voi sitten saada? Saattaa tuntua, että ideoita ei tule millään mieleen, mutta jos katsoo ympärilleen ja pitää silmät auki, tulee ideoita jatkuvasti haalittua eri puolilta. Et tarvitse suurta ideaa voidaksesi kirjoittaa. Kirjoittaminen ei rajaudu vain hetkeen, kun konkreettisesti kirjoitat ja tuotat tekstiä. Havainnointi, keskustelut, unet, muistot, alitajunta, lukeminen, kaikki ovat osa kirjoittamisen prosessia. (Åkerblad 2021.)

Viisi keinoa löytää ideoita, joista kirjoittaa:

1. Kirjoita päiväkirjaa, aamusivuja tai lokikirjaa
  2. Lue
  3. Altistu muille taidemuodoille
  4. Käy eri paikoissa
  5. Tee muistiinpanoja matalalla kynnyksellä

(Åkerblad 2021.)

Pohdinta

Itse haluan olla parempi kirjoittaja ja oppia paremmaksi. Kokeilin itse muutamaa keinoa, joilla löytää ideoita kirjoittamiseen. Koin, että ulkoilu, lukeminen sekä muistiinpanot olivat hyödyllisiä. Myös eri taidemuodoille altistuminen kuten musiikki auttoi ideoinnissa. Piirsin ajatuskartan, sekä tein muistiinpanoja esseen rakenteesta ja siitä mitä haluan esseessä sanoa. Huomasin tekniikan olevan hyödyllinen itselleni. Myös jo uusia aineistoja lukiessani seuraavaa esseetä varten, koin, että on kätevä tehdä post-it lapuille huomioita ja pohdintoja, jotka on helppo hyödyntää jälkikäteen. Ideoinnissa nuo kyseiset keinot siis itseäni auttoi, mutta vahvimpana koin, että sain enemmän motivaatiota sekä vinkkejä kirjoittamiseen.

Lukkarila, A. 2021. Esseen kirjoittaminen – tyylitaiturin tuolileikki. Verkkosivu. Viitattu 14.4.2024.

Åkerblad, E. 2021. Mistä saada ideoita kirjoittamiseen? Osa 1. Verkkosivu. Viitattu 14.4.2024.